vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTRestaurante sabotate de focarul de Covid de la Psihiatrie

Restaurante sabotate de focarul de Covid de la Psihiatrie

♦ Vestea organizării primelor spectacole la Botoşani chiar de Ziua Femeii e umbrită de ameninţarea Covid, care riscă să ne arunce din nou în scenariul roşu.  
♦ Restaurantele şi pub-urile din oraş au vândut toate biletele pentru evenimentele programate de Ziua Femeii, şi nu ştiu cum ar putea suporta o anulare bruscă a acestora

După aproape trei luni în care domeniul HoReCa a primit o gură de aer, restaurantele fiind deschise şi în interior, unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale începutul de an a devenit incert cu doar o săptămână înainte de desfăşurare. Astfel, petrecerile de 8 martie în restaurante sunt în pericol din cauza focarului de Covid19 de la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean. Astfel, de aproape o săptămână incidența la nivelul municipiului crește în mod constant, iar decizia autorităţilor la nivel central de a calcula într-un alt mod incidenţa nu face decât să crească cifrele în municipiu şi în judeţ. Mai exact, în urmă cu o săptămână, responsabilii de la Bucureşti au decis ca la calcularea incidenţei de cazuri de îmbolnăviri la mia de locuitori să fie numărate toate cazurile dintr-un focar de covid, nu să fie calculat ca un caz singular, ca până acum.

La Botoşani decizia provoacă probleme, deoarece, imediat după această modificare, la Secţia de Psihiatrie a izbucnit un focar de Covid. În aceeaşi secţie de bolnavi acuţi, care a fost focar de Covid şi în toamnă. Reprezentanţii unităţii sanitare par să nu fi învăţat nimic din cea ce s-a întâmplat în toamnă, astfel că ieri erau raportate nu mai puţin de 30 de îmbolnăviri în rândul pacienţilor şi a personalului.

Botoşaniul se apropie de scenariul roşu

Dacă până săptămâna trecută cei 30 de bolnavi erau consideraţi un singur caz în raportări, acum sunt contabilizaţi toţi cei 30, astfel că numărul de cazuri pe municipiu a ajuns ieri la 328, de la 292 cât erau în urmă cu câteva zile. Asta a însemnat automat şi o creştere a incidenţei de îmbolnăviri, care a ajuns ieri la 2,75 de la 2,45, mult mai aproape de pragul de 3 cazuri la mie, ceea ce ar însemna, teoretic, trecerea în scenariul roşu şi închiderea restaurantelor, la fix trei luni de la deschiderea lor şi în momentul în care afacerile începeau din nou să aibă un pic de avânt.

Bilete vândute pentru evenimente organizate de 8 martie

Cele mai importante restaurante şi pub-uri din oraş au vândut deja toate biletele, în săli cu capacitate redusă, ce e drept, la concerte şi evenimente cu ocazia zilei de 8 martie. Totul este acum, însă, în pericol, iar ceea ce este mai surprinzător este faptul că o mare pare din vină este că cifra îmbolnăvirilor a crescut tocmai din cauza mediului sanitar, acolo unde şi în primăvara anului trecut s-au înregistrat numeroase îmbolnăviri.

Dacă anul trecut au fost cadre medicale, acum este vorba de zeci de pacienţi internaţi.

Puşi în faţa unei perspective atât de sumbre, patronii unor afaceri au reacţionat în mediul online şi nu numai. „Suntem tâmpiţi… restul nu mai contează! Trebuie închisă HORECA…. Fac un apel public la autoritățile din Botoşani, să nu includă orașul în scenariul de 3% infectări datorită unui focar ce nu are tangenţe cu realitatea din Botoşani!  Nu vă faceți de râs, asumaţi-vă măsuri conforme cu realitatea!”, a fost un mesaj postat de Răzvan Baltă, patronul unui pub din oraş, pe pagina sa de socializare.

Autorităţile încearcă să păstreze restaurantele deschise

Ieri a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, Prefectură, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi reprezentanţii HoReCa în încercarea de a fi găsite soluţii pentru ca restaurantele să nu fie din nou închise. După discuţie, autorităţile sanitare vor încerca să evalueze zilnic situaţia îmbolnăvirilor şi să calculeze, în paralel, incidenţa îmbolnăvirilor după vechiul model, fără a include focarul de la Psihiatrie. „Noi vom propune în CJSU ca decizia de trecere la scenariul roşu, dacă va fi cazul, să se calculeze cu incidenţa raportată la numărul real de cazuri, fără acele focare, care sunt izolate şi de unde nu se poate răspândi boala. Totuşi încă sperăm să păstrăm cifrele mai jos de trei. Noi am testat întotdeauna şi am raportat realitatea. De aceea poate uneori mulţi au fost deranjaţi de asta. Dar ne-am minţi pe noi. Am discutat cu cei din HoReCa, le-am explicat şi lor să fie pregătiţi să ia măsuri stricte la acele evenimente organizate de 8 martie. Au înţeles, au fost foarte receptivi. Am încredere că totul va fi bine, dar avem nevoie de interesul tuturor”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Peste 30 de noi cazuri de Covid în judeţ

Încă 32 de botoșăneni au fost diagnosticați cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore, arată datele centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP). Conform statisticii instituției, două unități administrativ-teritoriale din județ prezentau, ieri, incidențe de infectare mai mari de 3 la mia de locuitori.Este vorba despre comuna Dobârceni, unde se raportează 3,25 îmbolnăviri per mia de locuitori, și comuna Lunca, cu incidență de 3,23.

Numărul total al bolnavilor înregistraţi în judeţ de la debutul pandemiei a ajuns la 10.871. Dintre aceştia, 9.808 s-au vindecat, în timp ce 570 sunt consideraţi în continuare cazuri active. Din păcate, 493 de botoşăneni au pierdut lupta cu boala.

În ultimele 24 de ore, la nivel naţional, au fost raportate 2.096 de cazuri noi de COVID-19, din 11.593 de teste, PCR și teste rapide. Rata de pozitivare este 18%. În acelaşi interval alți 53 de români au murit după ce s-au infectat cu coronavirus.

Până ieri, pe teritoriul României, au fost confirmate 804.090 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre acestea 741.471 s-au vindecat, iar 20.403 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.334. Dintre acestea, 1.022 sunt internate la ATI.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.3 °
25 %
2.1kmh
6 %
vin
21 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...