vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTSucces găsit cu carnetul de partid

Succes găsit cu carnetul de partid

♦ Andrei Beilic, un tânăr botoşănean de 29 de ani, a ajuns să fie prezentat ca expert în mai multe domenii după ce s-a înscris în PSD. 
♦ Andrei Beilic recunoaşte că are venituri şi activităţi care nu sunt trecute în declaraţiile de venituri şi de interese, dar promite că îşi va aduce situaţia la zi

Succesul unor oameni ajunși în funcții cheie în conducerile unor instituții sau în Consiliile de Administrație ale societăților cu capital de stat pare de multe ori strâns legat de activitatea politică. Ultimul personaj apărut pe această scenă este Andrei Beilic, din cadrul Partidului Social Democrat, promovat luna aceasta ca membru în Consiliul de Administrație de la Nova Apaserv. Propunerea a surprins în condițiile în care situația operatorului de apă este extrem de complicată, iar Andrei Beilic nu a mai lucrat în domeniu.

CV-urile celor patru administratori – Mihaela Bîlbă, Andrei Beilic, Gabriel Atudoroae și Constantin Doru – au fost analizate de specialiștii Consiliului Județean, iar pe domnul Beilic tocmai experiența l-a recomandat. Dumnealui face parte și din Consiliul de Administrație de la Urban Serv, iar după ce a fost reorganizată conducerea de acolo, lucrurile au început să funcționeze foarte bine. În plus, vorbim de un mandat de numai două luni de zile. Tocmai aceasta a fost ideea – am venit cu experiența unor oameni care pot, în acest moment, să ia acele decizii astfel încât Nova Apaserv să fie salvată”, a spus Doina Federovici, președintele CJ Botoșani.

Doctorand după absolvirea liceului cu 7,40

Originar din Bucecea, Andrei Beilic, în vârstă de 29 de ani (n.r. – îi va împlini luna viitoare) este fiu de drumar și a absolvit Liceul tehnologic Bucecea în 2011 cu media 7,40. Ulterior, el a urmat cursurile Facultății de Construcții și Instalații Iași, specializarea căi ferate, drumuri și poduri, din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, pe care le-a absolvit în 2015.

Imediat s-a angajat în cadrul Secției de Drumuri Naționale Botoșani, direct pe funcția de șef Sector departamentul de întreținere și Siguranța Traficului. Întâmplător sau nu, tatăl său a fost angajat tot la Secția de Drumuri Naționale.

Tot în 2015 s-a înscris și la un master în infrastructuri moderne de transporturi, pe care l-a absolvit în 2017, iar la scurt timp a devenit și doctorand în siguranța rutieră din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, însă aceste ultime cursuri nu au mai fost finalizate „din cauza pandemiei”.

Administrator la trei ani de la absolvirea universităţii

Numele său a fost vehiculat pentru prima dată în public în 2016, când a apărut în cadrul organizației de tineret a PSD. Angajat în cadrul SDN, Andrei Beilic a descoperit succesul după ce a decis să se implice mai mult în politică. Așa se face că în numai trei ani de la absolvirea studiilor universitare, el a ajuns în CA de la Urban Serv. Numirea în această funcție a avut loc în iunie 2018, la propunerea PSD. A fost o surpriză, care venea după alte lupte politice, de această dată în Consiliul local. Doar că surpriza avea să continue, pentru că în toamna lui 2018 Andrei Bilic a ajuns să facă parte ca membru din Consiliul de coordonare județean a PSD.

„Nu, nu sunt eu un mare activist. În PSD sunt din timpul liceului, de la Bucecea. Ulterior am fost la Iași în PSD (n.r. – în timpul studenției, când a fost implicat la fel în mai multe proiecte și a beneficiat inclusiv de bursă)”, a recunoscut Andrei Beilic.

