spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăVenituri suplimentate cu prime de sărbători

Venituri suplimentate cu prime de sărbători

♦ Mii de salariaţi botoşăneni au încasat prime şi, indiferent că au fost simbolice sau consistente, au mai contribuit un pic la atmosfera de sărbători.

Ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, în unele societăţi şi instituţii botoşănene salariaţii primesc, pe lângă urările de bine, şi prime. Chiar dacă în multe cazuri acestea sunt simbolice, bonusurile sunt însă în măsură să aducă un strop de bucurie în plus, la încheierea unui an de muncă.

Cei mai avantajaţi din acest punct de vedere se pare că sunt salariaţii societăţilor subordonate Consiliului Municipal. Aici, primele se acordă în baza prevederilor contractului colectiv de muncă. Astfel, deşi nu au lefurile colegilor din Primăria Botoşani, care sunt cât se poate de motivante, angajaţii celor patru societăţi măcar au mulţumirea că, în prag de sărbătoare, primesc un plus la salariu.

Primele cu cel mai mare cuantum au fost acordate la societatea Modern Calor. Astfel, fiecare salariat, potrivit directorului Bogdan Varasciuc, a primit câte 730 de lei, sumă acordată în baza prevederilor contractului colectiv de muncă. Totodată, salariaţii care au copii au primit în plus câte 150 de lei pentru fiecare copil. Bogdan Varasciuc a adăugat că la nivelul societăţii de termoficare salariile sunt mici, astfel că sumele acordate în preajma sărbătorilor au menirea de a-i bucura pe angajaţi. Societatea de termoficare din subordinea Consiliului Municipal are 172 de angajaţi.

Tichete de 300 de lei la Eltrans

La Eltrans, fiecare salariat a primit tichete cadou în valoare de 300 de lei. Mai mult, aşa după cum a declarat Andrei Turcoman, directorul societăţii, a fost organizată şi o festivitate în cadrul căreia Moş Crăciun a adus daruri pentru copiii salariaţilor. În unitatea de transport local lucrează la această dată 95 de botoşăneni.

La Locativa, potrivit celor precizate de Florinel Gornea, director adjunct, fiecare salariat a primit tichete cadou în valoare de 150 de lei. Locativa are 46 de salariaţi.

Gabriel Tanasă, directorul societăţii Urban Serv, a declarat că fiecare angajat al societăţii de salubrizare a primit câte 150 de lei. Societatea are 245 de salariaţi.

Premiu egal pentru angajaţii Nova Apaserv

Printre cei care vor beneficia de prime se află și angajații de la operatorul de apă. Astfel, fiecare angajat al societății Nova Apaserv a primit un premiu de Crăciun de 150 de lei. Informația a fost confirmată și de directorul companiei, Liviu Ștefan, care a precizat că prima a fost acordată în baza prevederilor contractului colectiv de muncă. „Așa se menționează în contract – o sumă egală pentru fiecare angajat, indiferent de funcția deținută. Având în vedere situația societății, dar și a angajaților, pentru că aproximativ 70% dintre ei au salariul minim pe economie, această primă, chiar dacă este mică, este binevenită. Va trebui să facem eforturi considerabile anul viitor, dacă ținem cont că și salariul minim urmează să fie majorat”, a spus Liviu Ștefan.

Societatea Nova Apaserv este, însă, singura unitate care funcționează sub tutela CJ, unde s-a acordat această primă. Angajații CJ nu au primit niciun premiu de acest gen întrucât salarizarea lor se face pe baza Codului administrativ și a legii salarizării, care nu prevăd astfel de bonusuri. La fel se întâmplă și la instituțiile subordonate, inclusiv la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri.

Nici în alte instituţii precum Direcția Agricolă, APIA sau Direcția Silvică nu au fost acordate prime. „În nici o instituție bugetară nu se dau prime de sărbători”, a spus Cristian Delibaș, directorul Direcției pentru Agricultură (DAJ) Botoșani.

Bonusuri şi în sistemul privat

Şi în sistemul privat s-au dat bonusuri. Societăţile din confecţii au dat în general prime simbolice, de 100-300 de lei, în bani sau tichete cadou, plus pachete cu dulciuri. La Big Conf, de exemplu, angajaţii au primit câte 100 de lei şi o atenţie constând în dulciuri, plus mai multe zile libere.

În schimb, fiecare salariat al societăţii Greif Botoşani a primit o primă de 900 de lei şi câte o sacoşă cu produse de patiserie şi dulciuri. Totodată, conducerea societăţii a stabilit ca angajaţii să aibă liber până pe 3 ianuarie.

La Dedeman, fiecare salariat a primit câte 700 de lei înainte de sărbători.

 

 – Virginia CONSTANTINIU

– Sebastian GHEORGHIU

– Raluca PANŢIRU

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...