spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTDragoste penală la vârsta senectuţii. Un bătrân va ajunge la închisoare după...

Dragoste penală la vârsta senectuţii. Un bătrân va ajunge la închisoare după ce şi-a terorizat fosta concubină

Un septuagenar a fost trimis la închisoare, după ce a încălcat zile în șir ordinul de protecție instituit de instanță în favoarea fostei sale concubine. În ciuda interdicțiilor care nu-l lăsau să se apropie de ea, bărbatul de 70 de ani a lovit-o pe femeie, i-a intrat în locuință, i-a dat foc la casă și a ignorat toate măsurile. Pentru toate acestea, el a fost arestat de două ori, dar acum el riscă să ajungă în pușcărie pentru trei ani.

Probleme începute după separare

Acum în vârstă de 65 de ani, Maria A., din comuna Văculești, a locuit un timp singură, dar în urmă cu mai bine de trei ani a decis să caute un sprijin la un bărbat din satul Saucenița, Constantin Horodinschi. În perioada 2019-ianuarie 2021, cei doi s-au aflat într-o relație de concubinaj, timp în care aceștia au locuit împreună într-un imobil deținut de bărbat, ambii fiind pensionari.

La sfârșitul lunii ianuarie 2021, pe fondul neînțelegerilor, cei doi s-au despărțit, femeia invocând faptul că bărbatul ar consuma în mod excesiv băuturi alcoolice și provoca scandal la locuință. Prin urmare, Maria A. s-a mutat singură într-un alt imobil din aceeași localitate, situat la o distanță de aproximativ trei kilometri de locuința fostului său concubin.

Hotărât să nu renunțe la relație, Constantin Horodinschi a început să o caute și acolo, iar Maria A., a cerut sprijinul autorităților, în februarie 2021 ea obținând de la Judecătoria Dorohoi un ordin de protecție care îi interzicea bărbatului să se apropie la o distanță mai mică de 300 metri faţă de ea și de locuința ei. Anticipând parcă, magistrații i-au interzis fostului concubin orice fel de contact cu femeia, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, durata măsurilor dispuse fiind de şase luni. Prin urmare, Constantin Horodinschi avea obligația să nu se apropie de femeie până pe 10 august, însă nu a reușit să se abțină.

„Orice ați face, eu tot o omor”

Pe 24 iunie 2021, ziua în amiaza mare, profitând că femeia nu era acasă, bărbatul a mers la locuința ei și i-a spart două geamuri. O săptămână mai târziu, el a dat buzna peste fosta concubină, a început să o înjure, a tras-o de haine și a trântit-o la pământ, lovind-o cu pumnii. Femeia a reușit să scape și s-a refugiat la un magazin, unde i-a cerut gestionarului să sune la 112.

Cazul a ajuns în atenția polițiștilor, iar botoșăneanca a fost transportată la spital. Lucrurile nu s-au oprit aici, pentru că pe 29 iulie 2021, bărbatul a mers pe terasa unui magazin situat peste drum de locuința femeii, unde a consumat băuturi alcoolice și a discutat cu mai mulți consăteni, cu toate că în localitate există și alte magazine sau baruri de unde își putea face cumpărăturile.

Scena s-a repetat două zile mai târziu, iar data aceasta el a spus, în fața mai multor săteni, că intenționează să o omoare pe fosta sa concubină în cazul în care continuă să nu vorbească cu el și nu se întoarce la locuința sa.

„Orice ați face și orice ați spune, eu tot o omor și merg la pușcărie!”, au fost cuvintele lui. După numai câteva ore, la lăsarea întunericului, în timp ce femeia dormea în casă, bărbatul s-a strecurat în curte și a incendiat acoperișul locuinței. Un vecin a sunat la 112, iar focul a fost stins cu ajutorul pompierilor de la Dorohoi, fiind distrus acoperișul pe o suprafață de aproape 15 metri pătrați. Femeia a suferit un atac de panică, a fost preluată de către un echipaj al ambulanței și transportată la Spitalul Dorohoi.

Scenă în faţa anchetatorilor

Reținut pentru cercetări, Constantin Horodinschi era audiat în prezența unui avocat, iar la un moment dat a avut o ieșire nervoasă chiar în fața polițiștilor și a avocatului. Acesta și-a rupt tricoul și a afirmat „Când ies din arest, mă duc la Maria și o achit, …îi fac capătul”.

Bărbatul a fost eliberat pe 2 august, dar când a ajuns în localitate a încălcat din nou ordinul de protecție, apropiindu-se iar de locuința femeii. Numai intervenția unor localnici a făcut ca incidentul să nu degenereze. Prin urmare, fostul concubin a fost arestat preventiv.

