spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTAfaceri ciudate pe pandemie (video)

Afaceri ciudate pe pandemie (video)

♦ Mai multe primării din judeţ au primit adrese de la Prefectură prin care li se recomandă să sprijine o campanie de informare privind vaccinarea, însă de aici au apărut mai multe suspiciuni 
♦ Marius Honceriu, administratorul firmei care face campania de informare, spune că important este că aceasta are efect şi lumea e mult mai interesată de imunizare

Campania de vaccinare din judeţ scoate la iveală şi situaţii ciudate. Astfel, pandemia a pus beţe în roate în toate domeniile, însă antreprenorii ingenioşi au decis să se reinventeze adaptându-se contextului epidemiologic şi cerinţelor de pe piaţă. În această situaţie se află şi administratorul  unei societăţi comerciale din Botoşani, care până la debutul pandemiei se ocupa cu organizarea de concerte şi evenimente.

Cum Covid19 a pus punct acestor manifestări, afaceristul s-a reprofilat, iar recent acesta a hotărât să se implice în campania de informare a populaţiei cu privire la vaccinare, cu ajutorul unei caravane audio. Acesta are montat un sistem audio foarte performant pe maşină, cu un generator propriu, cu o putere de peste 1000 de Wati pe mașină, iar sunetul trece prin pereți și geamuri și nimeni nu are cum să nu audă mesajul despre vaccinare. Ulterior a stabilit şi un cost, acesta fiind de 400 de lei pe oră.

„Ideea a venit din partea domnului prefect”

Până aici situaţie e clară, însă, de aici lucrurile se complică şi iau o turnură ciudată. Astfel, administratorul firmei, Marius Honceriu, spune că de fapt ideea de implicare în campania de vaccinare nu a fost a lui, ci a prefectului Dan Nechifor.

Marius Honceriu, administratorul firmei care face campania de informare, spune că important este că aceasta are efect şi lumea e mult mai interesată de imunizare

„N-a fost ideea mea, ideea a venit din partea domnului prefect pentru a informa toți locuitorii județului de campania de vaccinare, pe care o desfășoară guvernul nostru și în etape, zone. Eu merg cu caravana prin toate localitățile și informez pe oameni că vaccinarea este gratuită, multă lume nu știe unde să se vaccineze. Oferim informații suplimentare și cred că se și responsabilizează pentru că săptămâna trecută eram la Santa Mare și dacă aveam vaccinuri în mașină făceam vaccinuri pe loc. Oamenii au venit „vreau și eu vaccin, vreau și eu vaccin” și le recomandam să meargă la medicul de familie, să se înscrie”, a povestit antreprenorul Marius Honceriu.

Circulară trimisă de Prefectură

Un alt aspect ciudat îl reprezintă faptul că Instituția Prefectului Botoșani a trimis o hârtie tuturor primăriilor din județ, prin care li se cere edililor să sprijine firma respectivă în demersul ei, asigurând condiţii de ordine şi siguranţă publică.

Prin adresa respectivă, semnată de prefectul Dan Nechifor, primăriile erau anunțate că firma SC STAGE-M OLD EVENTS SRL va desfășura o campanie de informare cu privire la vaccinare populației împotriva Covid 19. Se menţionează numărul mașinii care se va deplasa prin județ, dar și datele de contact ale administratorului firmei și roagă primarii să sprijine demersul. Prefectul nu cere primăriilor să încheie contracte cu această firmă, doar că le spune să o sprijine.

Ce este din nou bizar este faptul că circulara este datată 11 ianuarie, înainte ca firma să intre pe sistemul public de achiziţii online, unde anunţul apare modificat pe data de 12 ianuarie, deci la o zi după solicitarea Prefecturii.

„M-a întrebat dacă am primit adresa de la Prefectură”

Imediat după ce adresa a fost trimisă de la Prefectură, administratorul firmei a început să sune la primării. Rodica Baltă, primarul comunei Havârna, una din primăriile care a apelat la serviciile acestei firme, spune că nu a văzut adresa de la Prefectură, însă a fost sunată de reprezentantul companiei, care ştia că aceasta ar fi trebuit să fi ajuns deja. „Nu a venit, mi-a dat telefon. Mi-a spus că face o campanie şi m-a întrebat dacă am primit adresa de la Prefectură. Eu o primisem, dar nu am văzut-o şi am spus că nu am primit. Atunci el mi-a explicat în ce constau serviciile pe care le oferă. La scurt timp situaţia din comună s-a agravat şi am apelat la serviciile lui, ca să avertizez cetăţenii”, a spus primarul Rodica Baltă.

La Ștefănești, primarul Florin Buţura a spus că a primit o altfel de circulară, în care nu era precizat nici un nume. În localitatea sa campania audio este făcută tot de aceeaşi firmă, de altfel unica din judeţ cu un astfel de profil. „Și azi am avut o caravană de informare. Am făcut un contract cu Honceriu, cu această firmă, de pe SEAP. A fost informare de la Prefectură să facem contracte cu firme specializate. Nu ni s-a spus să fie această firmă în mod anume”, a spus primarul Florin Buţura.

