marți, martie 19, 2024
AcasăLocal BTIaz umplut cu apă din rețeaua publică (video)

Iaz umplut cu apă din rețeaua publică (video)

Caz incredibil petrecut într-o comună din județul Botoșani. Într-o perioadă în care majoritatea localităților se confruntă cu o criză acută de apă, atât în fântâni, din cauza secetei, dar și în rețeaua de apă publică, unde apa este raționalizată la maximum, oamenii din comuna Mihai Eminescu au descoperit motivul pentru care nu au apă.

Astfel, într-una dintre cele mai mari comune ale județului, și cele mai prospere, așa cum se laudă chiar edilii comunei, localnicii au descoperit și unul dintre motivele pentru care criza de apă este tot mai profundă. Un furtun conectat la rețeaua de apă a comunei alimenta, nici mai mult nici mai puțin, decât un iaz din localitate.

„La sesizarea unui cetățean din zonă care a adus la cunoștință ca debitul apei din zonă nu este în parametri normali, ne-am deplasat la fața locului și cele spuse au fost confirmate. În acest branșament ilegal din punctul nostru de vedere și această lucrare pe domeniul privat. S-a îngropat pe aproximativ 75 de metri o țeavă care duce direct într-un iaz.

Momentan este prematur de a calcula prejudiciul pentru că în urma verificărilor se va stabili de cât timp este această lucrare ilegală și după vom putea face o medie a prejudiciului cauzat instituției Nova Apaserv. Singura sursă de alimentare a fost această lucrare clandestină. Debitul care curge prin această țeavă este de aproximativ 80 de metri cubi pe oră”, a declarat Sorin Ioan Ciobanu, șeful serviciului antifraudă din cadrul Nova Apaserv.

Descoperirea a fost făcută de către unul din locuitorii comunei, care a găsit furtunul conectat la rețeaua de apă și apoi ascuns printr-o conductă de plastic prin pământ până la iaz.

Atentat la sănătatea oamenilor

Sorin Ioan Ciobanu cataloghează gestul localnicului drept un atentat la sănătatea oamenilor.

„În primul rând oamenii ar trebui să aibă cei șapte ani de acasă, bun simț, pentru că fiecare ar trebui să acționeze pentru bunul mers al lucrurilor și să ne sprijinim în aceste momente pentru că seceta este un inamic pentru noi, pentru animale. Când constatăm astfel de lucruri, nu ne rămâne decât să credem că sunt și oameni care acționează împotriva oamenilor.

(…) Se pare că a fost cineva pregătit, care avea cunoștințe, toată lucrarea a fost făcută „ca la carte”. Este un om care cunoaște. Am întâlnit mai multe situații de acest gen în ultima perioadă, pentru că legile sunt mai permisive, a precizat Șeful Serviciului Antifraudă din cadrul Nova Apaserv.

Cel care a descoperit tentativă de furt a fost un bărbat din localitate care a sunat imediat la 112. În scurt timp, la fața locului au ajuns echipaje ale Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ), dar și echipa biroului antifraudă de la Nova Apaserv.

Reprezentanții Nova Apaserv, dar și localnicii, spun că iazul aparține comunei, iar alimentarea ar fi fost întreruptă chiar de către un angajat al primăriei, iar în momentul în care cei de la Nova Apaserv și-au făcut prezența, acesta a fugit.

„Am înțeles că, din când în când, se face o aerisire”

Florin Țurcanu, consilier al viceprimarului comunei Valeriu Drobotă, a spus că, de fapt, ar fi vorba despre o aerisire, iar în acest caz trebuie golit bazinul.

 „Am înțeles că, din când în când, se face o aerisire, având în vedere că rămâne bazinul fără apă, care se pompează spre Cucorăni. Ca să faci aerisire trebuie să golești bazinul. Atâta timp cât este un consum masiv la acest moment de apă pe Cucorăni, rămâne de multe ori bazinul fără apă și prinde aer. Si în acest caz trebuie, atunci când se pompează din nou apă de jos în sus, aerisit”, a spus Florin Țurcanu.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
3.8 ° C
4.3 °
3.6 °
48 %
6.9kmh
42 %
mar
5 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
8 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...