spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăVaccinare greoaie şi în instituţii cheie

Vaccinare greoaie şi în instituţii cheie

La zece luni de la debutul campaniei de vaccinare peste 650 de angajaţi ai celui mai mare spital din judeţ sunt în continuare nevaccinaţi. Astfel, cele mai recente date arată că la cea mai mare unitate medicală din județ, s-au vaccinat până acum 173 dintre cei 231 de medici, adică 74,89%. Procentul este mai scăzut în rândul celorlalte categorii de personal de la Spitalul Județean „Mavromati”. Astfel, dintre cei 995 de asistenţi, doar 654 sunt vaccinaţi, adică 65,73%. Un procent similar este şi în rândul personalului auxiliar sanitar, dintre cei 573 de angajaţi fiind vaccinaţi 383.

Pe lângă aceştia mai sunt şi brancardieri sau personal TESA, cei din urmă fiind şi nota discordantă a spitalului, din 194 de salariaţi doar 66 fiind vaccinaţi, adică 34,02%. Pe lângă aceştia, alţi 79 au trecut prin boală în ultimele 6 luni.

„Am plătit un tribut destul de mare ca morți”

Medicul chirurg Iulian Preda coordonează măsurile anti-COVID din spitalele botoșănene și a fost printre primii vaccinați la nivelul județului. Acesta a trecut și printr-o formă gravă de COVID și a susținut, în cadrul unui interviu acordat Monitorul de Botoşani, că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie. „Am mai auzit de medici care nu cred în virus și nu cred nici în vaccin. Și asta din punctul meu de vedere este o rușine. Sunt extrem de convins că ar trebui introdusă obligativitatea vaccinării. Am plătit un tribut destul de mare ca morți și totuși nu suntem băgați în seamă”, a spus medicul primar în chirurgie Iulian Preda.

Situația pare să fie aproape la fel în toate spitalele din Botoșani. „La nivelul județului Botoșani avem o rată de vaccinare de 75,93 % medici vaccinați, 64% personal sanitar mediu, 61,37 personal auxiliar sanitar, alt personal care intră în contact cu pacienții 71, 3% și personal TESA 47,95%”, a spus Monica Adăscăliței, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoșani.

La DSP 90% din personal este vaccinat

La nivelul DSP Botoşani, instituţie ce reprezintă Ministerul Sănătăţii în judeţ, procentul de vaccinare este de 90% în prezent. „DSP Botoşani are 88 de angajaţi la ora actuală. Dintre aceştia, 80 sunt vaccinaţi cu schema completă”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei.

La 10 luni de la startul campaniei de vaccinare în România, 14 direcţii de sănătate publică au o rată de vaccinare de cel mult 75% în rândul personalului.

În 25 de unităţi de învăţământ nici un angajat nu este vaccinat

La finele săptămânii trecute, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) a prezentat situaţia personalului vaccinat pe fiecare unitate de învăţământ. Astfel, în 25 de unităţi, în principal grădiniţe cu program normal, nici un angajat nu este vaccinat. Există, însă, şi unităţi unde sunt vaccinaţi toţi angajaţii, însă numărul acestora este redus.

Irina Telişcă, inspector şcolar şi purtător de cuvânt în cadrul IŞJ, a anunţat că, la această dată, 57% din personalul didactic botoşănean, respectiv 48% din personalul didactic auxiliar şi nedidactic, este vaccinat. La nivelul IŞJ, s-a ajuns ca 93% din personal să fie imunizat.

Multe cadre se declară împotriva vaccinării şi nu ezită să-şi facă publică poziţia pe reţelele de socializare.

„Decizia este personală”

Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, susţine că vaccinarea este o problemă de opţiune personală. Potrivit acestuia, în cadrul organizaţiei sindicale sunt membri care s-au vaccinat, dar şi sindicalişti care nu au dorit să se imunizeze.

„Decizia este personală. Până la urmă, lucrurile se vor reglementa, într-un fel sau altul. Există, într-adevăr această antagonizare a grupurilor de colegi, dar nu putem noi să fim nici de o parte nici de alta pentru că noi îi reprezentăm în egală măsură pe toţi colegii noştri. Eu m-am vaccinat, recomand vaccinarea, dar nu-i putem obliga pe colegi să procedeze în aceeaşi manieră, atât timp cât nu este lege. Dacă se decide în Camera Deputaţilor obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, o să vedem care este forma, ce condiţii vor fi, vom vedea”, a mai spus Liviu Axinte.