Unii primari au refuzat oferta şi s-au descurcat singuri

Nu toți primarii au accepta, însă, oferta costurile fiind deloc de neglijat. Astfel, reprezentanţii firmei spun că reprezentanţii primăriilor ar trebui să plătească pentru patru ore, ceea ce înseamnă 1.600 de lei. De altfel, unii primari au ales să facă singuri campania de informare.

 „Eu nu pot să vorbesc în numele primarilor, fie cu experiență puțină, sau la primul mandat, dar la prima vedere și la mentalitatea pe care o avem noi la ora actuală, sigur că o astfel de circulară poate să determine să spui da și mă conformez. În general, orice adresă pe care o primeşti de la Prefectură, parcă ai obligaţia să te conformezi. Aşa e mentalitatea”, a spus Maria Huţu, primarul comunei Vârfu Câmpului.

Aceasta spune că în toții anii cât s-a aflat la conducerea localității nu a mai văzut o astfel de circulară. Ulterior, ea a decis să îşi facă singură campania respectivă, folosind o ambulanţă cu care este dotată comuna şi spunând chiar ea mesaje în megafoanele autosanitarei.

Declaraţii contradictorii oferite de prefect

Iniţial, în urmă cu o săptămână, prefectul Dan Nechifor spunea că cei care se ocupă de caravana publicitară sunt o asociaţie non-profit, iar el a cerut ajutorul acestora. Ulterior, însă, acesta a revenit asupra declaraţiilor. „Am solicitat sprijinul unei asociații non-profit pentru o caravană referitoare la campania de vaccinare și importanța vaccinării. Noi nu avem buget și atunci UAT-urile care și-au dorit o campanie de vaccinare pe teritoriul lor au putut să o facă prin și cu ajutorul acelei asociații non-profit. Nu promovez ONG-ul, pur și simplu i-am solicitat ajutorul. Dacă se dorește și dacă conducătorii UAT-urilor doresc acest lucru”, a afirmat iniţial prefectul Dan Nechifor.

Ulterior, când i s-a transmis că inclusiv adresa pe care a trimis-o primăriilor menţionează o societate comercială şi că aceasta încasează bani de la primării, acesta a revenit.

„N-am ajuns eu, el pur și simplu mi-a cert sprijinul vis-a-vis de ceea ce înseamnă asigurarea ordinii publice pe raza judeţului Botoşani în sensul să nu aibă probleme cu personalul MAI , adică să poată desfășura acea campanie în mod civilizat. Nu e vorba de promovare a unei societăţi. Ei au fost la mine și mi-au solicitat sprijinul. Domnule, orice campanie de informare a populaţiei este binevenită. Asta e la latitudinea fiecărui UAT. Dacă fiecare UAT își doreşte să informeze populația de ceea ce înseamnă această campanie de vaccinare, pot să facă acest lucru prin contracte cu ONG-uri sau în speță cu această societate comercială. Dacă primăria nu primește nu are parte de campanie. Nu înseamnă că trebuie să avem toate UAT-urile, numai cei care își doresc. N-am mai avut solicitări de la alte firme. Dacă aveam, îl acordam oricui. Că a fost ideea mea, asta este afirmația lui. În condițiile în care a venit la mine și mi-a cerut sprijinul  înseamnă că avea ideea. Eu nu acord sprijin unei persoane care nu avea nici o idee”, a mai spus prefectul Dan Nechifor.

După întâlnirile cu jurnaliştii, reprezentanţii Prefecturii au și trimis o hârtie prin care firma cerea ajutorul, datată 6 ianuarie, înaintea adresei trimise către primării.

Firma cerea sprijin din partea instituţiilor abilitate pentru desfăşurarea în condiţii de ordine şi siguranţă a caravanei auto audio publicitare.

„E bine să fie lumea informată”

Ce este drept, nu există nici o adresă prin care prefectul sau instituţia pe care o reprezintă să spună clar primarilor să achiziţioneze serviciile firmei Stage M. La fel de adevărat este şi faptul că unii localnici consideră caravana audio chiar benefică. „Categoric este bine. E bine să fie lumea informată. Că se informează parţial şi aiuritic, pe unele locuri”, a spus un localnic din Ştefăneşti.

Dar la fel de adevărat este şi faptul că doar comunele care plătesc îşi pot informa cetăţenii despre măsurile de protecţie în pandemie sau despre vaccinare. Iar în anumite localităţi aceleaşi mesaje oficiale de la guvern au putut fi redate de autospeciale ale ISU Botoşani, care nu au costat nimic primăriile.

Reprezentanţii unor firme similare nu înţeleg implicarea Prefecturii

Reprezentantul unei firme care se ocupă cu acelaşi tip de acţiuni, din Târgu Mureş, nu a înţeles, însă, implicarea Prefecturii. „Noi avem un tarif de 800 de lei pentru patru ore în care mergem cu o caravană audio pe toate străzile localităţii şi prezentăm mesajele standard. Dar dacă eu închei contract cu o primărie, de ce trebuie să vină prefectul să le spună să asigure buna desfăşurare a campaniei? Este interesul acelei primării să asigure buna desfăşurare, că plăteşte nişte bani”, a spus reprezentantul unei firme din ţară.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...