vineri, mai 20, 2022
AcasăPrima PaginăSprijin guvernamental cerut pentru plata datoriei către lichidatorul Termica

Sprijin guvernamental cerut pentru plata datoriei către lichidatorul Termica

Edilii botoşăneni au făcut demersuri la nivel central pentru stingerea datoriei de aproximativ 80 de milioane de lei, pe care municipalitatea o are la lichidatorul Termica. Primăria Botoşani a pierdut procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, astfel că este bună de plată. Pentru a evita un blocaj financiar, primarul Cosmin Andrei a fost la Bucureşti, unde a discutat cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi Ministerului Dezvoltării.

Am avut discuţii şi înaintăm un memoriu zilele acestea pentru o altă problemă pe care am moştenit-o din 2010, care a explodat acum, o datorie de aproximativ 80 de milioane de lei a municipiului Botoşani pentru care suntem executaţi. Nu mai avem nicio cale de atac. Primaria trebuie să plătească pentru ceea ce s-a făcut în 2010, cu Termica. 40 de milioane de lei datorie, şi 39 de milioane de lei penalităţi”, a declarat Cosmin Andrei.

Potrivit edilului, aceşti bani reprezintă o creanţă în favoarea statului român. Practic, aproape toată suma trebuie să ajungă în conturile statului român, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi Ministerul Finanţelor.

Am făcut un memoriu prin care cerem un ajutor de la fondul de rezervă al Guvernului motivat de faptul că această sumă, odată încasată de către Primăria Botoşani, va ajunge înapoi în conturile statului român, la bugetul consolidat, dar stingând datoria şi plătind eventualele comisioane pe care le încasează cei care gestionează lichidarea Termica”, a explicat primarul.

Semnalele vizând ajutorul de la guvern sunt pozitive

Suntem optimişti, avem un orizont de aşteptare de aproximativ două luni în care guvernul analizează şi situaţia altor UAT-uri de la nivel naţional, care au de plată datorii către bugetul consolidat. Suntem optimişti, am vorbit la Ministerul Finanţelor şi la Ministerul Dezvoltării, instituţie care promovează această hotărâre de guvern şi aşteaptă memoriile noastre pe care le avem pregătite, cu descrierea datoriei, aşa cum este eşalonată, cu tabelul creditorilor, de unde vrem să arătăm că statul român este cel care încasează bani”, a arătat Cosmin Andrei.

Dacă primăria nu primeşte fonduri din fondul de rezervă al guvernului, va avea unele conturi blocate. Executorul nu va putea pune însă poprire pe conturile vizând investiţiile pe fonduri europene şi nici pe cele pentru cheltuielile de personal.

Nu este o situaţie uşoară să ştii că ai de plătit 80 de milioane de lei pentru ceea ce au făcut cei dinainte, dar primăria se câştigă şi cu activ, şi cu pasiv, aşa că mergem mai departe, dar sunt nevoit să spun că s-a făcut o greşeală atunci. Vom avea o discuţie cu executorul pentru a găsi o variantă amiabilă, explicând şi aceste detalii, că vedem un orizont de rezolvare, destul de apropiat, nu trebuie să aşteptăm ani”, a concluzionat Cosmin Andrei.

Problemă anunţată în urmă cu un an

Pe 5 mai 2021, Primăria Botoşani a fost somată de către Cabinetul executorilor judecătorești Carmen Șfaițer – Sorin Gavriliuc să plătească aproximativ 90 de milioane de lei, sumă în care intra datoria, dobânda calculată din 2010, cheltuielile de executare silită şi cheltuielile de judecată. O altă solicitare viza o sumă de peste 9.000.000 de lei, reprezentând chiria aferentă spaţiilor folosite de Modern Calor pentru instalaţii, din punctele termice.

Demersul executorilor era urmarea mai multor procese câştigate de către Constantin Lulu Dascălu, lichidatorul Termica. În 2010, patrimoniul defunctei societăţi de termoficare a trecut la municipalitate, iar în toamna aceluiaşi an şi-a început activitatea noul operator, Modern Calor. În 2011, Constantin Lulu Dascălu s-a adresat instanţei motivând că patrimoniul Termica a fost subevaluat şi a avut câştig de cauză. Constantin Lulu Dascălu a obţinut în instanţă anularea facturii prin care bunurile Termica au fost preluate de către municipalitate şi ulterior predate la Modern Calor.

Municipalitatea a obţinut în mai 2021 suspendarea executării, până la finalizarea demersurilor din instanţă.

Lichidatorul a obţinut şi puncte termice

Pe lângă zecile de milioane de lei pe care primăria trebuie acum să le plătească, lichidatorul a câştigat prin instanţă şi 34 de puncte termice. În martie 2016, Constantin Lulu Dascălu a preluat 28 de puncte termice şi tot atunci atunci a anunţat că va continua demersurile în instanţă, deoarece datoriile fostei societăţi de termoficare se ridicau la 120 de milioane de lei. Alte şase puncte termice au fost predate de către municipalitate lichidatorului, în iunie 2018.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.6 ° C
22.6 °
20 °
50 %
2.6kmh
100 %
vin
25 °
sâm
26 °
Dum
20 °
lun
16 °
mar
20 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9492

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Președinta CJ explică viitorul în aer liber. Telefonul e pentru vice, i-a scris pe ecran ce să zică.

EDITORIAL

Ampla mișcare împotriva hărțuirii sexuale declanșată în anul 2014 și pornită din lumea filmului s-a extins cu o rapiditate uimitoare pe tot globul. Femei...

GÂNDUL ZILEI

Peste tot în lume, două tagme profesionale au ca obiect de activitate, efectuarea de curse regulate pe traseul minciună - adevăr şi retur :...

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...