Bebeluş diagnosticat cu Covid după câteva ore de viaţă (video)

♦ O fetiţă din Botoşani a fost diagnosticată cu Covid la câteva ore după naştere, cazul fiind extrem de rar la nivel mondial
♦ Bebeluşul nu prezintă simptome ale bolii, însă mama are nevoie de terapie cu oxigen

Autorităţile sanitare din Botoșani au înregistrat cel mai tânăr pacient cu Covid din judeţ. Este vorba despre un bebeluş care la doar 24 de ore după naştere, a fost diagnosticat cu temuta boală. Este vorba despre o fetiţă, născută la Dorohoi. Micuţa, de 2.900 de grame, a venit pe lume în seara zilei de joi. Mamei, în vârstă de 29 de ani, din Darabani, i-a venit sorocul în timp ce era acasă, în izolare, după ce fusese diagnosticată cu Covid. După ce a născut, femeia a fost trimisă la Botoșani, în Secția de Boli Infecţioase, aceasta având nevoie de terapie cu oxigen.

Bebeluşul a rămas la Dorohoi, însă, aşa cum prevede protocolul epidemiologic, a fost testată şi micuţa. Spre surprinderea cadrelor medicale, rezultatul a fost pozitiv, după zeci de bebeluşi născuţi în aceleaşi condiţii. „Fiind vorba de o naştere din mamă pozitivă, conform protocolului, a fost testat şi bebeluşul. De această dată, rezultatul a ieşit pozitiv, fiind primul caz din judeţul nostru de acest fel. Copilul a fost ulterior dirijat de la Dorohoi la Maternitatea Botoșani”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Botoșani.

„Sunt foarte puţine cazurile la nivel mondial de transmitere mamă – copil”

Cadrele medicale au rămas surprinse de rezultat, copilul fiind internat într-un salon special pentru bebeluşi cu Covid. Potrivit medicilor, acesta nu prezenta niciun simptom şi urma să fie retestat, pentru că, în principiu, ar trebui să primească anticorpi de la mama aflată sub tratament. „Sunt foarte puţine cazurile la nivel mondial de transmitere mamă – copil. Copilul a fost în permanenţă stabil, cu saturaţia de oxigen în limite normale, în aerul atmosferic. Va fi retestat, şi investigat pentru sindromul de detresă respiratorie a nou născutului”, a precizat un medic specialist din cadrul Spitalului Județean Botoșani.

Fetiţa este al treilea copil al familiei.

Potrivit statisticilor, până în prezent au fost diagnosticaţi cu Covid 19 bebeluşi cu vârsta sub un an în judeţul Botoşani, fetiţa din Darabani fiind însă cea mai tânără pacientă. La polul opus se află un pacient de 97 de ani, care a trecut cu bine peste virus, în toamna anului trecut.

 

 

Deja ai votat!