spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTLibertate cerută de un poliţist închis pentru crimă

Libertate cerută de un poliţist închis pentru crimă

♦ Grigore Mircea, fostul şef al postului de poliţie Viişoara, închis pentru uciderea unui bărbat, consideră că poate fi eliberat înainte de termen

Acuzat că a ucis un om în anchetă și condamnat la 12 ani de închisoare, fostul şef al postului de poliţie Viişoara, Grigore Mircea, ar putea ieși mai repede din pușcărie. Judecătoria Botoșani a admis cererea de eliberarea condiționată, însă procurorii se opun și au contestat decizia la Tribunal. Prin urmare, fostul polițist a rămas în penitenciar, unde așteaptă decizia finală a magistraților.

Grigore Mircea a fost încarcerat pe 6 mai 2014, însă Codul penal permite eliberarea înainte de termen după executarea a cel puțin trei pătrimi din pedeapsă. În calculul fracțiunilor de pedeapsă se ține seama, însă, și de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiționată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puțin două treimi, când pedeapsa este mai mare de 10 ani.

Eliberarea condiționată nu este, însă ceva obligatoriu, iar totul depinde de aprecierea magistraților, care trebuie să aibă convingerea că cel condamnat s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.

Poliţistul ar fi fost lovit de victimă

Acum în vârstă de 58 de ani, Grigore Mircea a fost condamnat definitiv în urmă cu mai bine de șapte ani, după un incident petrecut pe 26 mai 2012. Atunci, un localnic, Ionel Ciobanu, de 53 de ani, beat fiind, a încercat să intre cu faetonul în curtea Căminului cultural, unde se desfăşura un miting electoral. Prezent pentru a asigura ordinea, Grigore Mircea a intervenit şi l-a oprit, dar bărbatul l-ar fi lovit cu un bici.

Acuzat de ultraj, săteanul a fost încătuşat şi dus la postul de poliţie. Măsura părea justificată în condiţiile în care bărbatul tocmai fusese condamnat la plata unei amenzi penale pentru sfidarea organelor judiciare şi distrugere şi avea la activ mai multe amenzi pentru scandal în public. Dar ce a urmat, a întrecut orice închipuire, iar bărbatul a fost lovit în zona organelor genitale şi bătut, iar după circa trei ore a fost transportat la Secţia de Poliţie Rurală Darabani, unde a intrat în comă.

Preluat a doua zi de o ambulanţă, bărbatul a fost transferat la Clinica de neurochirurgie Iaşi, unde a murit pe 2 iunie, din cauza leziunilor suferite.

Condamnat la 12 ani de detenţie

Ancheta derulată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal a scos la iveală mai multe urme de sânge în postul de poliţie, mărturiile unor săteni confirmând bătaia. Varianta agresiunii a fost întărită şi de medicii legişti, care au stabilit că bărbatul a murit pe fondul unui politraumatism. Trimis în judecată pentru omor calificat, Grigore Mircea a fost găsit vinovat și condamnat la 12 ani de detenție.

Fostul polițist a fost obligat și la plata unor daune morale şi materiale în sumă de 20.000 de lei către soţia victimei, plata cheltuielilor de spitalizare a victimei, dar şi a cheltuielilor judiciare. Alți doi agenţi de poliţie, Dan Sebastian Bonchiş şi Bogdan Vasile Pricope, care au lovit şi ei victima şi au fost trimişi în judecată la rândul lor pentru purtare abuzivă (n.r. – loviturile aplicate de ei nu au avut legătură cu decesul) și au fost condamnaţi la câte cinci luni închisoare cu suspendare.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.4 °
8.6 °
66 %
1.3kmh
96 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...