spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăPrima PaginăValul patru al pandemiei îndoliază judeţul

Valul patru al pandemiei îndoliază judeţul

♦ În decurs de 30 de zile 164 de botoşăneni şi-au pierdut viaţa după ce s-au îmbolnăvit de Covid19.

Botoşaniul trece prin cea mai neagră perioadă de la debutul pandemie. Asta deoarece, cel de-al patrulea val al pandemiei a adus cel mai mare număr de îmbolnăviri, dar şi de decese. Astfel, în perioada 15 septembrie – 14 octombrie 2021 au fost înregistrate aproape 20% din cazurile de covid din martie 2020 şi până acum.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, în acest interval, au fost înregistrate 3.877 de îmbolnăviri de Covid, cu 1.300 mai mult decât luna cu recordul absolut, adică perioada 15 noiembrie – 14 decembrie 2020, când în judeţ s-au înregistrat 2.527 de cazuri de Covid-19. Astfel, aproape 20% din totalul de 20.000 de persoane îmbolnăvite, au fost raportate în doar 30 de zile. Spre comparaţie, de pe data de 15 martie până pe 14 septembrie au fost raportate 3.540 de cazuri de Covid. Din iunie până în august au fost înregistraţi doar 67 de bolnavi, fiind perioada din „Marea relaxare”, când, însă, şi vaccinarea a fost aproape de tot abandonată, iar măsurile de restricţii uitate complet.

Numărul cazurilor grave a sufocat secţiile spitalelor din judeţ. Din păcate, acest lucru s-a văzut şi pe raportările de decese. Nu mai puţin de 164 de botoşăneni au pierdut lupta cu boala în intervalul de 30 de zile. Cu alte cuvinte, în fiecare zi, cinci botoşăneni au murit din cauza Covid. În intervalul 15 martie – 14 septembrie, la nivelul județului au fost înregistrate 154 de decese din cauza acestei afecțiuni.

Medie de 129 de cazuri pe zi

Potrivit medicilor, deşi suntem în al patrulea val, autorităţile au părut a fi luate prin surprindere mai mult ca niciodată. Pe lângă începerea sezonului rece, care aduce cu el şi o slăbire a sistemului imunitar şi implicit o înmulţire a afecţiunilor respiratorii, virusul s-a dovedit a fi şi mai agresiv, dar şi mai contagios, faţă de episoadele anterioare.

Dacă în lunile de vară puteam vorbi în medie de 1-2 cazuri de covid zilnic, acum media a fost de 129 de  cazuri la fiecare 24 de ore. Pe data de 4 octombrie s-au înregistrat 219 cazuri în doar 24 de ore.

Cele mai puţine cazuri au fost înregistrate în iulie-iulie, când au fost doar 27 de bolnavi, 12 dintre zile având zero cazuri.

Creşte şi numărul copiilor bolnavi

În ultima perioadă virusul a devenit mai agresiv şi în rândul copiilor şi tinerilor. Astfel, în intervalul de referinţă 496 de minori au fost diagnosticaţi cu Covid, dintre aceştia 22 fiind bebeluşi de până într-un an. Practic, mai bine de o treime dintre cei aproape 1.500 de minori care au avut Covid de la începutul pandemiei, s-au îmbolnăvit în perioada 15 septembrie – 14 octombrie.

Acest fapt vine astfel în contradicţie cu declaraţiile autorităţilor, la nivel central, că şcoala nu a fost un vector de transmitere a bolii. Din acest motiv, la nivel naţional, s-a decis ca toţi elevii să intre în vacanţă începând de astăzi, alături de alte restricţii sperându-se la o reducere a numărului de cazuri.

„Este luna cea mai sumbră”

Zilele cele mai negre ale ultimei luni de pandemie au fost 4 octombrie când s-a înregistrat şi recordul de infectări în judeţ – 219 cazuri, adică la fel de multe ca în perioada mai-august, când au fost 189 de cazuri în total, 13 octombrie cu 211 cazuri şi 7 octombrie cu 178 de cazuri. În doar nouă zile numărul de cazuri zilnice a fost mai mic de 100.

În privinţa deceselor, până acum, recordul fusese stabilit în luna martie când au fost 76 de decese. În ultima lună, însă, au fost consemnate mai mult decât dublu, respectiv 164 de cazuri. 80 dintre acestea au fost femei, iar 84 bărbaţi.

Trei dintre persoane aveau vârsta până în 40 de ani, iar alte 10 până în 50. „34 de ani cea mai tânără persoană decedată, iar cea mai vârstnică 93. Din păcate este luna cea mai sumbră din acest punct de vedere, iar persoanele afectate sunt de toate vârstele, într-o majoritate covârşitoare, fiind vorba despre persoane nevaccinate”,a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Cele mai multe decese au fost pe 2 şi 14 octombrie, când au fost raportate câte 12 decese în fiecare zi, după care pe 18 şi 20 când au fost câte 11 decese zilnic. 75 dintre cei decedaţi au fost din municipiul Botoşani.

Majoritatea deceselor, 103, au survenit la persoane cu vârste de peste 70 de ani. Cele mai multe, 54, au fost la categoria de vârstă 70-79 de ani. În perioada analizată s-au înregistrat şi trei decese la persoane cu vârste cuprinse între 90 şi 99 de ani.

De asemenea, virusul a fost fatal şi pentru 23 de  botoşăneni din categoria de vârstă 40-59 de ani.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
96 %
3.6kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...