spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTConsilier şpăgar trimis la curăţenie prin comună

Consilier şpăgar trimis la curăţenie prin comună

Un fost consilier local din comuna Tudora, care ar fi încercat să facă jocuri politice pe bani, a fost condamnat la închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pentru luare de mită în formă continuată.

Un alt localnic, care ar fi intermediat totul, a fost condamnat la rândul său, tot la închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită. Sentința a fost pronunțată ieri, de Tribunalul Botoșani, după un proces care a durat cât aproape un mandat de ales local, însă hotărârea instanței nu este definitivă, cei în cauză având posibilitatea să formuleze apel.

Cazul în sine pune pe tapet modul în care se face politică pe plan local și asta pentru că, după toată tevatura, inclusiv cel care a denunțat faptele a ajuns să fie acuzat la rândul lui de mărturie mincinoasă.

5.000 de lei ceruţi pentru funcţia de viceprimar

Povestea începe prin 2014, când în Consiliul local Tudora echilibrul politic se înclina când de o parte, când de alta, taberele politice fiind despărțite de un singur vot, bătălia cea mare dându-se între social democrați și liberali, fiecare beneficiind de sprijinul aliaților din celelalte formațiuni politice. În aceste jocuri a intrat și Alexandru Ilincuța, membru PNL, dar plimbat și pe la UNPR, care a încercat să-și joace cartea în numirea viceprimarului, cel ce ocupa acest fotoliu fiind numit din rândul consilierilor locali, pe baza votului din plen.

Așa se face că în toamna lui 2014 l-a contactat pe unul dintre consilierii PSD, Gheorghe Țigănașu, care aspira la această funcție, și i-ar fi cerut 5.000 de lei pentru a convoca ședința Consiliului local și a-l ajuta să ajungă pe această funcție. Doar că Gheorghe Țigănașu i-ar fi oferit numai 2.000 de lei, numai că aranjamentul nu a ținut. Cum nu s-a văzut viceprimar, consilierul PSD s-a considerat tras pe sfoară și a cerut banii înapoi, suma fiind restituită cu o oarecare întârziere.

Negociere cu tarif crescut

După numai câteva luni, în primăvara lui 2015, s-a solicitat o nouă „negociere”, dar tariful ar fi crescut la 10.000 de lei. Intrat în joc, Gheorghe Țigănașu a oferit 8.500 de lei, însă nu direct, așa cum s-a întâmplat la primul aranjament, ci prin intermediul unui localnic, Vasile Iulian Ciolac, un fermier din comună. Țigănașu i-a oferit acestuia banii, iar suma urma să ajungă la Ilincuța numai după ședința Consiliului local și numai dacă Țigănașu ieșea viceprimar, situație în care Ilincuța ar fi trebuit să-și dea demisia.

Acest lucru s-ar fi întâmplat la o agapă frățească, la un restaurant, însă primarul de atunci al comunei ar fi refuzat să preia demisia, întrucât aceasta trebuie înregistrată la Primărie. Cum acest lucru nu s-a întâmplat a doua zi, Gheorghe Țigănașu a denunțat totul, iar întreaga poveste a ajuns în atenția procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani. Așa se face că persoanele implicate și toți consilierii locali au fost chemați rând pe rând la audieri.

Pelerinaj de martori la parchet

A fost un întreg „pelerinaj” la parchet, unde majoritatea celor interogați au încercat să arate că aceste negocieri sunt normale în stabilirea viceprimarului. Doar că procurorii nu au fost de acord cu această idee, iar în decembrie 2018 Alexandru Ilincuța și Vasile Iulian Ciolac au fost trimiși în judecată, primul pentru luate de mită, iar cel de-al doilea pentru complicitate.

„S-a reținut că în perioada octombrie 2014 – martie 2015, în calitate de consilier local, inculpatul Ilincuța Alexandru i-a cerut în mai multe rânduri denunțătorului Țigănașu Gheorghe, consilier local și viceprimar, diverse sume de bani pentru a nu vota revocarea lui din funcție, respectiv pentru a-l vota din nou în funcția de viceprimar”, au precizat magistrații. La rândul său, Ciolac, a fost acuzat de complicitate, el fiind persoana prin intermediul căreia s-au dat și s-au primit banii.

Fapte negate în instanţă

De la bun început, cei doi au negat faptele și s-au considerat nevinovați, doar că judecătorii de la Tribunalul Botoșani au chemat din nou la audieri toți martorii, au cântărit probele și au dat verdictul. Au fost în total circa 20 de termene de judecată, iar sentința a fost pronunțată joi, pe 9 iunie, când Alexandru Ilincuța s-a ales cu o condamnare de trei ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pentru luate de mită în formă continuată.

La rândul său, Vasile Iulian Ciolac a fost condamnat la doi ani, cinci luni şi 10 zile închisoare cu suspendare pentru complicitate la dare și luare de mită. Instanța a dispus în cazul lor și pedeapsa accesorie constând în interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. În plus, pentru a scăpa de pușcărie, cei doi vor trebui să presteze și ore de muncă în folosul comunității, timp de 60 de zile, constând în activităţi edilitar gospodăreşti în cadrul Primăriei comunei Tudora. Totodată, ei vor trebui să respecte și mai multe măsuri de supraveghere dictate de judecători.

Fost primar judecat pentru mărturie mincinoasă

Interesant este că, în timpul procesului, Gheorghe Țigănașu, care în mandatul trecut a ajuns primar al comunei, și-a schimbat declarația, încercând să-i salveze pe cei doi pe ultima sută de metri. Doar că acest lucru a fost sesizat imediat de procurori, care i-au întocmit și lui un dosar penal pentru mărturie mincinoasă, el fiind trimis în judecată separat, într-un alt dosar. Așa se face că la începutul acestei luni, pe 2 iunie, Gheorghe Țigănașu a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Botoșani la plata unei amenzi penale de 6.300 lei pentru mărturie mincinoasă, însă nici în acest caz sentința nu este definitivă.

Întreaga poveste completează și modul în care ajungeau unii membrii de partid să ocupe funcții în administrația publică.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...