marți, aprilie 16, 2024
AcasăLocal BTAbuzuri la şcoală tolerate de autorităţi (video)

Abuzuri la şcoală tolerate de autorităţi (video)

Situaţie revoltătoare la un liceu din judeţ. Mai multe cadre didactice sunt acuzate că au avut comportamente inadecvate faţă de elevi. Un profesor de agricultură este cercetat pentru o agresiune sexuală, o educatoare ar fi traumatizat un copil de grădiniţă, care acum are nevoie de consiliere, iar o profesoară de sport ar fi umilit o elevă pentru simplul fapt că era la menstruaţie.

Acuzaţiile sunt aduse unor dascăli care activează la Liceul Teoretic “Ştefan D. Luchian” din  Ştefăneşti şi au ieşit la iveală după ce mama unui elev de 15 ani a depus o plângere la Poliţie cu privire la faptul că fiul său ar fi fost agresat sexual.

Faptele s-ar fi petrecut săptămâna trecută. Într-una dintre zile, profesorul de agricultură l-ar fi chemat pe elev în cabinetul său, iar la un moment dat acesta l-ar fi îmbrăţişat şi pupat pe obraz. Într-o altă zi, copilul a fost chemat din nou de către dascăl, iar atunci acesta a hotărât să înregistreze vizita.

Aici puteţi asculta înregistrarea făcută de elev, care a fost obţinută în exclusivitate de către reporterii Monitorul. Vocea copilului a fost distorsionată în mod intenţionat pentru protejarea acestuia. 

În debutul discuţiei, care durează aproximativ o oră, conversaţia decurge aparent normal. Astfel, profesorul îi povesteşte adolescentului diverse aspecte legate de activitatea şcolară. La un moment dat, însă, lucrurile iau o turnură ciudată. Astfel, profesorul îl întreabă pe copil dacă s-a mai gândit la ce ar putea descoperi „între noi doi”, iar acesta îi spune că da, dar nu este de acord. Dascălul continuă apoi spunând că şi-ar dori o relaţie de prietenie cu elevul. Acesta îi spune copilului că pot păstra relaţia de profesor-elev în public, dar în particular pot fi mai apropiaţi.

„Tu să îmi spui dacă te deranjează că te mai îmbrăţişez sau chestii, ca te alint, că îmi place de părul tău, că poate te mai pup pe frunte sau chestii de genul acesta”, spune acesta.

„Lipici la tine am”

După mai bine de 40 de minute de conversaţie, îi spune copilului că „aşa ca lipici la tine am şi sper să rămânem prieteni”. Ulterior acesta îi spune „hai sus”, iar în înregistrare se aude cum se apropie de elev. Bărbatul face, însă, un gest care îl alarmează pe copil, iar acesta din urmă reacţionează.

Observând comportamentul acestuia, dascălul realizează că ceva este în neregulă şi începe să îl întrebe ce s-a întâmplat şi dacă s-a supărat. Copilul iese din încăpere, iar dascălul merge după el. Pe hol, copilul îi spune dascălului că a fost înregistrat şi că nu ar trebui să predea în această şcoală, iar profesorul încearcă să îşi justifice gesturile spunându-i copilului că nu doreşte nimic mai mult decât o „îmbrăţişare de familie”. Elevul îi spune că va merge la conducerea şcolii şi la poliţie, iar dascălul vizibil afectat încearcă să îl oprească.

Concediu fără plată pentru un an

Ieri, profesorul acuzat de avansuri sexuale a depus o cerere de concediu fără plată pentru un an, care a fost aprobată. Potrivit conducerii unităţii de învăţământ, cadrul didactic poate reveni la catedră în acest timp, dacă ancheta se finalizează favorabil. Profesorul a decis să recurgă la această metodă motivând că doreşte ca până la finalizarea anchetei să nu mai existe şi alte probleme.

Interesant este faptul că şefii instituţiei de învăţământ nu au deschis niciun fel de anchetă în acest caz. „La nivelul unităţii noi nu avem o sesizare în acest caz. Nu avem cum să facem noi o comisie de disciplină, având în vedere că este în atenţia poliţiei, lăsăm poliţia să îşi facă treaba. În consiliul de administraţie i s-a aprobat domnului profesor cererea de concediu fără plată pe timpul desfăşurării anchetei, dar nu mai mult de un an de zile. Nu putem ancheta un om din două părţi”, a spus profesoara Veronica Chiaburu, directoarea Liceului Ştefăneşti.

Reprezentanţii IŞJ ridică din umeri

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean s-au „spălat” şi ei pe mâini, spunând că fac tot ce este posibil. Dar nimic mai mult.

„Inspectoratul de Poliţie efectuează o anchetă, în urma celor sesizate direct la dumnealor şi nu la Inspectoratul Şcolar sau la liceu. În ce priveşte posibilităţile noastre de a investiga acest caz, acestea sunt foarte reduse, întrucât cadrul didactic, începând de astăzi (nr. – ieri) are contractul de muncă suspendat la cerere, fără plată. Nu am cum să verific dacă au mai fost fapte similar. Vă mulţumesc”, a fost comunicarea scurtă pe care a avut-o inspectorul general Ada Macovei.

Aceasta a fost întrebată ulterior dacă cineva din cadrul instituţiei, un psiholog de exemplu, a vorbit măcar cu elevul în cauză, însă oficialul a refuzat să răspundă, preferând să plece din faţa jurnaliştilor.

Consiliere pentru profesori, nu pentru victime

De consiliere vor avea parte, însă, profesorii de la Ştefăneşti, care se pare că sunt mai traumatizaţi chiar decât elevii.

