spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăProces cu amenzi false în poliţie

Proces cu amenzi false în poliţie

♦ Tot mai mulţi poliţişti botoşăneni ajung să răspundă în instanţă pentru abuzurile comise în timpul serviciului.
♦ Faptele sunt cu atât mai grave cu cât abaterile pentru care s-au dat sancţiuni au existat, însă amenzile devin nule din cauza semnăturilor falsificate

După scandalul mitei din Serviciul Rutier, un alt caz pune în umbră activitatea Poliţiei botoşănene. Doi polițiști din cadrul postului de poliție Vârfu Câmpului au fost condamnați pentru fals material în înscrisuri oficiale, după ce s-au apucat să întocmească procese verbale de contravenție unul în numele celuilalt, pentru a se ajuta reciproc și pentru a avea „rezultate” în activitate. Între timp, unul dintre ei s-a pensionat.

Totul s-a întâmplat pe 16 august 2018, în cadrul unei acțiuni polițienești pe linia prevenirii faptelor cu violență în comuna Vârfu Câmpului, când fostul șef de post, agentul șef principal Romică Gorgan, a întocmit și completat cinci procese-verbale de contravenție în numele colegei sale de patrulă, agent Elena Munteanu, inclusiv cu contrafacerea subscrierii. În aceeași zi, colega lui a redactat și ea un proces-verbal de contravenție în numele șefului de post, imitând la final semnătura acestuia.

În fapt, în ziua cu pricina, cei doi polițiști au fost cooptați într-un plan de acțiune pe linia prevenției și combaterii ilegalităților ce se comit pe linie de ordine publică, pe linie economică, a infracțiunilor cu violență și în domeniul circulației rutiere, întocmit la nivelul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni. După acțiune, cei doi polițiști urmau să depună rapoarte scrise cu activitățile desfășurate și rezultatele obținute, bilanțul indicând faptul că aceștia ar fi încheiat un număr total de 13 procese-verbale de contravenție.

Semnături contrafăcute pentru a-şi ajuta colega

Imediat după începerea patrulării, șeful postului de poliție a fost apelat de o localnică, aceasta reclamând că un vecin i-a blocat calea de acces spre domiciliu, proferând injurii și făcând gesturi obscene. Polițiștii au ajuns acolo și, cât timp Elena Munteanu a făcut audierile, șeful de post i-a întocmit vecinului recalcitrant două procese-verbale de contravenție pentru blocarea căii de circulație, respectiv pentru comportament antisocial, procesele verbale fiind întocmite în numele colegei. Ulterior, agenții de poliție au revenit la post, dar au fost din nou chemați la locul scandalului, vecinul continuând să adreseze injurii și cuvinte obscene.

Scena s-a repetat, șeful de post sancționându-l a doua oară pe scandalagiu, completând procesul-verbal în numele colegei, și, la final, imitând semnătura acesteia. După numai câteva ore, a urmat o altă sesizare pe motiv că o femeie, fiind în stare avansată de ebrietate, blochează circulația autovehiculelor pe DN29A, provocând scandal public. Polițiștii au ajuns și acolo, au determinat-o pe localnică să înceteze, iar mai apoi șeful de post a sancționat-o, procesul verbal fiind întocmit tot de șeful de post în numele colegei. Doar că, tot în aceeași zi, și Elena Munteanu a prins un localnic cu țigări de contrabandă, iar când a încheiat procesul verbal a trecut numele șefului său, pentru a-i întoarce cumva serviciile.

 Anchetă internă demarată de IPJ

Faptele au ieșit însă la iveală, iar la Vârfu Câmpului a ajuns o echipă de la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), care a decis o anchetă internă, iar cazul a ajuns și în atenția procurorilor. Audiat, Romică Gorgan a motivat că a procedat așa întrucât colega sa avea nevoie de „rezultate” în activitatea profesională și el s-a oferit să o ajute, întrucât urma să se pensioneze.

Verificările au arătat că mențiunile în procesele verbale erau conforme cu cele întâmplate în realitate, însă procesele verbale erau semnate de polițiști unul pentru celălalt, agenții ignorând faptul că, potrivit legii, contrafacerea subscrierii este foarte importantă întrucât procesul-verbal de contravenție, nesemnat de organul constatator nu-și putea produce efectele.

Când a realizat că lucrurile par să scape de sub control, Romică Gorgan a anulat procesele verbale cu cântec și a completat altele, invocând faptul că, în momentul în care i s-au solicitat rezultatele acțiunii, a vărsat din greșeală recipientul cu tuș peste acestea și le-a pătat, noile procese verbale fiind întocmite pe numele lui. A fost refăcut inclusiv procesul verbal încheiat de colegă în numele lui, deși acesta nu fusese pătat cu tuș.

 Procurorii au cerut renunţarea la urmărirea penală

Cazul a ajuns în atenția procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani care, în ciuda celor întâmplate, au propus renunțarea la urmărirea penală, încercându-se practic să mușamalizeze falsurile. Doar că soluția a fost infirmată de magistrații Judecătoriei Dorohoi, care au apreciat că infracțiunile sunt totuși grave, întrucât „polițiștii sunt primii chemați să respecte normele legale, fără a induce pe nimeni în eroare cu privire la persoana lor sau a altora”. Prin urmare, dosarul a fost restituit, iar cei doi polițiști au fost puși sub urmărire penală. Fiind audiat în calitate de inculpat, Romică Gorgan a venit cu o altă explicație, susținând că a contrafăcut scrierea și subscrierea pe procesele-verbale de contravenție „din cauza grabei și a presiunii timpului”, deși, dacă lucrurile ar fi stat așa, după redactarea conținutului procesului-verbal, el putea să-i fi dat documentul colegei care urma doar să-l semneze.

Proces judecat la Dorohoi

La finalul cercetărilor, cei doi agenți au fost trimiși în judecată pentru fals material în înscrisuri oficiale. Procesul s-a judecat la Dorohoi, iar în primă instanță cei doi au fost condamnați – Romică Gorgan la pedeapsa de un an și două luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, iar Elena Munteanu la opt luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei, ambii urmând să fie supuși la un termen de încercare, perioadă în care vor trebui să respecte mai multe măsuri și să presteze muncă în folosul comunității. Hotărârea nu este definitivă, fostul șef al postului de poliție Vârfu Câmpului formulând deja apel.

„Pentru contravenienți, o atare modalitate de a proceda din partea agentului constatator este un abuz, întrucât ei nu cunosc cine a încheiat în fapt procesul-verbal de contravenție. Un alt element important este acela că, odată falsificată semnătura, acest aspect echivalează cu lipsa ei. Or, în lipsa semnăturii, actul oficial nu poate produce vreo consecință juridică”, au motivat judecătorii.

Poliţistul s-a pensionat anul trecut

Apelul formulat de Romică Gorgan, care s-a pensionat în ianuarie 2020, vine în contextul în care instanța i-a interzis și anumite drepturi. Astfel, potrivit sentinței Judecătoriei Dorohoi, în cazul său instanța a dispus pedeapsa complementară privind interzicerea unor drepturi, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o durată de doi ani, precum şi dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. În plus, el a fost condamnat definitiv în vara acestui an și la plata unei amenzi penale de 6.000 de lei, în urma unui proces care a fost găsit vinovat pentru corupere sexuală a minorilor.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...