spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăZeci de mii de lei cheltuiţi fără justificare de parlamentari

Zeci de mii de lei cheltuiţi fără justificare de parlamentari

Zeci de mii de lei sunt cheltuiți lunar de parlamentarii botoșăneni, fără nici o justificare. Este suficient ca deputatul X sau senatorul Y să meargă la secretariat și să depună o declarație pe proprie răspundere prin care să invoce faptul că banii s-au dus pe diferite cheltuieli de organizare, fără să fie nevoiți să justifice sumele cu chitanțe, bonuri sau diverse facturi. Și nu este vorba de o sumă modică, ci de aproape 3.000 de euro lunar, adică vreo 10 salarii minime pe economie.

Astfel, fiecare parlamentar beneficiază lunar de 28.080 de lei sumă forfetară, pentru funcționarea Cabinetului Parlamentar. Acești bani pot fi cheltuiți 100% pe salariile colaboratorilor, dar e și un pasaj în lege care permite parlamentarului să ia maximum 50% din bani (adică 14.040 lei), conform unei declarații pe proprie răspundere, în care ei spun că au cheltuit suma de 14.040 lei pe  „contravaloarea cheltuielilor pentru furnituri de birou și materiale consumabile pentru imprimante, copiatoare, faxuri etc., protocol pentru primirea invitaților, transport în circumscripția electorală (carburanți, lubrifianți, taxi etc.), materiale de curățenie și întreținere”.

Situația „deconspirată” de un politician independent

Situația a fost „deconspirată” de un politician independent, Cornel Zainea, care în urmă cu câteva luni a cerut de la cele două camere ale Parlamentului informațiile oficiale cu situația pe fiecare parlamentar în parte în privința sumelor primite pe baza declaraților pe proprie răspundere. Iar cifrele sunt amețitoare.

Practic, dacă ar fi să ne referim numai la parlamentarii din județul Botoșani, potrivit informațiilor publicate de Cornel Zainea, cei șase deputați și trei senatori din circumscripția Botoșani au ridicat, numai în prima jumătate a acestui an, suma totală de 670.843 de lei.

Senatori de la PSD şi AUR pe primele doua locuri

În top, pe locurile I și II, dar la egalitate, figurează senatorii Lucian Trufin (PSD) și Dorinel Cosma (AUR), care ar fi primit lună de lună suma maximă de 14.040 de lei, beneficiind per total de echivalentul a 16.848 de euro. Pe locul III se clasează deputatul PNL, Costel Șoptică, care ar fi ridicat și el suma totală de 84.104 lei, adică circa 16.821 de euro.

Apoi, urmează deputatul AUR Lucian Feodorov, în dreptul lui fiind menționată suma de 83.999 lei, care reprezintă 16.800 de euro.

Pe locurile V și deputații PSD Dan Șlincu și Marius Budăi, care, potrivit tabelelor întocmite de Cornel Zainea, ar fi ridicat câte 82.893 și respectiv 72.794 de lei, deși ultimul a deținut și funcția de secretar al Camerei Deputaților și a ridicat cu mai bine de 10.000 de lei mai puțin decât colegul său de partid.

Ultimele trei locuri sunt ocupate de deputatul USR Andrei Iulian Drancă, cu 67.748 de lei, deputatul PSD Alexandra Huțu, cu 61.826 lei (n.r. – care a preluat mandatul abia în luna februarie a.c.) și senatorul PNL Cristian Achiței cu 48.999 de lei.

Deși reporterii „Monitorul” au încercat să obțină în cursul zilei de duminică (n.r. – 7 noiembrie a.c.) mai multe puncte de vedere de la parlamentarii botoșăneni, în legătură cu sumele prezentate, niciunul dintre senatori sau deputații contactați telefonic nu au răspuns. Prin urmare, pe ce s-au dus exact aceștia bani, este greu de spus atât timp cât nimeni nu este obligat să justifice cu documente sumele ridicate.

Parlamentari trataţi regeşte

Toate aceste informații arată că, deși este a doua cea mai săracă țară din UE, România își tratează parlamentarii cu sume considerabile. Asta pentru că, potrivit legii, indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator simplu, fără nici o funcție de conducere în Parlament, are valoarea a nouă salarii minime brute. La valoarea actuală a salariului minim, de 2.080 de lei, dacă se aplică acel coeficient de 9,0, indemnizația brută lunară a unui parlamentar este de 18.720 de lei.

Coeficientul crește, însă pentru fiecare funcție de conducere pe care parlamentarii o dețin fie în comisiile de specialitate, fie în cadrul Biroului Permanent. În consecință, și indemnizațiile lunare cresc după cum urmează: secretar de comisie – 19.136 lei, vicepreședinte de comisie – 19.552 lei, președinte de comisie – 20.176 lei, lider de grup – 20.800 lei, secretar sau chestor al Camerei Deputaților sau Senatului – 21.840 lei, vicepreședinte al Camerei Deputaților sau Senatului – 22.256 lei, președinte al Camerei Deputaților sau Senatului – 23.920 lei.

Interesant este că orice majorare a salariului minim pe economie aduce bani mai mulți și în buzunarul parlamentarilor. Astfel, dacă salariul minim crește cu 100 de lei, orice parlamentar va primi cel puțin 900 de lei lunar la indemnizație.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...