spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTŞofer păzit cu poliţia să dea şpagă

Şofer păzit cu poliţia să dea şpagă

♦ Extinderea cercetărilor în cazul poliţiştilor de la Serviciului Rutier suspectaţi că luau mită scoate la suprafaţă situaţii de tot râsul. 
♦ Cercetările arată că poliţiştii ajunseseră aproape să cerşească mita şi să fraternizeze cu cei care încălcau normele rutiere

Ancheta inițiată de procurorii anticorupție în cadrul Serviciului Rutier scoate la iveală aspecte de neînchipuit. Una dintre informațiile verificate acum de anchetatori este legată de un caz fără precedent. Potrivit unor surse apropiate anchetei, unul dintre șoferii opriți în trafic pentru o abatere rutieră nu ar fi avut niciun ban prin buzunar, ci doar cardul de debit. Chiar dacă polițistul rutier putea să-i aplice un avertisment, el nu ar fi vrut să renunțe la șpagă, și atunci s-a căutat o modalitate de compromis. Astfel, contravenientul ar fi fost urcat în mașina de poliție și dus la un bancomat din municipiul Botoșani, de unde a fost extrasă suma aferentă.

Acum, anchetatorii au solicitat imaginile surprinse de camera de supraveghere de la bancomatul cu pricina, pentru a vedea dacă polițistul apare în filmare. În plus, s-au solicitat și informațiile cu privire la suma retrasă, pentru a vedea dacă aceasta coincide cu șpaga oferită de șofer pentru a scăpa de sancțiune. Deocamdată, aceste informații nu fac parte din probatoriul administrat de anchetatori, astfel că cercetările nu au fost extinse față de agentul în cauză și pentru această faptă. Din acest motiv, nici numele său nu a fost făcut public.

Cert este că procurorii Direcției Naționale Anticorupție continuă să administreze și alte probe obținute în timpul investigațiilor, iar dacă cercetările vor scoate la iveală fapte noi, ancheta va fi extinsă.

Produse lactate primite drept mită

Aceste informații noi se adaugă la aspectele evidențiate deja de anchetatori în referatul de arestare preventivă. Astfel, pe 12 noiembrie 2020, în jurul orei 15.15, agentul de poliție Constantin Ciprian Rusu, fiind în echipaj cu agentul Neculai Robert Fecioru, în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe DE 58, pe raza localităților Vlădeni-Leorda, ar fi pretins și primit de la un conducător auto foloase necuvenite, în schimbul neaplicării sancțiunii suspendării dreptului de a conduce.

Abaterile constatate au fost depășire pe linie continuă, precum și depășirea vitezei legale de deplasare, dar cum șoferul nu avea niciun ban la el, agentul Fecioru i-ar fi cerut acestuia să aducă mai multe produse, în cursul aceleiași zile, spre seară, la sediul Poliției Rutiere Botoșani, la terminarea turei de serviciu. „În cursul aceleiași zile, în jurul orei 20.30, agenții de poliție Rusu și Fecioru au primit, fiecare, de la un conducător auto, în curtea sediului Serviciului Rutier Botoșani, câte un pachet cu produse lactate, fiecare pachet în valoare de 50-60 de lei, în schimbul neaplicării sancțiunilor legale față de acesta, pentru abaterile constatate în trafic, în timpul serviciului”, se arată în referatul procurorilor.

În schimb, agentul Robert Fecioru ar fi primit 100 de lei de la un șofer vitezoman, prins circulând cu o viteză de 107 km/h, într-o zonă cu limită de viteză de 70 km/h, sumă pe care a împărțit-o cu celălalt agent din echipaj. Inițial, agentul a completat un proces verbal de amendă cu numele șoferului, însă, după ce a primit banii, nu l-a mai amendat pe șofer, ci „a rupt și a dat foc cu bricheta unui exemplar al procesului-verbal de contravenție ce trebuia înmânat contravenientului și apoi l-a aruncat, în timp ce ardea, sub autospeciala de poliție aflată în staționare, de față cu colegul său de echipaj”, se mai arată în referat.

 Poliţişti puşi în gardă de cei care au oferit banii

Investigațiile în acest caz au început încă de la sfârșitul anului trecut, când mai mulți șoferi care au dat șpagă pentru a rămâne cu permisele de conducere au fost chemați la audieri la sediul Serviciului teritorial DNA Suceava. Inițial, lor nu li s-a comunicat nimic cu privire la investigații, însă ulterior ei au făcut legătura între întrebările adresate de anchetatori și faptele vizate. Printre cei audiați s-a aflat și un șofer care se afla în relații amicale cu agenții rutieri și care i-ar fi pus în gardă pe polițiști despre cercetările inițiate de DNA.

Anchetatorii spun că știu și cine a devoalat investigațiile și când s-ar fi întâmplat acest lucru. Cert este că, după acest episod, polițiștii rutieri au început să vorbească între ei, încercând să afle cum au obținut procurorii DNA informațiile și dacă sunt supravegheați. În discuții, polițiștii au luat în calcul și varianta unor înregistrări ambientale prin intermediul dronelor, în opinia lor tehnologia actuală permițând utilizarea unor astfel de metode.

16 poliţişti vizaţi

Care va fi deznodământul anchetei, este greu de spus. În dosar sunt vizați în total 16 polițiști sau foști polițiști din cadrul Serviciului Rutier, printre care și un ofițer. Procurorii spun că, în perioada iunie-noiembrie 2020, cei 16 polițiști ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la mai mulți șoferi opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier. Faptele au ieșit la iveală pe 2 iunie, când procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut 20 de percheziţii în judeţul Botoşani, dintre care una la sediul Serviciului Poliţiei Rutiere şi restul la locuinţele poliţiştilor.

În urma descinderilor, opt polițiști au fost arestați preventiv, iar alți opt au fost plasați sub control judiciar. Ulterior, și în cazul celor arestați măsura a fost revocată de Curtea de Apel Suceava, cei opt fiind plasați și ei sub control judiciar. Principalele acuzații vizează luare de mită și abuz în serviciu. În schimb, în cazul comisarului Eduard Iacob, care ar fi intervenit în mușamalizarea unui dosar penal, procurorii au venit cu încă trei capete de acuzare – fals intelectual, uz de fals în formă continuată și favorizarea făptuitorului.

Suspecţi ţinuţi departe de sediul IPJ

Între timp, toți cei anchetați, aflați în activitate, au revenit la serviciu, dar nu au voie să activeze în cadru Poliției Rutiere. Prin urmare, ei au fost puși la dispoziția conducerii IPJ și mutați la alte structuri operative. În schimb, până la organizarea descinderilor de către DNA, cinci dintre actualii inculpați – Viorel Anton, Virgil Podaru, Mihai Romanescu, Robert Neculai Fecioru și Ionel Balan – s-au pensionat. În momentul în care au fost eliberați, trei dintre ei – Anton, Balan și Fecioru – s-au ales și cu interdicția de a intra în sediul Inspectoratului de Poliție Județean. Indiferent de ce se va mai întâmpla în cadrul anchetei, până la pronunțarea unei sentințe definitive toți cei cercetați beneficiază de prezumția de nevinovăție.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...