Funcţii obţinute pe bandă rulantă

După această promovare pe linie politică, anul 2019 a fost plin de reușite, mai ales în plan profesional. Mai întâi, a ajuns să fie coordonator județean (n.r. – un fel de șef la filiala locală) în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier. Este drept, doar pentru câteva luni și după o adevărată telenovelă, numirea oficială fiind blocată timp de mai multe luni de jocurile politice dintre ALDE și PSD. Totul a pornit din primăvara lui 2019, când, prezent în județul Botoșani, fostul ministru al Transporturilor din guvernul PSD, Răzvan Cuc, a fost nemulţumit de fostul șef ISCTR de la acea vreme, Liviu Alexa, și l-a demis, numindu-l în funcție pe Gheorghe Rodovei, dar și acesta a fost înlocuit la cererea prefectului Dan Şlincu. Astfel, tânăr inginer la Secţia Drumuri Naţionale (SDN) Botoşani, Andrei Beilic, a intrat în „cărți”. Terminase de doi ani master-ul la Universitatea tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și lucra de numai patru ani, dar în 25 aprilie 2019 a fost delegat la ISCTR pentru a prelua conducerea instituţiei. Doar că numirea oficială pe funcţie s-a făcut abia în septembrie 2019, însă nu pentru mult timp, pentru că pe 18 decembrie 2019, când PNL a preluat guvernarea, i-a încetat detașarea la ISCTR și a fost nevoit să revină la Secția Drumuri Naționale Botoșani.

 Firmă privată, cu priză la contracte publice

Între timp, tot în 2019, Beilic și-a făcut o firmă prin programul Start-up Nation, cu fonduri europene nerambursabile. Este vorba de societatea Via Axa Proiect 29 – profilată pe inginerie, consultanță și proiectări de drumuri și poduri, un domeniu oarecum adiacent cu cel de la Drumuri Naționale și un domeniu în care e mai greu să dezvolți afaceri cu mediul privat, drumurile fiind în esență o problemă a instituțiilor statului. Deși era o firmă abia înființată, societatea a început să obțină lucrări cu diverse primării în județ, una dintre ele fiind în comuna Vârfu Câmpului, unde primar este Maria Huțu, tot membru PSD. Doar că, deși societatea avea activitate, firma nu a fost menționată nicăieri – nici în declarația de avere a tânărului politician Andrei Beilic, la capitolul „venituri”, și nici în declarația de interese pe care acesta le-a depus în momentul în care a candidat, anul trecut, la un mandat de consilier județean.

„A fost pe repede înainte și am depus ultimele declarații depuse la Drumuri Naționale, dar anul acesta trebuie să le updatez”, a recunoscut Andrei Beilic. Asta deși la toate datele de contact ale firmei – sediu și număr de telefon – figurează exact datele lui. În schimb, înregistrată pe SEAP, firma își adjudeca contract după contract. Așa se face că dacă în 2019 firma a avut o cifră de afaceri de 75.000 de lei, în 2020 cifra a depășit 270.000 de lei. Iar anul acesta societatea Via Axa Proiect a prins deja trei contracte cu primăriile Bucecea, Corni și Ungureni.

„Să știți că PSD nu a avut nicio legătură cu activitatea firmei, pentru că am avut o lucrare și în comuna Mihai Eminescu (n.r. – ultimii primari au fost numai din partea PNL), la Ungureni, sunt primari de la diferite partide”, a punctat Andrei Beilic, însă printre angajații firmei mai este un membru PSD, Ana Maria Coclici, cea care a reprezentat partidul în Biroul Electoral Județean la alegerile de anul trecut. Și tot apropo de alegerile de anul trecut, merită menționat și un alt aspect –  Andrei Beilic a figurat inclusiv pe lista de candidați PSD la Consiliul Județean, însă nu a fost pe loc eligibil, așa că a rămas să servească partidul din linia a II-a. În plus, între timp, societatea condusă de el a ajuns să aibă sediul în buricul orașului, adică între sediile CEC și Administrația Financiară, fix în spatele Palatului Administrativ.

Este însă un mister modul în care acest tânăr reușește să își facă timp și pentru activitatea în cadrul Secției de Drumuri Naționale și în cele două Consilii de Administrație din care face parte la Urban Serv și Nova Apaserv – unde muncește pe bani publici – dar și la partid, doctorat și implicit în propria firmă. Până una alta, toate declarațiile de avere și de interese depuse de acesta în 2020 sunt neconforme cu realitatea, întrucât nu cuprind nici o referire la activitatea din cadrul societății Via Axa Proiect 29.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
4 ° C
4.6 °
1.6 °
80 %
1.8kmh
67 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...