Cărăuş de droguri condamnat la închisoare

♦ Un botoşănean racolat de o reţea internaţională de trafic de droguri în Spania a căzut în plasa anchetatorilor acasă 
♦ Suspectul s-a dat de gol după ce a adus droguri în ţară şi a început să se intereseze de eventuali cumpărători

Un botoșănean care a făcut parte dintr-o rețea internațională de trafic de droguri a fost condamnat de magistrații Tribunalului Botoșani la cinci ani de închisoare. Acuzat de procurarea, deţinerea, vânzarea de droguri de risc și introducerea în țară de droguri de risc, Claudiu Dumitru Gorgan, în vârstă de 45 de ani, a fost găsit vinovat pentru ambele infracțiuni și a fost trimis la pușcărie. În perioada 2012-2013 botoșăneanul a fost în Spania, ocazie cu care a fost implicat într-o rețea de trafic de droguri (hașiș) pe ruta Maroc – Spania, pentru aceste fapte fiind cercetat și condamnat de autoritățile spaniole. Acesta, la fel ca alți români, erau folosiți de gruparea infracțională pe post de cărăuș. Ei erau duşi în Maroc, unde erau puşi să înghită pachetele cu haşiş, care erau extrase mai apoi în momentul întoarcerii în Spania. Pentru a-și asigura niște venituri, la revenirea în țară, Claudiu Dumitru Gorgan a cumpărat în Spania, de la un membru al grupării, 15 cașete cu hașiș (n.r. bile în formă ovoidală într-o folie din material plastic transparent) pe care le-a disimulat într-un recipient de șampon și le-a introdus astfel în România.

Doar că odată ajuns în Broscăuți, acesta a început să se intereseze de eventuali cumpărători. Așa se face că informațiile au ajuns la polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate, care au desemnat un investigator sub acoperire, acesta din urmă reușind să se infiltreze în anturajul suspectului. De asemenea, anchetatorii au dispus și supravegherea tehnică, constând în interceptarea, înregistrarea și localizarea convorbirilor și comunicărilor (SMS, MMS, mesagerie vocală) efectuate de la și către postul telefonic utilizat de suspect.

Droguri vândute unui ofiţer sub acoperire

Pe 30 mai 2013, Claudiu Dumitru Gorgan a vândut ofițerului sub acoperire, contra sumei de 200 de lei, un fragment de substanță solidă, maronie ambalat în formă ovoidală într-o folie din material plastic transparent, având înscris caracterul X cu culoare neagră. Ulterior s-a stabilit că era vorba de 4,22 grame rezină de Cannabis, în care s-a pus în evidență delta-9-Tetrahidrocannabinol, substanță psihotropă, biosintetizată de planta Cannabis. După numai o săptămână, mai exact pe 7 iunie 2013, bărbatul a mai vândut contra sumei de 900 de lei, patru fragmente de substanță solidă, care conțineau în fapt 17,52 grame rezină de Cannabis. În aprilie 2015, după ce au primit confirmările de la analizele de laborator că substanțele conțin tetrahidrocannabinol, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – biroul teritorial Botoșani și polițiștii SCCO au organizat patru percheziţii domiciliare, fiind puse în aplicare 21 de mandate de aducere.

Audiat, Claudiu Dumitru Gorgan a recunoscut totul și a fost plasat sub control judiciar.

Cercetările au durat până în mai 2020, când dosarul instrumentat de procurorii DIICOT și polițiștii SCCO a fost trimis spre soluționare Tribunalului Botoșani. Procesul a avut însă mai multe termene de judecată, sentința fiind pronunțată pe 24 iunie. Pe lângă condamnare, Claudiu Dumitru Gorgan a fost obligat și la plata cheltuielilor judiciare, care însumează 1.800,60 lei. Fiind vorba de o decizie în primă instanță, hotărârea Tribunalului Botoșani nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.

 

Deja ai votat!