vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăMedicii cer vaccinare obligatorie împotriva Covid (video)

Medicii cer vaccinare obligatorie împotriva Covid (video)

Vaccinarea înaintează cu paşi de melc la Botoşani, iar tot mai mulţi medici susţin că acest proces ar fi trebuit să fie unul obligatoriu, din start, şi nu unul voluntar. Autorităţile spun că, până la ora actuală, 9% din populaţia oficială a judeţului este vaccinată cu prima doză de vaccin, excluzând minorii de până în 16 ani.

La nivelul judeţului sunt 74.785 de tineri până în 16 ani, iar fără aceştia, numărul de persoane eligibile pentru vaccinare ar fi de 383.867 de persoane. Teoretic, pentru că practic, dintre aceştia aproape 20.000 sunt studenţi plecaţi în diferite centre universitare ale ţării. Alte aproape 20.000 de persoane sunt cetăţeni basarabeni sau ucraineni, care figurează în judeţ doar cu domiciliul, iar alţi aproape 100.000 de botoşăneni sunt plecaţi la muncă peste hotare.

De asemenea, în evidenţele diferitelor instituţii ale statului apar aproximativ 250.000 de botoşăneni în mod real. Asta ar însemna că procentul de vaccinaţi cu prima doză ar fi de 15-20%, însă cu mult sub cele 60 de procente care ar aduce o imunizare de siguranţă a întregii populaţii.

Peste 37.000 de botoşăneni au primit prima doză de vaccin

Cifrele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) arată că 37.012 persoane au primit prima doză de vaccin. Asta ar însemna că rata de vaccinare, în mod oficial, este de 9,65%, însă doar în cazul celor cu prima doză. Rapelul l-au făcut dar 22.196 de persoane până în prezent. Cu alte cuvinte, doar aceştia se pot considera imunizaţi împotriva Covid19, sau cel puţin cu un risc mult mai mic de a face boala. Asta ar însemna o rată de vaccinare şi mai mică, chiar şi raportată la populaţia reală, care ar fi poate mai aproape de 300.000 de locuitori.

Până în prezent, la Botoşani s-au primit 45.616 doze de Pfizer, 12.210 de Moderna şi 5.160 de AstraZeneca.

„Dreptul de a alege, a fost o mare greşeală”

Una dintre soluţiile gândite de mulţi medici, dar expuse public de puţini dintre ei, ar fi fost ca vaccinarea să fie obligatorie, în cazul Covid. „Din punctul meu de vedere, faptul că s-a pus problema imunizării doar la simpla solicitare, deci dreptul de a alege, a fost o mare greşeală. Atât din partea autorităţilor, cât şi din partea forurilor europene şi mondiale. Pentru că acum nu era vorba de a alege să fac un vaccin oarecare. Este vorba de un vaccin împotriva unei pandemii, care a decimat milioane de oameni. Soluţia obligativităţii era foarte bună. Nu pot să ies în faţă şi să spun ‘Domnule, eu am dreptul meu, e pentru mine’. Care e dreptul tău? Dreptul tău este să te duci să te izolezi undeva, singur cuc, ca să nu mai vii în contact cu alţii, pentru că, dacă tu te-ai îmbolnăvit, ai împrăştiat boala peste tot. Şi, atunci, care e dreptul tău? Să îi îmbolnăveşti pe alţii? Sau e dreptul tău să participi la viaţa socială fiind în legitimă siguranţă? Care este?”, a spus medicul Paul Şerban, președintele Asociației Medicilor de Familie din Botoșani.

De asemenea, el apreciază că soluţia dozei duble de vaccin a fost o soluţie greşită, considerând că un ser care să fie administrat într-o monodoză ar fi avut mai mult succes în rândul populaţiei.

Ate ţări condiţionează multe activităţi

Acesta a fost completat de medicul chirurg Iulian Preda, care spune că unele ţări au găsit o soluţie de mijloc: nu obligă lumea să se vaccineze, dar condiţionează tot mai multe aspecte ale vieţii de zi cu zi. „Toate vaccinurile mari de până acum, care au eradicat boli sau a ţinut boli sub control au fost făcute obligatoriu. Uitaţi-vă la ţări precum Israel, care a obţinut o rată de vaccinare foarte mare. Vrei să mergi la restaurant, la o piesă de teatru, vrei să faci o excursie, te vaccinezi. Vaccin contra unor libertăţi”, a spus medicul Iulian Preda.

Cetăţeni tot mai reticenţi cu privire la vaccinare după scandalul AstraZeneca

Medicul de familie Paul Șerban spune că oamenii sunt tot mai reticenți în privinţa vaccinării anti Covid. Acesta spune că mulți dintre cei care erau programați să se imunizeze au renunțat, după ce au apărut informații privind unele reacții la vaccinul AstraZeneca.

„Când a început problema cu vaccinul AstraZeneca, oamenii au început să renunțe. Au venit și au zis că nu mai vor dacă nu se face vaccinare cu Pfizer. Cu AstraZeneca nu vor. Au renunțat, deși erau programați, nu s-au prezentat. La cabinetul nostru, pe Nicșeni și Corlăteni, am făcut 154 programări cu vaccinări și am avut 34 de renunțări sau neprezentări la vaccinare, dintre cei programați. Oamenii acum nu vor. Vin, îi întrebăm. Nu putem să ne asumăm răspunderea. Nu sunt solicitări nici măcar pentru a se face caravane mobile, pentru că nu ai un număr suficient de pacienți pe care să-i programezi sau să-i chemi în ziua când vine caravana. Există experiența de la Timişoara, unde 50 de medici familie într-o săptămână au vaccinat 10 pacienți. Am încercat să-i convingem, să le explicăm, am încercat să ne dăm exemplu că noi suntem vaccinați”,  a spus medicul Paul Șerban.

Acesta spune că există reticență la vaccinare și după ce ”foarte multe persoane publice la TV au denigrat infecția cu COVID, chiar și personalități din rândul clerului, Bisericii Ortodoxe, și au fost exemple negative. Este greu să convingi omul că nu ai nici o problemă, că vaccinul te ajută”, a mai spus Șerban.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta Consiliului Județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...