spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăAmenzile DSP îi lovesc şi pe oficiali

Amenzile DSP îi lovesc şi pe oficiali

Formularul digital de intrare în România, Passenger Locator Form (PLF), introdus de autoritățile române la sfârșitul anului trecut, pentru cei care revin în țară după ce au călătorit în străinătate,  a făcut până acum mii de victime și la Botoșani. Printre cei care au fost sancționați de Direcția de Sănătate Publică se află zeci de funcționari publici, angajați ai unor instituții, dar și rude ale oficialilor.

Cei mai mulți dintre aceștia au contestat deja sancțiunile în instanță și așteaptă acum decizia magistraților. De altfel, numărul contestațiilor formulate împotriva sancțiunilor aplicate de DSP pentru necompletarea corespunzătoare a formularului PLF crește de la o zi la alta la toate cele patru judecătorii din județ.

De exemplu, numai în cursul zilei de luni, 14 februarie, Judecătoria Botoșani a înregistrat 60 de astfel de contestații la procesele verbale de sancționare întocmite de DSP. Asta în condițiile în care DSP Botoșani înregistrase în perioada 2018 – 2021, adică timp de trei ani, incluzând aici și primul an de pandemie Covid-19, vreo 23 de procese. „Este o situație similară cu perioada în care se contestau amenzile aplicate în perioada stării de urgență de la începutul pandemiei”, spun angajații Judecătoriei. Doar că acum numărul contestațiilor este mult mai mare.

Chiar şi rudele unui vicepreşedinte al CJ au fost amendate

De altfel, printre persoanele sancționate se află și soția actualului vicepreședinte al Consiliului Județean, Dorin Birta, dar și nora acestuia, care au contestat procesele verbale de sancționare întocmite de DSP la Judecătoria Dorohoi. Abordat de reporterii „Monitorul”, Dorin Birta a refuzat să facă orice fel de declarații afirmând doar atât – „Nu e treaba voastră asta”.

În schimb, fostul subprefect al județului din perioada martie – septembrie 2021, Magda Oleniuc (USR), a recunoscut că a fost sancționată de DSP  tot din cauza necompletării corespunzătoare a declarației PLF. „Am omis să trec data și ora revenirii în țară”, a spus Magda Oleniuc, care a susținut încă că toată această nebunie s-a datorat unei simple omisiuni în modelul de formular instituit de autoritățile române.

„Deși nu am pregătire de informatician, în acest formular electronic se putea introduce un simplu buton de validare a informațiilor, care nu putea fi accesat decât în momentul în care erau completate toate rubricile”, a adăugat Magda Oleniuc.

Situaţii similare la nivel naţional

Situația nu este doar în Botoșani, pentru că probleme asemănătoare au fost înregistrate în toată țara. Astfel, din dorința de a implementa cât mai repede acest formular aplicat în 18 state europene, autoritățile române au introdus obligativitatea completării formularului PLF din 20 decembrie 2021. Practic, fiecare cetățean care intra în țară trebuia să completeze acest formular în termen de 24 de ore de la trecerea punctului de frontieră.

Primii care au venit în țară după instituirea acestuia nu au știut și nu au fost atenționați, alții au completat greșit, câțiva au completat prea târziu, iar unii au omis o serie de rubrici, din viteză. Așa se face că din 25 decembrie 021 și până pe 29 ianuarie a.c., numai DSP Botoșani a emis 5.412 amenzi, adică o medie zilnică de 155 de sancțiuni, în valoare totală de 11 milioane de lei.

Proiecte legislative pentru anularea amenzilor

Din cauza problemelor înregistrate la nivel național, au fost inițiate însă două proiecte legislative care propun anularea amenzilor – unul de către doi parlamentari USR, Stelian Ion și Silviu Dehelean, iar celălalt de către deputatul Gheorghe Șoldan (PSD). Ambele propun cam același lucru – anularea sancțiunilor și restituirea banilor. În schimb, avocații susțin că amenzile sunt abuzive și ilegale întrucât ele încalcă regimul juridic al aplicării sancțiunilor. Astfel, potrivit Ordonanței de Guvern 129 din 2021, care a introdus obligativitatea completării formularului PLF, completarea incorectă a formularului nu este prevăzută drept faptă contravențională.

În plus, potrivit Ordonanței de Guvern 2/2001 privind regimul sancționator, sancțiunea aplicată trebuie să fie proporțională cu gradul de pericol social al faptei. Totodată, sancțiunea trebuie să fie aplicată de agentul constatator, ori constatarea așa-zisei  încălcări se face online, din oficiu, fără o verificare prealabilă, pentru analizarea fiecărei situații în parte STS punând la dispoziția autorităților medicale instrumentele informatice necesare și asigurând accesul la toate datele regăsite în sistemul informatic.

Formularul obligatoriu de completat în contextul pandemiei de Covid conține codul numeric personal al persoanei, țara din care a plecat spre România, data plecării, punctul de trecere a frontierei prin care se face intrarea în țară, adresa la care va locui în România, numărul de telefon unde poate fi contactat și modul de călătorie, adică autovehicul, avion, autocar, vapor sau pietonal. De la începutul acestei luni, Guvernul a modificat reglementările privind completarea PLF. Astfel, călătorii vor putea completa formularul cu maximum 72 de ore înainte de a intra în țară, față de 24 până acum, iar pragul minim al amenzii a fost redus de la 2.000 la 500 de lei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...