65% din personalul Poliţiei Locale este vaccinat

La nivelul Poliţiei Locale Botoşani, 65% din personal este vaccinat. Deşi poliţiştii locali sunt cei care verifică persoanele carantinate, sprijină activitatea în centrele de vaccinare sau chiar solicită la intrarea în unele instituţii botoşănenilor să prezinte certificatele verzi, unii dintre ei refuză să intre în rândul persoanelor care s-au imunizat.

Şi în rândul angajaţilor din Primăria Botoşani există suficiente persoane care sunt împotriva vaccinării şi a introducerii certificatului verde la locul de muncă.

Anca Dumitrescu, şeful Serviciului resurse umane, a anunţat că 69,47% dintre salariaţi sunt vaccinaţi, la care se adaugă încă nouă funcţionari trecuţi prin boală şi care deţin certificate verzi. „Depăşim 70%”, a spus oficialul.

La IPJ şi Jandarmi procentul vaccinaţilor este de 60%

La Inspectoratul de Poliție Județean, instituție implicată direct în toate acțiunile privind verificarea modului în care sunt respectate măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, procentul vaccinaților este undeva la 60%. Însă, potrivit purtătorului de cuvânt din cadrul IPJ, Delia Nenișcu, aici sunt incluși toți angajații unității, inclusiv cei din personalul contractual.

„Noi am fost consecvenți pentru că au fost foarte mulți polițiști care s-au imunizat chiar de la debutul campaniei de vaccinare. Numărul celor vaccinați a fost constant de la o lună la alta, fără mari fluctuații. Asta pentru că o parte dintre lucrători au trecut prin boală, la începutul pandemiei sau la sfârșitul anului trecut, și s-au vaccinat ulterior”, a adăugat Delia Nenișcu.

Același procent se înregistrează și la Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ), unde există o situație destul de exactă în condițiile în care cei vaccinați trebui să comunice acest lucru la Biroul de Resurse Umane – Compartimentul de Securitate și sănătate în muncă. Aici, însă, față de situația din vară, procentul celor vaccinați a crescut în ultima perioadă cu aproape 17 %. „Situația se modifică de la o zi la alta pentru că și weekend-ul trecut au existat alți trei colegi care s-au imunizat. Pe de altă parte, au fost și situații în care unii colegii s-au vaccinat, dar au omis să anunțe și au comunicat acest lucru cu câteva zile întârziere”, a precizat Dan Izotov, purtător de cuvânt în cadrul IJJ.

Și la Inspectoratul pentru Situații de Urgență procentul celor vaccinați a trecut ușor de 60%, însă aici există și mulți angajați care au trecut prin boală, ei fiind expuși la infectare în condițiile în care au asigurat, împreună cu cei din Serviciul Județean de Ambulanță, transportul bolnavilor de COVID-19 către unitățile spitalicești din județ.

Poliţiştii de frontieră fruntaşi la imunizare

În schimb, la Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani se înregistrează cel mai mare procent de vaccinați, aici rata fiind de peste 90%. Practic, dintre structurile MAI, cei de aici au reacționat cel mai repede în campania de vaccinare.

„Noi am trecut mai repede la acele principii aplicate de mulți ani în occident – când se strică ceva în instalația electrică, chemi electricianul, când nu mai curge apa, chemi instalatorul. La fel am făcut și în privința vaccinului – am mers pe recomandarea medicilor. În plus, noi suntem obișnuiți să folosim în misiuni echipamentul de protecție, ori vaccinul este tot o formă de protecție”, a spus un polițist de frontieră.

Nu același lucru se întâmplă și în cadrul structurilor din județ. Asta pentru că, în unele sectoare ale poliției de frontieră mulți angajați provin din mediul rural, iar acolo rata de vaccinare este mai scăzută din pricina percepțiilor diferite vizavi de boală și de prezența virusului.

– Tudor CHIRIAC

– Virginia CONSTANTINIU

– Sebastian GHEORGHIU

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...