luni, decembrie 2, 2024
HomePrima PaginăMare dezamăgire cu plaja de la Prut

Mare dezamăgire cu plaja de la Prut

La 60 de kilometri de municipiul Botoşani se află una dintre cele mai ieftine alternative la litoralul românesc. Mai ales pentru cei care locuiesc în judeţele Moldovei. Este vorba despre malurile lacului de acumulare de la Stânca, o zonă ce aduce aminte de plajele sălbatice de la Marea Neagră.

Dar la fel aduc aminte şi gunoaiele lăsate de cele mai multe ori în urmă de cei care vin la plajă. Şi asta pentru că, deşi zona este foarte căutată pentru agrement, aceasta nu este şi amenajată ca atare. Pe de o parte din cauza birocraţiei pe care o are de suportat un eventual investitor. Pe de alta, din cauza bătăilor de cap pe care le-ar avea acelaşi investitor din cauza obligaţiilor pe care şi le asumă.

Malurile lacului de acumulare de la Stânca-Costeşti, o adevărată mare a Nordului, se întind pe mai bine de 59 de kilometri pătraţi. Plajele lacului de acumulare sunt luate cu asalt de mii de turişti veniţi din aproape toate judeţele din nordul Moldovei, dar şi de basarabeni. Liniştea, apa liniştită şi deloc adâncă la mal, plus preţurile „omeneşti” la băuturi şi diferite produse alimentare, sunt doar câteva dintre atuurile pentru care plaja de la „Marea Nordului” ar fi atractivă an de an.

„Sunt nişte investiţii de făcut”

În condiţiile în care în acest an preţurile pe litoral au explodat, mulţi şi-au îndreptat atenţia spre zona de pe malul Prutului. Doar căm din păcate, infrastructura turistică este ca şi inexistentă. O zonă cu umbrele din stuf şi o terasă sunt cam singurele amenajări din zonă. Proprietarii plajei spun că ar fi vrut să dezvolte zona, construind facilităţi de cazare, dar şi un restaurant.

Deocamdată s-au împotmolit în birocraţia românească, privind autorizările. În plus, fiind un sit natural protejat prin lege, cei care vin la Marea Nordului trebuie să respecte o serie de reguli pentru a nu fi amendaţi de autorităţi. În special este interzisă aruncarea gunoaielor şi producerea de zgomote puternice.

Potrivit reprezentanţilor autorităţii locale din Ştefăneşti, proprietarul terenului face demersuri pentru a organiza o plajă. Asta ar presupune însă o serie de autorizaţii suplimentare şi norme care trebuie respectate cu stricteţe, având în vedere specificul zonei. „Cred că dacă ar fi organizat cu umbreluţe şi şezlonguri o parte şi o parte lăsat natural ar fi cel mai bine. Că oamenii vor să vină să stea cât mai aproape de natură.

Cei care au terenul întreţin tot timpul, fac curat după cei care vin acolo, ei se ocupă. Dar ei mai au aspecte pe care trebuie să le îmbunătăţească şi să obţină o serie de autorizaţii. Sunt şi nişte investiţii de făcut din partea proprietarului terenului. Vin oameni din Iaşi, Suceava, Piatra Neamţ. Noi sperăm ca pe viitor să fie ceva frumos şi pentru oraşul Ştefăneşti şi pentru judeţ”, a spus Corduneanu Leonard-Alin, administratorul public al oraşului Ştefăneşti.

Arie protejată

Zona face parte din situl Natura 2000 ROSPA0058 Lacul Stânca-Costești. Cu o suprafață de 2.192 hectare, aria de protecție specială avifaunistică ROSPA0058 Lacul Stânca-Costești se află pe teritoriul administrativ al comunelor Manoleasa, Ripiceni, respectiv orașului Ștefănești, fiind reprezentată preponderent de luciu de apă (91,76%).

Astfel, potrivit Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – Serviciul Teritorial Botoșani, fiind vorba despre o zonă inclusă în Rețeaua europeană a ariilor naturale protejate, pe teritoriul sitului este obligatorie respectarea normelor privind protecția mediului și a restricțiilor impuse de regulamentul sitului.

Tocmai de aceea organizarea unei plaje cu tot ce presupune ea este un demers extrem de dificil. Astfel, proprietarul terenului din zonă are deocamdată o terasă, la care vinde produse, însă oamenii merg la plajă şi scăldat pe propria lor răspundere.

Restricţiile pentru vizitatori

-este interzisă tăierea, distrugerea sau degradarea prin orice mijloace a vegetației naturale;
-perturbarea liniștii prin orice fel de mijloace (pocnitori, folosirea de echipamente audio) este strict interzisă;
-practicarea activităților sportive sau de agrement off-road motorizate (enduro, ATV-uri etc.) este interzisă;
-este interzis spălatul (vehicule, recipienți) și utilizarea detergenților în apele din cuprinsul sitului;
-camparea se poate face numai în locurile special desemnate și amenajate în acest scop;
-este interzisă abandonarea deșeurilor de orice fel.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
nori împrăștiați
4.4 ° C
4.6 °
4.4 °
89 %
2.7kmh
45 %
lun
5 °
mar
5 °
mie
4 °
joi
2 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cu ocazia renumărării voturilor, a trecut și prefectul la munca de jos.

EDITORIAL

Indiferent cine a câștigat ieri și indiferent cine va câștiga lunea viitoare, cu toții vor avea o misiune extrem de dificilă: să facă echilibristică...

EPIGRAMA ZILEI

Ar înflori România Iute și fără efort Dacă am da la export Tupeul, lenea, prostia!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...