spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăBotoşănenii nevaccinaţi înnegresc statisticile Covid (video)

Botoşănenii nevaccinaţi înnegresc statisticile Covid (video)

Tot mai mulţi botoşăneni cu Covid mor în aşteptarea eliberării unui loc la reanimare. Cadrele medicale se întâlnesc în această perioadă cu un fenomen cu care nu au mai dat piept până acum de la debutul pandemiei. Astfel, din cauza agravării stării unor bolnavi şi a lipsei locurilor de pe Secţia de terapie intensivă Covid, tot mai multe decese se înregistrează pe secţiile suport, în urgenţe sau chiar acasă. Din păcate, statisticile arată că ultima săptămână a fost cea mai sumbră din punct de vedere al deceselor Covid. Mai exact, în opt zile, de pe data de 30 septembrie, autorităţile au raportat nu mai puţin de 58 de decese Covid, o cifră care nu se înregistra şi nici în câteva luni cumulate în perioada anterioară.

Potrivit raportării Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), în ultimele două zile au murit nu mai puţin de 14 botoşăneni. Opt bărbaţi şi şase femei, cu vârste între 52 şi 83 de ani, au avut un singur lucru în comun la raportarea deceselor şi anume, nu s-au imunizat. „Niciunul dintre decesele raportate nu era vaccinat împotriva Covid”, a transmis medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Potrivit statisticilor cadrelor medicale, doar unul dintre cei 14 botoşăneni decedaţi a ajuns pe secţia de terapie intensivă. Este vorba despre o femeie de 64 de ani, din Frumuşica, fără alte afecţiuni în istoricul medical. Starea ei s-a agravat foarte mult, a fost intubată, însă pe data de 6 octombrie organismul său a cedat din cauza afectării pulmonare foarte mari şi a fost înregistrat decesul.

Vieţi pierdute după refuzul de a merge la spital

O altă femeie, de această dată de 54 de ani, din Cristineşti, a decedat la domiciliu, tot fără alte boli asociate. Aceasta a preferat să nu meargă la spital, iar când a fost chemată ambulanţa a fost prea târziu. La fel a păţit şi un bărbat de 74 de ani, din Mihălăşeni, care a decedat acasă din cauza unei insuficienţe respiratorii severe Covid netratate.

Doi bărbaţi, de 64 şi 79 de ani, au decedat la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Dorohoi. Starea lor s-a agravat şi au avut nevoie de transfer la secţia ATI Covid la Botoşani, însă până să se elibereze un loc, au decedat la Dorohoi.

O femeie, de 72 de ani, a decedat la Urgenţe, în Dorohoi, la scurt timp după ce a fost adusă de ambulanţă, în stare gravă. Medicii nu au reuşit să îi găsească nici măcar loc de internare, iar în scurt timp aceasta a intrat în stop respirator şi a decedat.

La fel s-a întâmplat şi cu trei pacienţi pe secţia medicală 1, a căror stare s-a agravat rapid şi au decedat, înainte să mai poată spera la un loc pe Secţia de reanimare Covid.
Cum aproape tot spitalul este transformat în secţii pentru bolnavii de Covid, un bărbat de 65 şi o femeie de 66 de ani au murit pe secţii care nu ar avea nici o legătură cu această afecţiune, respectiv oftalmologie şi chirurgie plastică.

„Se aşteaptă să moară unul, ca să se facă loc pentru altul”

De altfel, medicii recunosc că de cele mai multe ori, eliberarea unui pat la reanimare înseamnă un deces. „Deja suntem aproape blocaţi. Nu este niciun loc pe nicăieri. Ca să vă spun sincer, acum se aşteaptă să moară unul, ca să se facă loc pentru altul. Este îngrozitor”, a precizat medicul primar în chirurgie Iulian Preda, coordonatorul activităţii spitalelor în lupta împotriva Covid.

Din cauza locurilor ocupate în permanenţă, de alte cazuri grave, majoritatea deceselor au avut loc pe secţiile de suport, acolo unde pacienţii sunt internaţi cu forme medii sau uşoare. „Nici nu mai ştii care e secţie suport şi care nu. Această boală se agravează foarte repede şi în decurs de o oră poţi avea saturaţia atât de mică încât să fie nevoie de intubare. Dar din păcate locurile la ATI sunt pline în permanenţă”, a spus un medic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Dintre cei decedaţi, cinci sunt din Botoşani, doi din Cristeşti, câte unul din Havârna, Cristineşti, Păltiniş, Mihălăşeni, Mileanca, Frumuşica şi Vlădeni.

170 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

Autorităţile sanitare au raportat astăzi 170 de noi cazuri de Covid depistate în judeţ. Cele mai multe dintre acestea, respectiv 73, au fost depistate în municipiul reşedinţă de judeţ, urmat de Dorohoi, unde au fost 11 cazuri şi Mihai Eminescu cu şapte cazuri.

De la debutul pandemiei până în prezent 17.527 botoşăneni s-au îmbolnăvit de Covid.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
8.9 ° C
8.9 °
7.1 °
97 %
0.9kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...