joi, februarie 29, 2024
AcasăLocal BTTânăr internat forţat după un raliu de groază. A avariat şase maşini...

Tânăr internat forţat după un raliu de groază. A avariat şase maşini şi a luat la ţintă un pieton

Tânărul din Botoșani care la începutul lunii iunie 2021 a avariat mai multe mașini pe drumul dintre Lețcani și municipiul Iași a scăpat de răspunderea penală. Procurorii au dispus clasarea dosarului, iar în baza concluziilor medico-legale magistrații ieșeni au dispus măsura internării provizorii a tânărului. Asta după ce toate expertizele medico-legale au arătat că botoșăneanul C.O.R., acum în vârstă de 24 de ani, a suferit un episod psihotic, el fiind diagnosticat cu „tulburare psihotică acută polimorfă”.

În plus, toate evaluările făcute de medicii specialiști au arătat că, în timpul comiterii faptelor, el a avut discernământul absent.

Şase maşini avariate intenţionat

Investigațiile făcute de polițiști și procurori au arătat că, în dimineața zilei de 1 iunie 2021, tânărul, C.O.R., originar dintr-o comună din județul Botoșani, a mers în localitatea Leţcani (județul Iași) pentru a-l ruga pe un amic să-l ajute să-și ridice autoturismul avariat în urma unui accident. Cum mașina era distrusă și nu se putea deplasa pe roțile ei, cei doi au revenit la Lețcani, unde s-au culcat. În scurt timp, cei din casă au plecat la serviciu, iar când s-a trezit, C.O.R. a luat fără niciun consimțământ un autoturism Skoda, cu care a plecat spre Iași, pe tot traseul el avariind şase autovehicule aflate în mers.

Prima mașină avariată a fost un Volkswagen Tiguan, condus de un bărbat, care după accident s-a uitat spre botoșăneanul aflat la volan și i s-a părut că acesta din urmă nu manifesta niciun regret pentru accidentul produs. Ba dimpotrivă, susținea bărbatul, tânărul i-ar fi arătat semne obscene şi a început să râdă într-un mod ciudat, iar din acest motiv a plecat în urmărirea lui. Urmărirea s-a întins pe mai mulți kilometri, iar pe tot traseul el s-a aflat în spatele autoturismului Skoda. Așa a observat că botoșăneanul efectua manevre intenționate pentru a intra în coliziune cu unele vehicule, care se aflau în trafic.

Relatările făcute de acest șofer sunt uluitoare. Astfel, tânărul se poziționa paralel cu vehiculul luat la țintă, rula puțin timp paralel cu acesta, după care se izbea intenţionat, „ca în filme”. Scenele l-au determinat pe bărbat să sune la 112, sesizând comportamentul în trafic. Ba mai mult, el a rămas în telefon cu operatorul de la 112 timp de 9 minute şi 40 secunde, relatând în direct ce se întâmpla.

Pieton luat în vizor

Cert este că după ce Skoda furată de botoșănean a ajuns în municipiul Iași, nebunia de pe șosea a fost surprinsă și de camerele de supraveghere aparținând Primăriei lași, iar imaginile sunt fără echivoc. În aceste filmări se vede cum mașina intră în Iași la ora 10.31.44, depăşind un camion cu remorcă. La scurt timp, tânărul de la volan observă o persoană care era angajată în traversarea străzii pe marcajul pietonal, dinspre dreapta spre stânga lui, iar ce urmează este șocant.

Deși pietonul trecuse de sensul de mers al Skodei, autoturismul își schimbă brusc direcția, ajunge pe sensul opus de mers, trece succesiv de pe banda trei pe banda doi şi apoi către banda unu, exact pe direcția pietonului, dând impresia că vrea să îl lovească.

Pietonul a sesizat mașina care venea țintă spre el, grăbește pasul, după care o ia la fugă și ajunge pe trotuar, fără să mai fie lovit de autoturism. În schimb, Skoda continuă să meargă pe sensul opus de mers, trece razant pe lângă un tramvai, apoi revine pe sensul normal de mers. Ulterior, Skoda trece printr-o intersecție pe culoarea roșie a semaforului, după care se izbește într-un Logan care mergea în față.

