marți, martie 19, 2024
AcasăLocal BTCursă contracronometru pentru salvarea a doi frățiori (video)

Cursă contracronometru pentru salvarea a doi frățiori (video)

Desfășurare impresionantă de forțe de intervenție pentru salvarea a doi copii, care au ajuns la spital în stare gravă. Este vorba despre o fetiță de cinci ani și frățiorul ei de doi ani. Micuții erau veniți în vizită la bunici, într-o comună din județ. La un moment dat, cei doi au găsit un recipient cu paracetamol sirop, pentru copii, iar gustul specific, cu arome de fructe, i-a îmbiat să guste. Micuții au băut întreg conținutul, pasându-și sticluța de la unul la altul.

Cei doi au fost imediat descoperiți de bunici, care au alertat-o pe mama copiilor. Medic de profesie, aceasta a realizat imediat pericolul și le-a administrat repede tratamentul specific în astfel de situații și a mers imediat cu ei la Secția de Pediatrie.

“Copiii au fost găsiți rapid postingestie. Asta a însemnat faptul că s-au făcut spălături gastrice rapid. Astfel, sperăm că substanțele nu au avut timp de metabolizare”, a precizat medicul Georgiana Lazăr, din cadrul UPU-SMURD.

Transfer solicitat la Bucureşti

Ulterior, cadrele medicale de la Botoșani au diagnosticat copiii cu intoxicație cu paracetamol și au solicitat transferul copiilor la București, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din București. Din cauza faptului ca acțiunea paracetamolului în organism poate fi destul de rapidă, iar medicii nu știau nici cantitatea exactă ingerată de fiecare copil, a fost solicitat transferul pe calea aerului.

Având în vedere că la Iași urma să fie transportat cu avionul SMURD un pacient de la Cluj, Departamentul pentru Situații de Urgență a dat aprobare ca micuții să fie preluați cu avionul de pe aeroportul din Iași. Pentru asta, cele două ambulanțe cu medic, care deservesc județul, au fost mobilizate pentru transportul micuților pe aeroportul de la Iași.

“S-a plecat în tandem către aeroportul Iași cu două ambulanțe cu medic”

Pentru ca județul Botoșani să nu rămână prea mult timp fără nici o ambulanță cu medic, una din cele două ambulanțe a fost întâmpinată la limita de județe de o ambulanță de la Iași, care a preluat băiețelul pentru restul traseului și astfel ca un medic să poată deservi intervențiile în Botoșani.

“S-a plecat în tandem către aeroportul Iași cu două ambulanțe cu medic. Cei doi copii au fost monitorizați în permanență și starea lor a fost stabilă”, a precizat medicul Andreea Stărică, din cadrul SJA Botoșani.

Copiii au fost preluați de un avion Cessna 560 Citation V, aflat în dotarea SMURD și transportați la București. În aproximativ 40 de minute, aparatul de zbor a aterizat pe aeroportul din București, unde micuții au fost așteptați de ambulanțe și transportați la Spitalul Grigore Alexandrescu.

Intoxicația acută cu paracetamol are 4 stadii

Stadiul iniţial (0-24 ore), caracterizat prin anorexie, greaţă, voma, letargie, diaforeza, transpiraţii.

Stadiul intermediar (24-48 ore): în acest stadiu, starea generală bună poate fi înşelătoare, dar paraclinic se înregistrează creşterea valorilor transaminazelor (AST, ALT), bilirubinei, modifcarea timpilor de coagulare. Poate apărea icterul şi pot apărea sângerări ale mucoaselor. Hipoglicemia poate fi prezentă.

Stadiul hepatic (3-4 zile), concretizat prin encefalopatie hepatică, confuzie, letargie, voma, icter, sângerări spontane, comă, sindrom hepatorenal.

Stadiul de refacere durează până la 5 zile când transaminazele revin la normal, iar structura hepatica se normalizează în decurs de 3 luni de la injuria acută.

Avionul SMURD a fost modernizat în 2019

Avionul SMURD, un Cessna Citation V seria 560-0200, este unul bimotor. Dispune de sistem de management al zborului (FMS), aparatură de radionavigație, echipamente antigivraj, degivrare, presurizare și climatizare care-i permite zborul IFR (zbor instrumental) sau VFR (zbor la vedere), ziua și noaptea, în condiții de givraj până la altitudine maximă.

