spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăMamă ucisă de Covid înainte să-şi strângă bebeluşul în braţe

Mamă ucisă de Covid înainte să-şi strângă bebeluşul în braţe

♦ Tânăra care a uimit la începutul anului deoarece a născut în timp ce era intubată la Botoşani din cauza Covid a murit în spital 
♦ Singura veste bună este că bebeluşul salvat în ultima clipă este bine

Iulia a luptat din răsputeri să învingă boala pentru bebeluşul ei şi pentru copilul care o aştepta acasă, însă virusul care a schimbat cursul întregii omeniri i-a curmat destinul înainte să-şi poată strânge în braţe copilul abia venit pe lume. Iulia a fost la un pas de a-şi ţine băieţelul în braţe, însă boala a revenit mai agresivă şi a luat-o pentru totdeauna de lângă cei dragi. Tânăra, în vârstă de 29, care a devenit mămică în timp ce era în comă din cauza Covid, a murit la Iaşi, după ce a scăpat de virusul nemilos. Femeia a fost externată de pe Secţia de reanimare de la Botoşani, fiind declarată vindecată de covid, însă, plămânii săi au fost foarte afectaţi de virus şi de perioada cât a stat intubată.

Iulia s-a întors acasă la începutul lunii februarie, însă după doar câteva zile a început din nou să respire greu, având plămânii în continuare afectaţi în urma sechelelor bolii. În acest context a fost direcţionată către Spitalul de chirurgie toracică din Iaşi, pentru ca medicii de acolo să încerce să îi rezolve afecţiunile pulmonare. Din păcate, starea ei a continuat să se înrăutăţească, până la finele săptămânii trecute.

„Frumoasa mea soţie şi mamă a devenit cel mai frumos înger. Băieţii tăi te iubesc”, a fost mesajul postat de soţul femeii.

Şi-a văzut copilul doar prin apel video

Vestea cumplită a picat ca un trăsnet pentru toţi apropiaţii familiei, mai ales că aceştia ştiau că tânăra a fost externată şi dădea semne că se simte mai bine.

Iulia nu a apucat să-şi strângă în braţe bebeluşul abia născut, însă l-a văzut de mai multe ori prin apel video, făcut cu cadrele de la Maternitate. Copilul a rămas mai mult timp în spital, trecând şi acesta printr-o perioadă critică din cauza faptului că a fost scos prematur din burta mămicii. Cadrele medicale au decis, pentru siguranţa lui, să îl ţină în spital sub strictă supraveghere, până când a fost în afara oricărui pericol.

Când a fost externat, însă, mama lui era deja internată la Iaşi.

Tânăra a continuat să îşi vadă pruncul, atât cât a mai putut, prin intermediul unor apeluri video cu soţul ei. Acesta a şi închiriat un apartament în Iaşi, unde a mers cu ambii copii, pentru a fi mai aproape de soţia şi mama copiilor săi. Din păcate, însă, medicii nu au mai putut face nimic pentru a o salva pe tânăra de doar 29 de ani.

„Poate că toată lupta medicilor nu a fost chiar în zadar. Poate totul a fost pentru ca ea să îşi poată măcar vedea copilul şi să ştie că e bine”, a spus un apropiat al familiei.

Tânăra a fost depusă luni la casa părintească, din localitatea Ruginoasa, iar înmormântarea va avea loc astăzi la amiază.

Luptă contra cronometru din prima clipă de viaţă

Iulia a fost diagnosticată cu Covid pe 6 ianuarie, iar trei zile mai târziu a fost internată pe Secţia de Reanimare a Spitalului Judeţean, din cauza agravării stării sale. Din acel moment o echipă de medici a decis că atunci când starea ei se înrăutăţeşte va fi nevoie de o echipă de specialitate care să o opereze pentru a scoate bebeluşul din uter.

Luni, pe 11 ianuarie, tânăra avea saturaţia de 70. Starea ei a început să se înrăutăţească dramatic, spre seară fiind nevoie ca medicul anestezist să o intubeze de urgenţă pentru a putea fi ventilată mecanic. Din acest motiv, medicul din Secţia de Reanimare a luat decizia ca mama să fie operată de urgenţă pentru a se încerca salvarea bebeluşului.

Astfel, în momentul în care s-a declanşat alerta, o echipă de trei medici de la Maternitate, un medic anestezist şi o echipă de la blocul operator al SJU, s-a mobilizat în câteva zeci de minute, iar pacienta a fost dusă în sala de operaţii.

Medicii ginecologi au scos bebeluşul de 31 de săptămâni, iar acesta a fost imediat preluat de o echipă de neonatologi. Potrivit cadrelor medicale, copilul a avut nevoie de reanimare în primele clipe de viaţă, pentru a fi ajutat să lupte pentru primele guri de aer. Micuţul nu respira şi nu avea bătăi ale inimii, astfel că a fost imediat intubat de echipa medicală de neonatologi.

O ambulanţă cu personalul echipat special pentru transport Covid a stat în permanenţă în aşteptare la Spitalul Judeţean, de unde a preluat echipa de Reanimare şi bebeluşul într-un incubator special. Băieţelul, cu o greutate de 2000 de grame, a fost imediat transportat la Maternitate.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
81 %
1.3kmh
66 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...