marți, martie 19, 2024
AcasăPrima PaginăBirocraţia bate şi pandemia

Birocraţia bate şi pandemia

♦ În plină pandemie, când tot mai multe instituţii îşi mută activitatea în mediul online, România se împiedică în campania de vaccinare de tabele plimbate fără rost între instituţii

România pare să nu se abată nici în plină pandemie de la dragostea pentru acte, tabele, cereri şi declaraţii. Toate pe hârtie şi, dacă se poate, în cât mai multe exemplare. Astfel, în timp ce tot mai multe activităţi se mută cu totul în mediul online, la noi pandemia de Covid este combătută, în dulcele stil clasic, cu hârtii. Cât mai multe şi cerute din cât mai multe părţi. Dacă celelalte state ale lumii încearcă să vaccineze cât mai repede şi cât mai mulţi locuitori, în ţara noastră mai importante decât virusul sau vaccinul sunt hârtiile.

Cea mai bună dovadă pentru acest lucru a venit, la începutul acestei săptămâni, dinspre sistemul de învăţământ. Astfel, la fel ca mai toate instituţiile cu informaţii centralizate de ministere, şi în sistemul didactic a fost nevoie de o mulţime de tabele înainte de începerea campaniei de vaccinare împotriva Covid.

Concret, în luna ianuarie, aproape toate instituţiile statului, de la pompieri, armată, poliţie sau instituţii de învăţământ au fost bombardate cu mesaje din toate părţile. Toate sunând aproape la fel. „În urma solicitării primite de la Comitetul Naţional de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, vă transmitem un tabel în vederea completării cu personalul care dorește sa se vaccineze”, este mesajul din partea mai multor instituţii.

Tabele peste tabele trimise între instituţii

Practic, tabelele trebuiau completate cu personalul care dorea să se vaccineze, după care acestea trebuiau trimise la Inspectoratul Şcolar, la DSP, la Centrul Județean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, la ministere şi tot aşa.

După ce aproape 50% dintre cadrele didactice au spus că vor să se vaccineze, la nivelul județului, cu toţii aşteptau ca una dintre multele instituţii care au cerut aceste date, să facă şi programarea. Doar că, surpriză. Duminică seară, un ordin semnat de ministrul Educaţiei a informat toate școlile din România că trebuie să îşi înscrie singure angajaţii în platforma de vaccinare.

„Fiecare unitate de învățământ va desemna o persoană responsabilă cu înregistrarea unității de învățământ preuniversitar pe platforma alocată campaniei de vaccinare, centralizarea datelor de identitate și programarea la vaccinare a personalului angajat în respectiva unitate”, se arată în comunicarea seacă trimisă de la minister.

Acest mesaj ar fi putut fi transmis, însă, cu mult timp înainte, astfel că reprezentanţii unităţilor de învăţământ să poată să îşi înscrie angajaţii încă de vineri, când, de altfel, a început faza a doua.

Profesori rămaşi fără vaccinare

Din cauza amânărilor ieri dimineaţă, de exemplu, la Botoșani nu mai erau locuri pentru vaccinare până pe data de 7 februarie. În condiţiile în care ideal ar fi ca un număr cât mai mare de cadre didactice să fie vaccinate până la începerea cursurilor în 8 februarie.

De altfel, acesta pare a fi şi unul dintre motivele pentru care a picat ieri dimineaţă platforma de vaccinare la primele ore ale dimineţii. Multe dintre unităţile de învăţământ din întreaga ţară au intrat pe platforma online pentru programarea la vaccinare pentru a face ceea ce credeau, iniţial, că vor face inspectoratele şcolare.

Din cauza accesărilor foarte multe, atât din partea unităţilor de învăţământ, dar şi a medicilor de familie, care încercau programări, pe de o parte, dar şi a celor din centrele de vaccinare, care încercau să valideze persoanele vaccinate, serverele au cedat cu totul.

Flux de vaccinare mărit de DSP

Realizând problema, cei de la DSP au mărit imediat fluxul de vaccinare din judeţ cu încă 60 de persoane pe zi, pentru început, oferind astfel şansa ca şi cadrele didactice să fie înscrise. Cu toate acestea, directorii unor instituţii de învăţământ au preconizat problemele ce ar putea apărea şi au făcut dinainte înscrierile.

„În weekend am stat la şcoală, împreună cu câţiva colegi şi am introdus noi toţi colegii care erau pe acele liste. A durat aproape o zi întreagă, pentru că platforma a mers foarte greu duminică. Dar spre seară am terminat. Când am terminat noi, a venit şi ordinul de ministru, dar profesorii noştri erau deja înscrişi”, a spus directorul unei şcoli botoşănene.

Alţii, mai puţin inspiraţi, urmează să aştepte deschiderea de noi centre de vaccinare şi să spere că profesorii care doresc să se vaccineze, şi aşa puţini, nu se vor lăsa păgubaşi din cauza birocraţiei.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
3.8 ° C
4.3 °
3.6 °
48 %
6.9kmh
42 %
mar
5 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
8 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...