Acest model de avion are o autonomie de până la 3.630 km. Poate zbura cu o viteză de croazieră de până la 796 km/h la o altitudine de maximum 14.000 de metri. Are o capacitate de transport de 7 pasageri și o targă dotată cu echipament medical. Propulsia este asigurată de două motoare Pratt & Whitney Canada JT15D-5D.

Campania de informare a ISU

Multe din lucrurile ținute în casă pot fi toxice pentru copii – substanțe de curățat, medicamente, cosmetice, produse pentru grădinărit, plante decorative. Dacă acestea nu sunt ținute în locuri speciale, copii le pot înghiți, inhala sau mânca sau își pot contamina pielea cu ele.

Copiii mici au riscul cel mai mare de a face intoxicații datorită curiozității lor naturale. Aproximativ jumătate dintre intoxicații se produc la copii sub 6 ani, dintre care majoritatea apar la vârsta de 1 până la 4 ani.

Pentru prevenirea intoxicațiilor la copii ar trebui ținut cont de o serii de indicații oferite de pompierii botoșăneni, în cadrul campaniei de conștientizare și responsabilizare a adulților „Un cămin sigur pentru copilul tău”.

Pentru a preveni intoxicatiile se recomandă să cititi prospectul produsului, precauțiile, folosirea corectă a acestuia și instrucțiunile de prim ajutor în caz de intoxicație cu substanță respectiva.

Cele mai frecvente substante ce pot da intoxicatii la copii sunt:
– cosmetice, lac de unghii, parfumuri;
– agenți de inalbire, detergent de vase, produse pentru toaleta sau pentru desfundarea tevilor, substante pentru curatat mobila si alti produsi de curatare;
– produse pentru dezghetare sau antigel;
– terebentina, kerosen, gaz pentru brichete, diluanti pentru vopsele, solventi;
– produse pentru gradinarit, in special insecticidele, produsele pentru combaterea daunatorilor si a buruienilor;
– baterii si naftalina;
Majoritatea incidentelor se produc atunci cand adultii lasa produsele toxice nesupravegheate si la indemana copiilor.
Țineți produsele in recipientele originale. Nu depozitati niciodata produse toxice in recipiente pentru alimente.
Cumparati produse ce sunt depozitate in recipiente ce sunt special concepute pentru a nu putea fi deschise de catre copii.
Alegeti produsele cu cel mai mic grad de toxicitate.

Substante chimice si vaporii

Substante toxice folosite in casa si gradina:
– tineti aceste produse in locuri unde copii nu pot ajunge si unde nu le pot vedea. Nu tineti substante toxice precum detergentii, ingrasamantul pentru plante, detartrantul in dulapurile din bucatarie;
– folositi materiale nontoxice;
– testati incaperile pentru determinarea nivelului plumbului, daca s-au folosit vopsele pe baza de plumb;
– nu uitati garajul! Tineti substantele toxice si inflamabile departe de copii. De exemplu, kerosenul, gazul pentru lampi, benzina si fertilizatorii sunt toxice atunci cand sunt ingerate. Multe din produsele tinute in garaj sunt inflamabile;
– folositi produsele cu un continut redus de chimicale, ca cele biodegradabile de exemplu.

Alcoolul si medicamentele
– tineti alcoolul, medicamentele (inclusiv vitaminele) si suplimentele nutritive departe de copii. Aspirina este un medicament des implicat in intoxicatiile copiilor;
– nu luati medicamente in fata copiilor mici. Acestora le place sa imite adultii, astfel incat pot ingera ceva toxic in incercarea de a fi cat mai asemanatori cu parintii lor;
– explicati copiilor efectele alcoolului si medicamentelor;
– nu denumiti niciodata medicamentele „bomboane”;
– tineti medicametele in recipientul original;
– cumparati medicamete numai in ambalaje special concepute pentru a nu putea fi deschise de catre copii;
– verificati data expirarii si aruncati medicamentele vechi la toaleta, apoi trageti apa.

Substante chimice si vaporii
– nu amestecati niciodata substantele chimice;
– tineti produsele de curatare si substantele chimice in recipientele originale;
– folositi substantele chimice numai in locuri bine aerisite.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
1.1 ° C
1.1 °
-0.6 °
87 %
0.9kmh
91 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De pe vremea când polițiștii și pompierii își ofereau flori unul altuia de Ziua femeii.

EDITORIAL

„Măi, Adriane, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foşti comunişti?“. Este celebra replică...

EPIGRAMA ZILEI

Ar fi fost chiar anormal Să vrea post de preşedinte. El, la învârtit cuvinte, Fiind … ”Crin imperial” !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...