sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăJudecătorii îi trimit acasă pe administratorii politici ai Eltrans

Judecătorii îi trimit acasă pe administratorii politici ai Eltrans

♦ Războiul politic pe Eltrans a fost tranşat într-o primă fază de magistraţi, care au răsturnat decizia noii conduceri a primăriei.

Primăria municipiului Botoșani a pierdut o primă bătălie în instanță în cazul selecției privind desemnarea noilor administratori de la Eltrans făcută în vara lui 2020. Astfel, în urma procesului intentat de municipalitate în mai 2021, ce viza anularea procedurilor de selecție din cauza unor presupuse vicii de legalitate, Tribunalul Botoșani a respins acțiunea ca „nefondată”.

Sentința a fost pronunțată miercuri, pe 30 martie a.c., însă nu este definitivă, hotărârea putând fi atacată cu apel. Deocamdată, motivarea sentinței nu a fost făcută publică, însă hotărârea Tribunalului Botoșani nu face altceva decât să confirme faptul că selecția făcută atunci a fost legală și prin urmare din Consiliul de Administrație al Eltrans ar trebui să facă cei cinci administratori desemnați în septembrie 2020.

Firmă angajată pentru a recruta membrii CA

Povestea a început pe 31 martie 2020, dată la care a încetat contractul de mandat al administratorilor Societății Eltrans S.A. Atunci, prin intermediul unei hotărâri, Consiliul local a decis numirea unor administratori provizorii, pe o durată de patru luni, pentru declanșarea procedurilor de selecție a administratorilor, selecție care să fie efectuată de către un expert independent, persoană fizică sau juridică specializată în recrutarea resurselor umane. Așa se face că, pe 24 iunie 2020, Consiliul de administrație provizoriu a dispus declanșarea procedurilor de selecție a administratorilor, pe 20 iulie 2020 fiind încheiat în acest sens și contractul de prestări servicii cu expertul independent Ewora Resurse Umane S.R.L., această firmă urmând să se ocupe practic de recrutarea și selecția celor cinci viitori membri din Consiliul de administrație de la Eltrans.

Procedurile au fost finalizate undeva la mijlocul lunii septembrie 2020, cu circa două săptămâni înainte de alegerile locale. Astfel, pe 18 septembrie 2020, Eltrans a comunicat către Consiliul local și Primăria municipiului Botoșani atât Raportul final privind procedura de recrutare și selecție, cât și așa numita lista scurtă cu cei selectați – Carmen Achiţei, Victor Ivănescu, Cristian Hriţcu, Serghi Cracană şi Adrian Poclid – inclusiv recomandările privind numirile finale, toate întocmite de către firma Ewora Resurse Umane S.R.L.

Prin aceeași adresă, cei de la Eltrans au solicitat convocarea unei ședințe de Consiliu local (CL) în vederea acordării mandatului special pentru reprezentantul legal din Adunarea Generală a Acționarilor, cu privire la modul de exprimare a votului pentru numirea noilor administratori și revocarea administratorilor provizorii. Din cauza pregătirilor pentru alegerile locale, care urmau să aibă loc pe 27 septembrie 2020, primarul Cătălin Flutur (PNL) nu a mai iniţiat atunci un proiect de hotărâre, motivând că nu vrea să fie acuzat că a forţat numirea noilor administratori pe final de mandat, opinând că ar fi mai corect ca acestea să fie făcute de viitoarea conducere a Primăriei și de noul Consiliu local care urma să fie constituit după alegeri.

Decizie amânată luni la rând

Au urmat câteva luni în care a tot fost amânată numirea membrilor CA, noul primar al municipiului, Cosmin Andrei, și majoritatea din Consiliul local, controlată de social democraţi, evitând să-i numească pe cei cinci din cauză că sunt liberali. Abia în ședința ordinară a Consiliului local din 28 ianuarie și apoi 31 martie 2021 a fost trecut pe ordinea de zi a ședinței Proiectul de hotărâre privind continuarea procedurilor în numirea administratorilor de la Eltrans, proiecte care au fost respinse din cauza luptelor politice. Atunci, pe 14 aprilie 2021 a fost adoptată o nouă hotărâre a CL prin care se decidea împuternicirea reprezentantului în Adunarea Generala a Acționarilor de la Eltrans SA, în vederea demarării unei noi proceduri de selecție și numirea administratorilor provizorii, dar această a hotărâre nu a fost comunicată societății pentru a fi pusă în aplicare.

Contestaţie formulată cu întârziere

Prinși în luptele politice, cei din actuala conducere a primăriei, dar și cei din majoritatea formată în Consiliul local, care nu-i doreau pe liberali în CA de la Eltrans, au făcut însă o greșeală – nu au contestat în instanță rezultatele selecției făcute de Ewora, în termenul legal prevăzut de lege, adică şase luni. Abia în data de 10 mai 2021 a fost introdusă acțiunea la Tribunal, solicitându-se suspendarea efectelor juridice ale Raportului, respectiv anularea Raportului cât și a întregii proceduri de selecție.

Motivele invocate de cei din Primărie și de noua majoritate din Consiliul local vizau nerespectarea termenului de 30 de zile de la publicarea anunțului privind selecția și până la data limită pentru depunerea candidaturilor specificată în anunț, neînregistrarea în evidențe a unor documente, lipsa de consultări dintre expert și municipalitate la elaborarea planului de selecție, faptul că scrisorile de intenție ar răspunde doar parțial la cerințele stabilite în scrisoarea de așteptări, existența unor suspiciuni rezonabile cu privire la corectitudinea desfășurării selecției întrucât unul dintre cei desemnați, în speță Victor Ivănescu, nu ar fi îndeplinit condițiile, că actele solicitate de municipalitate pentru clarificarea situației ar fi fost transmise cu întârziere de către Eltrans și de expert, dar și că administratorii propuși de expertul independent nu au fost validați în Consiliul local. Este drept, toate aceste schimburi de documente dintre municipalitate, Eltrans și Ewora au început prin februarie 2021, fără însă ca instanța de contencios administrativ să fie sesizată în termenul legal.

În timpul procesului de la Tribunal, atât reprezentanții Eltrans, cât și cei de la Ewora au prezentat în fața judecătorilor toate documentele întocmite. În acest fel, instanța a avut posibilitatea să analizeze și dacă au fost respectate procedurile, dar și termenele prevăzute de lege, iar la final acțiunea deschisă de primarul municipiului și Consiliul local a fost respinsă.

Între timp, însă, social democraţii, cu sprijinul consilierilor USR, au reuşit să numească un CA provizoriu.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
0.9 ° C
4.6 °
-0 °
94 %
1.4kmh
16 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...