spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăCodaşi pe ţară la vaccin anti-Covid (video)

Codaşi pe ţară la vaccin anti-Covid (video)

♦ Botoşani este în coada listei la vaccinarea împotriva virusului ce ne-a dat vieţile peste cap
♦ Celelalte judeţe din Moldova stau la fel de prost, însă acţiunile recente pentru stimularea imunizării dau speranţe

O statistică întocmită la nivel naţional arată faptul că, deşi campania de vaccinare împotriva Covid-19 a început de aproape şase luni, iar la debutul pandemiei Botoşaniul a avut mari probleme din cauza numărului ridicat de îmbolnăviri, judeţul se zbate la coada clasamentului ca număr de persoane care s-au vaccinat. Asta deşi weekend-ul trecut a fost catalogat ca fiind un real succes din punct de vedere al vaccinării împotriva noului coronavirus.

Potrivit unor date transmise de coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, Botoșaniul se numără printre județele cu cele mai puține vaccinări, alături de Suceava, Bacău, Neamț şi Giurgiu. Practic, în afară de Giurgiu, Moldova dă judeţele cu cea mai mare reticenţă la vaccinare. Botoşaniul e în fruntea unei liste a ruşinii, pentru unii, sau a mândriei că nu se vaccinează, pentru mulţi, se pare. Astfel, datele oficiale arată că la nivelul judeţului s-au vaccinat cu prima doză 41.119 persoane. 30.683 dintre acestea au primit deja şi a doua doză de vaccin.

Capitala are o treime din populaţie vaccinată

La polul opus, pe primul loc este Bucureștiul, care are 33,8% dintre locuitori vaccinați. Dacă se face calculul la populația peste 16 ani, gradul de vaccinare ajunge la 40%. Pe locul al doilea este județul Cluj, cu 30,2% din rezidenți și 35,7% din eligibili vaccinați. Urmează județul Sibiu, cu 23,7% din populația rezidentă și 28,9% din populația eligibilă vaccinată. Pe locul 4 este județul Brașov, unde gradul de vaccinare a ajuns la 23,6% din populația rezidentă și 28,8% din locuitorii eligibili. Pe locul 5 este județul Timiș, cu 23,4% din rezidenți și 27,8% din eligibili vaccinați.

 „Eu cred că procentele reale sunt mult mai mari”

Autorităţile au făcut un calcul pentru a încerca să determine un procent cât mai apropiat de realitate în privinţa persoanelor care s-au vaccinat. Astfel, din totalul oficial de 458.767 de locuitori ai judeţului, autorităţile au scăzut copiii cu vârste sub 16 ani, care nu pot fi vaccinaţi, şi a rezultat un număr de 383.000 de oameni eligibili pentru vaccinare.

În acest context, potrivit datelor oficiale, puţin peste 10% din populaţia judeţului a fost vaccinată. „Aceste persoane care s-au vaccinat până acum au fost persoane care au putut să se înscrie în platformă şi pe fluxurile pe care le-am avut disponibile. Să nu uităm că la început au fost probleme şi la programare, iar mulţi botoşăneni au mers în judeţele vecine. Au fost foarte mulţi studenţi din judeţ care s-au vaccinat în centre universitare. Sunt mulţi care muncesc în alte judeţe, dar domiciliul îl au în continuare aici. Ei dacă se vaccinează în Bucureşti sunt trecuţi ca persoane vaccinate acolo. Eu cred că procentele reale sunt mult mai mari, asta şi pentru că populaţia judeţului este mult mai mică decât cea din statisticile oficiale”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

Peste 13.000 de botoşăneni au trecut prin boală

Weekendul care a trecut a adus peste 4.000 de vaccinări în toate centrele din judeţ, cu prima sau a doua doză, cu sau fără programare. Aceste cifre le dau speranţe autorităţilor. „Consider că a fost de bun augur începutul acestui maraton și că am venit în sprijinul persoanelor care nu au reușit să se programeze în platformă”, a completat medicul Monica Adăscăliței.

De asemenea, dacă ar fi luată în calcul şi o imunitate dobândită şi natural, cifrele ar putea creşte, având în vedere că, la nivelul judeţului, peste 13.000 de botoşăneni au trecut deja prin boală, în mod oficial. Adunaţi la cei peste 41.000 vaccinaţi până la ora actuală, procentele s-ar apropia de 20%. „Eu cred că în realitate noi suntem undeva la 18-20% ca procent din populaţia efectivă a judeţului, care a fost vaccinată. Dar cifrele oficiale sunt cele care sunt”, a mai spus şeful DSP.

Locul 6 în Europa la imunizare

Medicul Valeriu Gheorghiţă a încercat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, să explice de ce oamenii din judeţele aflate în coada clasamentului nu vor să se vaccineze. „Sunt judeţe în care, probabil, numărul persoanelor care au trecut prin boală este mare. Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii amână”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă. Alt motiv este dezinformarea populaţie care apare în special în rândul persoanelor în vârstă din mediul rural, a precizat Gheorghiţă.

România se află pe locul 6 în Europa şi pe locul 18 în lume în topul imunizării complete împotriva COVID-19, susțin oficialitățile.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...