spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTOraşul fără apă rămâne şi în beznă (video)

Oraşul fără apă rămâne şi în beznă (video)

Locuitorii unui oraş din judeţul Botoşani au ajuns să se simtă tot mai mult ca într-o comună decât într-o urbe cu pretenţii de modernizare. Gestionarea proastă a infrastructurii de alimentare cu apă a Flămânziului, mai ales vara, iar acum facturile astronomice la energia electrică, au făcut ca aceste două utilităţi să se dea cu porţia. Dacă prima îi afectează în mod direct pe cetăţeni, acum edilii au decis şi raţionalizarea consumului de energie electrică pe străzi, ceea ce îi face pe localnici să se întrebe tot mai mult dacă trăiesc sau nu într-un oraş, în afară de plata taxelor aferente unei localităţi urbane.

„Poate pe perioada de iarnă nu afectează prea mult lumea, dar la vară va fi mai multă lume pe stradă. Aici e foarte întuneric fără lumini pe stradă. Nu ştiu câtă economie se poate face, iar riscurile sunt destul de mari. Strada nu este deloc iluminată, nu ştiu dacă e o alegere foarte bună. Fără apă rămânem, acum dacă rămânem şi fără lumini pe străzi, nu ştiu cât mai putem spune că stăm la oraş. Mai avem mult până la a ne simţi că stăm la oraş”, a spus o tânără din Flămânzi.

Lumină cu porţia din cauza facturilor

Conducerea oraşului a decis, de săptămâna trecută, să renunţe la iluminatul public între orele 23.00 şi 04.00, după ce a primit o factură uriaşă la curent. Primarul oraşului Flămânzi, Dan Oloeriu, a declarat că factura primită în urmă cu câteva zile pentru consumul înregistrat în decembrie 2021 la energie electrică pentru iluminatul public a fost în valoare de aproape 60.000 de lei, în condiţiile în care în luna ianuarie a anului trecut factura la curent a fost de 14.141 de lei.

„În cursul lunii ianuarie ne-am trezit cu o factură care ne-a dat de gândit în ceea ce priveşte viitorul financiar legat de aceste utilităţi. Am încercat să facem o anchetă pe ceea ce înseamnă anul 2021 şi am constatat că, plecând din luna ianuarie şi ajungând în luna decembrie, diferenţa a fost de vreo trei ori mai mare. Undeva începând cu luna septembrie facturile au început să crească uşor, dar în luna decembrie am avut o creştere de aproape 300%, iar acest aspect ne-a îngrijorat. Şi de ce ne-a îngrijorat?

În tot anul 2021 noi am plătit undeva în jur de 500.000 de lei pe facturi, iar pe proiectul de buget pe 2022 am prins pe buget undeva la 800.000 de lei pentru tot ce înseamnă consumul de energie pe localitatea noastră. Numai pe acea factură din decembrie avem însă 60.000 de lei, care este o parte a tot ce înseamnă iluminat public. Asta ar însemna să suplimentăm cu mult bugetul nostru pe capitolul de funcţionare. Factura integrală pentru iluminat public înseamnă 80.000 de lei, iar cu tot ce înseamnă celelalte clădiri pe consum public ne ducem lunar undeva la 100.000 de lei”, a spus primarul oraşului Flămânzi.

Din cauza facturii uriaşe la curent, autorităţile locale iau în calcul şi reajustarea bugetului pentru anul în curs, astfel încât să poată fi asigurată energia electrică pentru toate instituţiile din oraş, pe lângă iluminatul stradal intrând primăria, casa de cultură, muzeul şi alte instituţii publice. Chiar şi porţiunea de drum european care traversează oraşul este cufundată în beznă după ora 23.00, când se întrerupe iluminatul public.

Autorităţile lucrează la un proiect cu fonduri europene

Mai mult, pentru a scăpa de problema facturilor uriaşe la curent, autorităţile din Flămânzi lucrează la un proiect cu fonduri europene de aproximativ 2,5 milioane de euro, care include şi înfiinţarea unui parc de panouri fotovoltaice. Scopul este asigurarea necesarului de electricitate pentru toate instituţiile din subordine.

Primăria se gândeşte, însă, să acţioneze şi în instanţă furnizorul de electricitate pentru că factura a fost emisă deşi era deschisă o procedură de negociere a tarifelor cu noul furnizor. „Compartimentul nostru juridic analizează posibilitatea contestării şi deschiderii unui proces. Să vedem ce se întâmplă, este fundamentată corect, nu este fundamentată factura respectivă. Juridic, probabil că o să luăm o măsură în cazul în care se menţine acest consum mare. Suntem într-o negociere acum cu operatorul, contractul nostru este expirat, iar ei ne-au impus practic un preţ, noi n-am fost de acord. Încercăm să mergem şi la bursă să vedem poate acolo o să găsim un preţ mai convenabil”, a mai spus primarul Dan Oloeriu.

„Vara nu avem apă, iarna nu avem lumină”

Oamenii din oraş nu sunt deloc încântaţi de decizia de a renunţa la iluminatul public pe timp de noapte şi spun că există foarte mulţi tineri fără locuri de muncă, care se ocupă de furturi, iar astfel, în intervalul 23.00-04.00, aceştia pot acţiona în linişte, fără să fie văzuţi. „Păi vecina mea are casa chiar la asfalt. Zilele trecute au călcat-o hoţii. I-au luat găinile din poiată. Cum să iasă afară noaptea, întuneric beznă?”, se întreba unul dintre localnicii nemulţumiţi de întreruperea electricităţii noaptea. Acesta spune că economia de curent le va crea oportunităţi şi hoţilor.

„Sunt mulţi tineri acum care nu au un loc de muncă. Ce să facă? Fură! Acum dacă e întreruptă şi lumina, şi mai bine pentru ei”, a explicat acesta. „Vara nu avem apă, iarna nu avem lumină pe stradă. Am vrut democraţie şi suntem ca pe timpul lui Ceauşescu”, a concluzionat, zâmbind amar, unul dintre orăşenii din Flămânzi.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
10.1 ° C
12.7 °
10 °
86 %
1.8kmh
13 %
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...