Carambol cu maşina distrusă

După coliziune, Loganul oprește pe dreapta, iar Skoda condusă de botoșănean, avariată grav (cu capota motor îndoită) şi-a continuat deplasarea, după care s-a izbit într-un BMW, care era oprit la semafor și care a ricoșat într-un Volkswagen Golf echipat „Şcoala”.

Și după acest impact, Skoda a trecut prin intersecție, pe sensul opus de mers, pe culoarea roșie a semaforului, a revenit pe sensul său de mers cu viteză redusă, apoi a pătruns din nou pe contrasens, iar în apropierea gării s-a oprit din cauza avariilor grave.

Tânărul a coborât de la volan şi a fugit către gară, fiind prins de șoferul care îl urmărise din momentul primei coliziuni de la Rond Era.

Tânărul era „mânat” de o voce

La fața locului a sosit un echipaj al Secției II Poliție, care l-a condus pe suspect la secție. C.O.R. a fost supus testării alcoolscopice, rezultând o concentraţie alcoolică de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cum tânărul avea un comportament agresiv şi era incoerent în vorbire, polițiștii l-au condus la I.M.L. Iaşi, unde i-au fost prelevate o mostra biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, precum și mostre de urină în vederea determinării prezenţei substanţelor psihoactive. Doar că și aceste analize toxicologice nu au pus în evidență droguri.

Prin urmare, botoșăneanul a fost condus la Institutul de Psihiatrie Socola, unde a fost supus unei expertize. Cu ocazia examinării de către membrii comisiei, tânărul a afirmat că „aude o voce”, care ar fi apărut în urmă cu vreo două săptămâni și care i-a spus să plece. Vocea care o auzea îi răspundea de fiecare dată la persoana întâi. Când a plecat spre Iaşi, el ar fi vrut să se întâlnească cu prietena sa și s-a izbit cu mașina intenționat într-un cap de pod, întrucât aşa i-a spus vocea (…) Ba mai mult, în timp ce vorbea cu membrii comisiei, el ar fi discutat şi cu <<vocea>>, care i-a spus să continue să vorbească. În plus, el a recunoscut că cele câteva zile de tratament l-au echilibrat și l-au „împrietenit” cu vocea.

Cazuri rare, dar foarte grave

Acuzat de furt în scop de folosință și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea poliției, tânărul putea scăpa și cu măsura obligării la tratament medical, însă magistrații au apreciat că faptele comise sunt deosebit de grave și se impune internarea într-o unitate specializată pentru ca acesta să fie supravegheat non-stop, astfel încât el să nu mai reprezinte un pericol social. Astfel de cazuri sunt extrem de rare, însă toate cele întâmplate dovedesc faptul că inclusiv tinerii pot suferi o serie de afecțiuni psihiatrice grave.

În plus, după astfel de cazuri, se vede și importanța pe care o are medicul specialist, sau cel de familie, pentru că, atunci când o persoană suferă de astfel de afecțiuni, ea devine incompatibilă cu statutul de conducător auto, iar din acest motiv permisul de conducere eliberat pe numele persoanei bolnave ar trebui anulat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
2.6 ° C
2.6 °
2.6 °
86 %
1.8kmh
100 %
joi
14 °
vin
14 °
sâm
13 °
Dum
11 °
lun
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dragobetele nu a trecut cu bine chiar pentru toţi îndrăgostiţii.

EDITORIAL

Ca (aproape) orice trăitor al acestor timpuri, sunt și eu prezent pe o rețea de socializare, unde în afară de opiniile strict personale concepute...

EPIGRAMA ZILEI

Când l-am întrebat de mațul Cu care făcea cârnațul Mi-a spus cu juma’ de gură : -Nu mai am bre, umplutură!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...