„Toţi o să intrăm într-un program de consiliere, o să se dea chestionare. Pentru consilierea noastră, pentru că suntem în stare de şoc, pentru noi a fost ceva şocant. Noi vom încerca de acum să trecem peste acest moment, prin activităţi frumoase”, a concluzionat directorul unităţii de învăţământ.

Anchetă deschisă de poliţie

Pentru că au mai fost probleme şi în trecut, iar acestea au fost toate soluţionate în favoarea cadrelor didactice, mama băiatului în cauză a sesizat direct Poliţia Botoşani.

„La data de 18 februarie 2022, polițiștii din cadrul Poliției oraşului Ștefănești au fost sesizați cu privire la faptul că în perioada 14-17 februarie, un minor de 15 ani ar fi fost victima unei agresiuni sexuale, în timp ce se afla la cursurile unității de învățământ în care este elev. Din verificările efectuate de polițiști a reieșit faptul că, în zilele de 14 și 17 februarie, minorul, în timp ce se afla în biroul unui cadru didactic, din liceul la care este elev, ar fi fost îmbrățișat și sărutat pe obraz de acesta. În cauză a fost deschis dosar penal, sub aspectul comiterii infracțiunii de agresiune sexuală”, a precizat agent principal Delia Nenişcu, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoşani.

Copil de grădiniţă traumatizat de educatoare

Ceea ce este şocant este că la respectivul liceu aceasta nu este prima sesizare legată de comportamentul unui cadru didactic faţă de elevi. Mămica unei fetiţe de şase ani, înscrisă la grădiniţa care aparţine de liceu, spune că educatoarea a chinuit-o pe copilă, sub pretextul că plângea prea mult. „Într-o dimineaţă, când am mers cu fetiţa la grădiniţă, a început să plângă şi a spus că ea nu mai vrea să meargă, am întrebat-o de ce şi a spus că doamna educatoare a pus-o la colţ şi cu mâinile sus. Pentru că nu ascultă şi că nu ştie să facă una sau alta. Am făcut sesizări la şcoală, la inspectorat şi singura măsură a fost să o mute pe ea la altă clasă”, a spus mama fetiţei.

Deşi nu le-au oferit un răspuns părinţilor, reprezentanţii unităţii de învăţământ nu au stat cu mâinile în sân, ci au cerut o anchetă la familia copilului, pe motiv că problemele ar fi fost acasă. Răspunsul primăriei a fost, însă, fără echivoc. Faptul că micuţa a fost traumatizată de cele petrecute la şcoală au fost consemnate şi de ancheta socială a primăriei.

„Fetiţa este afectată de cele întâmplate, însă, cu susţinerea părinţilor, aceasta va reuşi să îşi recapete stima de sine”, se arată în ancheta socială a Primăriei Ştefăneşti, care recomandă introducerea micuţei într-un program de consiliere.

Copilă umilită de profesoara de sport

Într-un alt caz reclamat, părinţii unei fete de 16 ani spun că minora a fost umilită de colegii ei, după ce profesoara de educaţie fizică şi sport s-a amuzat pe seama ei, în faţa elevilor, deoarece  era în perioada de menstruaţie. Tânăra i-a spus profesoarei că nu poate face ora, dar va rămâne prezentă pe margine, însă cadrul didactic ar fi început să se amuze pe seama ei în faţa colegilor, care ulterior au început să râdă de ea.

„Fetiţa s-a ruşinat când profesoara a spus în faţa tuturor că i-a venit menstruaţia. Colegii au început să râdă de ea, sa facă glume. Toţi băieţii râdeau de ea. S-a ruşinat şi a venit acasă. Doamna profesoară, fiind femeie, trebuia să ştie mai bine că nu ar fi trebuit să spună aşa ceva în faţa clasei”, a povestit tatăl minorei.

Acesta spune că a făcut nu doar plângere la liceu şi Inspectorat, dar şi la Poliţie. Doar că dosarul a ajuns la Poliţia Ştefăneşti, unde angajat de 18 ani este chiar soţul profesoarei acuzate. „Acum am primit răspuns că a fost clasat, din lipsă de probe”, a spus bărbatul.

„Toate reclamaţiile de până acum s-au soluţionat în comisia de disciplină”

Acesta spune că şi de la Inspectoratul Şcolar au venit doi inspectori, care au luat declaraţii de la câţiva elevi că profesoara este un cadru didactic bun şi serios şi au clasat şi aceştia dosarul. Cu astfel de soluţionări, anchetele de la liceu nu se puteau încheia decât cu un singur rezultat.

„Toate reclamaţiile de până acum s-au soluţionat în comisia de disciplină. Comisia şi-a făcut treaba. S-a concluzionat că profesorii nu au fost vinovaţi atunci”, a spus directoarea liceului.

„Doar părinţii şi elevii sunt cei care se fac vinovaţi”

Situaţiile surprinzătoare au ajuns şi în atenţia reprezentanţilor Primăriei Ştefăneşti, care fac parte şi din consiliul de administraţie al liceului.

„Avem înregistrate trei situaţii, două dintre ele cu anchete la nivelul unităţii de învăţământ. Din soluţiile date în urma anchetelor a reieşit că doar părinţii şi elevii sunt cei care se fac vinovaţi pentru acele situaţii, cadrele didactice neavând nici o implicare. Părinţii au fost indignaţi de aceste soluţii date de comisia de disciplină”, a spus Corduneanu Leonard-Alin, administratorul public al oraşului Ştefăneşti.

Reporterii au încercat să obţină o părere şi de la profesorul incriminat, însă acesta a închis telefonul în momentul în care a aflat că discută cu reprezentanţi mass-media.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
13.6 ° C
13.6 °
13.6 °
53 %
4.5kmh
63 %
mar
27 °
mie
9 °
joi
6 °
vin
12 °
sâm
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...