spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTTragedie plătită cu libertatea. Un tânăr va sta doi ani după gratii...

Tragedie plătită cu libertatea. Un tânăr va sta doi ani după gratii după un accident mortal

Implicat într-un accident grav soldat cu decesul unei persoane, un tânăr în vârstă de 37 de ani, din comuna Avrămeni, va ajunge în spatele gratiilor. Acuzat de ucidere din culpă, Ovidiu Grădinariu a fost găsit vinovat de producerea tragediei și a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare.

Totul a început pe 23 decembrie 2014, când Ovidiu Grădinariu se afla într-un bar împreună cu un amic, acesta din urmă fiind contactat de o mătușă care l-a rugat să-l ducă la spital cu mașina pe soțul ei, în vârstă de 75 de ani, deoarece acesta din urmă se simțea foarte rău, în urma unei intervenții chirurgicale. Rugat de amicul său să conducă el mașina, Ovidiu a acceptat. A mers, l-a luat pe bărbatul suferind și au plecat cu toții la Spitalul Județean „Mavromati”, unde au stat aproximativ 30 minute, după care au plecat spre Avrămeni.

Mai multe versiuni prezentate de șofer

În timp ce mașina, un Opel Vectra, rula pe DN 29, pe direcția Botoșani către Săveni, în afara localității Roșiori, pe un sector de drum semnalizat ca fiind alunecos, cu înclinație de 8%, dar și cu denivelări, având o succesiune de curbe pe o lungime de 1,8 km, unde viteza maximă admisă era de 50 km/h, autoturismul a ieșit de pe șosea, s-a rostogolit de mai multe ori, iar bărbatul care era suferind a murit.

A urmat o expertiză, care a scos la iveală că accidentul s-ar fi produs din cauza vitezei excesive, însă, în timpul cercetărilor, tânărul și amicul său au venit cu o altă versiune că, înainte de producerea accidentului, prietenul, care stătea pe scaunul din dreapta șoferului, ar fi tras de volan. Însă, pe timpul anchetei, ambii și-au schimbat declarațiile de câteva ori, ba că cel de la volan a tăiat curba și a încercat să evite o mașină care venea din față, ba că a pierdut controlul direcției, ba că amicul ar fi pus doar mâna pe volan, fără să tragă de acesta. Din acest motiv, investigațiile s-au prelungit, iar dosarul penal a fost trimis în fața judecătorilor abia în iunie 2019.

Condamnat la doi ani de detenție

În fața instanței, Ovidiu Grădinariu a mai precizat că, pe drum, toți din mașină l-au rugat să meargă mai repede, pentru că cel suferind susținea că nu se simțea bine și nu mai avea aer. Totodată, s-a mai invocat că drumul nu ar fi fost semnalizat corect. Procesul a continuat, iar la final completul de judecată l-a condamnat la doi ani de detenție.

„Din întregul probatoriu administrat rezultă că decesul victimei s-a produs ca urmare a accidentului generat conducătorul auto, care neadaptând viteza la condițiile de drum, în contextul unui carosabil cu denivelări și alunecos, a pierdut controlul volanului, fapt ce a determinat ieșirea autoturismului de pe partea carosabilă și răsturnarea acestuia pe ternul agricol din partea stângă a drumului. Astfel, convingerea instanței este că vinovat de producerea accidentului este exclusiv conducătorul auto, susținerile acestuia că altcineva i-ar fi tras de volan, le apreciază instanța ca fiind simple încercări de a scăpa de răspundere penală”, au arătat judecătorii. În plus, cel de la volan avea antecedente penale, el fiind condamnat în trecut pentru o tâlhărie.

Sentința a fost pronunțată de Judecătoria Botoșani în aprilie 2021, dar a hotărârea nu a rămas definitivă. Asta pentru că a urmat apelul. Cazul a fost analizat așadar și de magistrații Curții de Apel Suceava, care au respins apelurile formulate, menținând hotărârea Judecătoriei Botoșani. Decizia  definitivă a fost pronunțată ieri, pe 12 iulie, la mai bine de șapte ani și jumătate de la producerea tragediei. Tot ieri, magistrații botoșăneni urmau să emită mandatul de executare a pedepsei pentru ca bărbatul să fie încarcerat.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...