vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTDirector distrus cu afaceri politice

Director distrus cu afaceri politice

Procurorii anticorupție încearcă să descoase afacerile derulate de Mihai Țurcanu, de când acesta a preluat conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Una dintre acestea vizează achiziția de mobilier pentru sediul instituției, care ar fi avut loc la sfârșitul anului 2020, adică la numai câteva luni după ce Mihai Țurcanu a preluat șefia DSVSA Botoșani. A fost vorba despre o achiziție directă lansată pe SEAP și atribuită pe 18 decembrie 2020 societății M Design SRL Botoșani.

Achiziția viza în fapt un pachet de produse pentru dotarea birourilor cu mobilier și, potrivit anunțului postat de DSVSA, trebuia să cuprindă 20 de birouri de o persoană cu dulap și sertar, o bibliotecă cu rafturi și dulapuri, o masă pentru sala de ședințe pentru maxim 30 persoane, cele 30 de scaune aferente, 15 corpuri suspendate, 3 măsuțe pentru cafea, o canapea, o măsuță, un scaun directorial, 9 mese pentru imprimante, 3 corpuri mobile, 31 de scaune ergonomice pentru birouri, 2 rafturi tip bibliotecă, două cuiere cu 5 agățători, un dulap cu rafturi pentru dosare, opt dulapuri tip vestiar cu două uși şi încuietorile aferente, două dulapuri o masă ovală, 5 bucăți de protecție perete și alte două măsuțe.

Tot mobilierul trebuia să fie confecționat din PAL melaminat cu o grosime de 18 mm, cant ABS, protecție pardoseală, acolo unde era cazul, feronerie metalică, iar prețul trebuia să includă cheltuielile de proiectare, transport, montaj și punere în funcțiune la locația achizitorului, în speță sediul DSVSA.

Ce s-a întâmplat în realitate, este greu de spus. Asta pentru că, potrivit anchetatorilor, Mihai Țurcanu ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către firma cu pricina, care, însă, nu le-a mai livrat. „Pentru a justifica plata, inculpatul ar fi încheiat un proces-verbal în care a atestat în fals că produsele fuseseră livrate în totalitate, după care a semnat dispoziția de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituției”, au arătat procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Firma aparţine fostei soţii a lui Costel Şoptică 

Cert este că în momentul în care au declanșat cercetările și au descins la sediul DSVSA, anchetatorii au ajuns inclusiv la sediul societății M Design, cu sediul în Calea Națională nr. 58A, etajul II, de unde au ridicat mai multe documente. Numele societății nu a fost pomenit niciodată în comunicatele oferite de Direcția Națională Anticorupție, însă surse apropiate anchetei au confirmat că este vorba de societatea în cauză.

Potrivit portalului firme.info, societatea a fost înființată în 2004, iar în 2020, în anul cu achiziția anchetată de DNA, aceasta a înregistrat o cifră de afaceri de 1.147.778 Lei, cu un profit net de 363.317 Lei cu numai 5 salariați.

Asociat unic ar fi Magda Liliana Șoptică, nimeni alta decât fosta soție a deputatului Costel Șoptică, administrator fiind Bogdan Hapău, adică fratele Magdei Liliana Șoptică, fost cumnat al lui Costel Șoptică.

„Dumneaei nu mai este soția mea de aproape 4 ani. Nu am avut și nu am nici o legătură cu firma respectivă”, a declarat însă Costel Șoptică.

Societatea a mai fost în vizorul DNA

Nu este însă pentru prima dată când societatea cu pricina ajunge în colimatorul procurorilor DNA. În toamna lui 2016, a apărut o altă informația cum că la acea dată familia Șoptică, împreună cu câțiva colaborator, dar şi alături de trei funcţionari din Primăria Ştiubieni, ar fi fost anchetați pentru o serie de achiziții dubioase.

Concret, în perioada martie 2012- mai 2013, Primăria Știubeni reprezentată de primarul Ionel Sebastian Merticariu, ar fi încheiat cinci contracte de execuție în valoare totală de 386.961,35 lei cu executantul S.C.Top Design SRL Botoșani, controlată de familia Șoptică. Contractele făceau referire la o amenajare de împrejmuire, înlocuirea învelitorii şi tâmplăriei exterioare la căminul cultural din comună, realizarea unui proiect de execuție pentru înlocuirea de podețe în localitatea Negreni, dar şi o reabilitare interioară a căminului cultural.

Însă oferte la acele contracte ar mai fi depus şi Ana Fashion, devenită ulterior Ana Arhitectură şi Construcţii, precum şi M Design, societăţi înfiinţate de soţii Costel şi Magda Liliana Şoptică şi date ulterior spre administrare sau la care au renunţat în favoarea unor rude sau cunoştinţe. De aici ar fi plecat suspiciunile că firmele participante la licitaţiile organizate de către Primăria Ştiubieni ar fi fost controlate de familia Șoptică și ar fi fost favorizate la încheierea contractelor de achiziţie publică.

Cu toate acestea, investigațiile derulate atunci nu s-au soldat cu trimiteri în judecată, semn că suspiciunile nu s-au adeverit sau nu au putut fi dovedite cu probe.

Mihai Țurcanu a fost plasat sub control judiciar

Acum, afacerile cu M Design a ieșit la iveală pe 13 mai, după ce procurorii au descins la sediul DSVSA, iar Mihai Țurcanu a fost plasat sub control judiciar pentru două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, o infracțiune de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare. Măsurile au fost dispuse după ce, susțin procurorii DNA, în perioada octombrie – decembrie 2021, Mihai Țurcanu ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar în valoare de 2.974.405 lei. Concret, spun procurorii DNA, acesta ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase licitația și ar fi făcut demersuri cu intenția de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziție, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare.

„Din cauză că s-au opus cerințelor inculpatului și au refuzat să favorizeze firma susținută de acesta, două dintre funcționarele instituției implicate în procedura de licitație, ar fi fost supuse unei evaluări a performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv, în sensul constatării unor abateri disciplinare inexistente în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți”, au arătat procurorii DNA. Totodată, au precizat anchetatorii, a fost vorba de achiziția de mobilier.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Mihai Țurcanu trebuie să respecte o serie de obligații, printre care să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului, să nu comunice direct sau indirect, pe nici o cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit faptele. Cu acte cuvinte, acesta nu are dreptul să-și exercite funcția de director executiv al DSVSA. De altfel, la conducerea instituției a fost numit interimar directorul adjunct, Ovidiu Airimițoie. Totodată, anchetatorii au menționat că în dosar se desfășoară cercetări și față de alte persoane, care încă nu au fost nominalizate. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, toți cei anchetați beneficiază de prezumția de nevinovăție.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.5 ° C
10.5 °
9.4 °
74 %
4kmh
77 %
vin
8 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...