După o primăvară agitată anul trecut, cu un lockdown total impus de la nivel naţional, când Botoşaniul ajunsese în Top 3 al judeţelor cu număr mare de cazuri, după Suceava şi Bucureşti, a urmat o vară liniştită, în care situaţia s-a îmbunătăţit radical, lunile de vară, iulie şi august, în ciuda concediilor, marcând un minim al noilor cazuri, cu 150 în iulie şi 165 în august.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Toamna a marcat o recrudescenţă a bolii, ajungând la cifre ameţitoare în perioada octombrie-decembrie, cu peste 2.500 de îmbolnăviri lunar la Botoşani şi câte 50-60 de decese. Acum se pare că situaţia din vara trecută se repetă, iar numărul cazurilor de îmbolnăvire şi cel al deceselor scad simţitor.
Ultimele două luni de luptă împotriva pandemiei care a învăluit tot globul au adus cadrele medicale, pacienţii, dar şi comercianţii, de la agonie la extaz. Astfel, dacă luna aceasta a adus o mulţime de veşti bune, atât pentru populaţie, cât şi pentru cei care luptă cu această boală din linia întâi, perioada precedentă a fost exact opusul, fiind, pentru mulţi, picătura care a umplut paharul.
Deşi mulţi oameni aşteptau ca pandemia să înceapă să bată în retragere şi să se relaxeze o anumită parte a restricţiilor, perioada 15 martie – 14 aprilie a lovit cu o putere şi mai mare, iar numărul deceselor a atins cele mai înalte cote din ultimul an. Astfel, dacă din septembrie şi până în martie media de decese a fost de aproape 55 de cazuri pe lună, în perioada mai sus menţionată, nu mai puţin de 76 de botoşăneni au fost răpuşi de Covid, adică mai mulţi decât au fost în total în perioada mai-septembrie 2020, când 71 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2.
Măsuri de relaxare luate odată cu scăderea numărului de cazuri
La un număr total de 1.833 de cazuri înregistrate în perioada 15 martie-14 aprilie, asta a însemnat că la fiecare 24 de cazuri de îmbolnăvire, un botoşănean a pierdut lupta cu boala. Cu o medie de 1.869 de cazuri lunar, din septembrie şi până în aprilie, luna mai a adus cu ea doar 552 de bolnavi şi o serie de măsuri de relaxare pe care Botoşaniul nu le-a mai avut de jumătate de an, cum ar fi deschiderea la capacitate crescută a localurilor şi sălilor de spectacole, revenirea tuturor elevilor în bănci şi, de câteva zile, şi eliminarea portului măştii în exterior.
Două treimi dintre îmbolnăviri sunt în rândul femeilor
Ceea ce este surprinzător este faptul că aproape două treimi din îmbolnăviri sunt în rândul femeilor, 1.325 faţă de 1.058 de bărbaţi, din totalul de 2.383 de cazuri în ultimele două luni. La decese, însă, raportul este inversat, 50 dintre decese fiind în rândul femeilor, iar 62 în rândul bărbaţilor.
„Femeile sunt mai conştiincioase medical şi merg mai des la medic, se controlează mai des, şi îşi verifică starea de sănătate mai des. Bărbaţii, unii dintre ei, tratează mult mai superficial multe simptome de boală. În general, nu doar legat de Covid. Nu iau bolile în serios şi mulţi ajung la spital aşa zis fără comorbidităţi, dar se descoperă o mulţime de afecţiuni secundare. Şi tocmai pe aceste afecţiuni nedescoperite ei fac complicaţii la Covid”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.
În mai au fost de trei ori mai puţine cazuri faţă de aprilie
Numărul de cazuri noi de Covid a scăzut în ultima lună la nivelul lunii septembrie, cel mai mic după mai bine de jumătate de an de pandemie, şi de trei ori mai puţine faţă de luna trecută. Din raportarea pe zone, se pare că totuşi botoşănenii din mediul urban sunt puţin mai atenţi în ceea ce priveşte măsurile de protecţie, asta pentru că 289 dintre bolnavi sunt din mediul rural şi 263 din cel urban.
Faptul că pandemia bate în retragere o arată şi cifrele zilnice din ultimele două luni. În 60 de zile doar o singură dată, pe 22 martie, au fost raportate 101 cazuri. În rest, cea mai mare cifră a fost de 86 de cazuri, pe 29 martie, la polul opus fiind prima parte a lunii mai, cu câte 6 cazuri pe 1 şi 2 mai şi 4 cazuri pe 8 mai, o cifră întâlnită abia în perioada august – septembrie a anului trecut.
A scăzut şi numărul testelor
Cu toate acestea şi numărul testărilor a scăzut în ultima lună. Astfel, dacă în aprilie-mai au fost testate 7.393 de persoane, cu o lună în urmă au fost testaţi cu aproape 1.000 de botoşăneni mai mult. Şi raportul de cazuri pozitive în aceleaşi perioade comparate este aproape dublu. Astfel, dacă în martie-aprilie a fost un caz pozitiv la fiecare 4,5 persoane testate, în perioada următoare au fost unul la 13 teste.
Cele 36 de decese din ultima lună au fost înregistrate în nu mai puțin de 15 localități, majoritatea fiind în municipiul Botoşani. Celelalte decese au fost în Dorohoi, Frumuşica, Bucecea, Conceşti, Suliţa, Manoleasa, Drăguşeni, Ripiceni, Băluşeni, George Enescu, Albeşti, Gorbăneşti.
Ideea că boala afectează doar persoanele în vârstă sau cu afecţiuni cronice grave este tot mai mult infirmată de realitate. Printre decesele care au survenit în ultimele săptămâni se regăsesc o persoană sub 39 de ani, şase persoane până în 50 de ani şi alte 17 până în 65 de ani.