Femeie internată în stare gravă cu tulpina Delta de Covid

Trei botoşăneni au fost confirmaţi cu tulpina Delta a noului coronavirus. Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, Monica Adăscăliței, celor trei le-au fost prelevate probe, care au fost trimise la un laborator de secvenţiere, în care se poate izola exact tulpina dominantă de coronavirus. „Am primit rezultatele în cazul celor trei pacienţi cu suspiciunea de tulpină Delta a noului coronavirus. La toţi trei suspiciunea s-a confirmat”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al DSP Botoşani.

Unul dintre cazuri este al unei femeie de 73 de ani, din zona Dorohoi, care a fost transferată în cursul zilei de ieri cu o ambulanţă cu medic, de la Spitalul Dorohoi la Secţia Covid a Spitalului Judeţean, după ce starea ei s-a agravat.

Un alt caz a fost depistat la Maternitatea Botoşani, unde o tânără de 28 de ani, venită să nască, a fost depistată pozitiv la noul coronavirus, după testarea obligatorie la internare. Aceasta a fost imediat izolată, conform protocolului epidemiologic.

Cel de-al treilea pozitiv a fost depistat în privinţa unei persoane care a fost contact al unuia dintre primele cazuri.

Acestea sunt primele trei cazuri cu tulpina Delta a virusului în judeţul Botoşani. Potrivit şefei DSP, şansele ca virusul să se răspândească de la cei trei sunt aproape de zero, pentru că persoanele fie erau deja în izolare, fie au fost ulterior izolate imediat şi nu sunt alte persoane de contact.

Peste 100 de cazuri la nivel naţional

În România a fost înregistrat încă un deces din cauza variantei Delta – al patrulea. Numărul infecțiilor cu varianta Delta a coronavirusului, descoperită inițial în India, a ajuns la 101 în România, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Între persoanele decedate din cauza variantei Delta este și un bărbat de 35 de ani, din județul Bacău. Niciunul dintre decedați nu era vaccinat.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din INSP a anunţat că până duminică  au fost raportate 2.415 de secvențieri făcute în şapte laboratoare. Au fost confirmate 1.817 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care variantă Alpha – 1.682, Beta – 11, Gamma – 23 și Delta – 101.

Până duminică, rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 75%. Au fost înregistrate 34 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care din cauza variantei Alpha – 27, Gamma – 3 și Delta – 4.

Din cele 101 cazuri cu varianta Delta, 54% (55 cazuri) se află în 23 focare, dintre care 17 familiale (27 cazuri) și 6 de colectivitate (28 cazuri), din 7 județe: Argeș (4), Bacău (1), Brașov (1), Dolj (4), Ilfov (4), Iași (3), Teleorman (1) și municipiul București (5).

Cele 4 persoane cu varianta Delta care au murit sunt: o femeie în vârstă de 72 de ani, din Argeș, cu condiții medicale pre-existente și nevaccinată, un bărbat în vârstă de 62 de ani, din Bacău, cu istoric de călătorie în Irlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2, un bărbat în vârstă de 35 de ani, din Bacău, cu istoric de călătorie în Finlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2 și o femeie în vârstă de 90 de ani, din județul Iași, și aceasta cu condiții medicale pre-existente și nevaccinată.

Deja ai votat!