În timpul audierilor, bărbatul a recunoscut că a spart de două ori geamurile de la locuința femeii, dar a negat de fiecare dată toate atacurile violente, inclusiv incendierea locuinței, deși existau mai multe mărturii date de localnici care arătau cum s-au petrecut lucrurile. Din acest motiv, pe 12 august el a fost supus unui test poligraf, iar la întrebările relevante răspunsurile oferite au provocat modificări specifice comportamentului simulat.

A recidivat după ce a fost iertat

Prin urmare, polițiștii și procurorii au reținut în sarcina lui un noian de infracțiuni – șase încălcări ale ordinului de protecție, două infracțiuni de violare de domiciliu, două infracțiuni de distrugere, din care una prin incendiere, dar și o infracțiune de lovire sau alte violențe. Atunci, Constantin Horodinschi a fost arestat pentru prima dată, iar la scurt timp el a fost trimis în judecată pentru nerespectarea ordinului de protecție, violare de domiciliu, distrugere, lovire sau alte violențe.

Magistrații de la Judecătoria Dorohoi au dat dovadă de clemență, așa că l-au condamnat la un an și opt luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de doi ani. Sentința a rămas definitivă încă de la sfârșitul anului trecut, însă lucrurile nu s-au oprit aici, întrucât bărbatul a continuat să încalce restricțiile, așa că a urmat un al doilea dosar, în care Constantin Horodinschi a fost acuzat tot de nerespectarea ordinului de protecție, iar verdictul a venit săptămâna trecută, când septuagenarul (n.r. – între timp bărbatul a împlinit 70 de ani) s-a ales acum cu o pedeapsă rezultantă de trei ani și o lună închisoare cu executare, condamnarea veche fiind contopită în noua sentință.

Ba mai mult, bărbatul a fost obligat acum să-i plătească daune morale și materiale fostei concubine, în valoare totală de 6.000 de lei.

Paradoxal este că, în timpul celui de-al doilea proces, Constantin Horodinschi a atacat-o din nou pe fosta concubină. În luna iunie a.c., el i-a intrat în locuință și a lovit-o cu un ciocan în cap. Prin urmare, a fost rearestat pentru violare de domiciliu, lovire și alte violențe, amenințare și nerespectarea ordinului de protecție. În timpul anchetelor, el a recunoscut o parte dintre abateri, dar a susținut fie că a vrut să se împace, fie a dat vina pe băutură.

Cel puţin trei agresiuni zilnic

Anul trecut, polițiștii au intervenit la 1.256 de cazuri de violență în familie, dintre care 296 au necesitat emiterea ordinului de protecție provizoriu. În schimb, 176 de victime au refuzat să fie protejate prin ordine de protecție, fie ele și provizorii. Asta pentru că, de regulă, dacă este vorba de o familie, partenerul violent este evacuat din locuința comună și atunci există riscul unor răzbunări. Prin urmare, multe dintre victime se trezesc după numai câteva zile cu agresorii în locuință, ori la serviciu.

Situația se explică şi prin modul în care se verifică respectarea ordinelor de protecție, iar în realitate victimele violenței domestice nu sunt protejate real 24 de ore din 24. Asta pentru că nicio instituție nu verifică permanent modul în care sunt respectate restricțiile de către cei aflați sub interdicție. Deși există o prevedere legală care îi obligă pe agresori să poarte brățări electronice pentru a preveni contactul cu victima, acest sistem nu poate fi aplicat din lipsa echipamentelor. Primele dispozitive urmau să fie puse în funcțiune anul acesta, însă numai la nivelul municipiului București.

Când va fi extins programul la nivel național, este greu de spus. Astfel, brățara va fi montată pe piciorul sau pe brațul agresorului, iar un dispozitiv similar va fi purtat de victimă. Așa se face că atunci când agresorul se apropie prea mult, poliția va primi o alertă. Până atunci, însă, agresorii nu vor fi monitorizați electronic, iar victimele sunt expuse.

Caz asemănător încheiat tragic

Cel mai grav caz s-a petrecut în februarie, în satul Horlăceni, comuna Şendriceni, când un bărbat înarmat cu un cuțit a atacat-o pe fosta soție, dar și pe mama și sora acesteia. În urma rănilor profunde, fosta soție a murit, iar celelalte femei au ajuns la spital în stare critică.

Victima se despărțise de bărbat în urmă cu doi ani, din cauza scandalurilor și violențelor pe care acesta le manifesta asupra familiei. Apropiații celor doi au declarat că femeia ucisă obținuse de mai multe ori ordin de protecție împotriva bărbatului. În aceste condiții, singura formă prin care poate fi protejată victima real este fie arestarea preventivă a atacatorului, fie condamnarea la închisoare cu executare a agresorilor. Însă de multe ori și acest lucru durează destul de mult.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...