vineri, august 19, 2022
AcasăLocalPatrimoniul Muzeului Județean de Istorie mutat în noul sediu cu ajutorul militarilor...

Patrimoniul Muzeului Județean de Istorie mutat în noul sediu cu ajutorul militarilor (VIDEO)

Patrimoniul Muzeului Județean Botoșani a început să fie mutat în noul sediu temporar amenajat în incinta clădirii sucursalei CEC Bank. Transferul exponatelor se face cu ajutorul militarilor din cadrul Garnizoanei militare Botoșani, fiind încheiat în acest sens un protocol cu Batalionul 355 Artilerie „Alexandru cel Bun”.

„Sunt circa 150.000 de piese de patrimoniu”

Procedura va dura circa două săptămâni, timp în care camioanele armatei vor patrula prin centrul municipiului de la muzeu către sediul CEC Bank.

„Sunt circa 150.000 de piese de patrimoniu din colecțiile de arheologie, istorie, istorie contemporană, istorie modernă. Au fost împachetate de către colegii noștri timp de 3-4 luni și începând de astăzi (n.r. – 2 august 2022) am dispus mutarea acestui patrimoniu. Noul spațiu este unul destul de generos – etajele 2 și 3 ale clădirii CEC Bank, spațiu găsit cu greu pentru că în județul Botoșani nu sunt atât de multe spații de această mărime. Sperăm ca termenul în care vom sta aici să fie de trei ani – timpul alocat reabilitării clădirii Muzeului Județean – să nu avem neprevăzute și întârzieri”, a spus directorul Muzeului Județean de Istorie Botoșani, Aurel Melniciuc.

Expoziții temporare pentru iubitorii de artă

Sediul închiriat acoperă aproape 1.000 de metri pătrați, însă nu cuprinde și spațiu expozițional, ci doar spațiu alocat depozitării, laboratoarelor de restaurare/conservare și birourilor administrative. Din această cauză, instituția de cultură nu va mai organiza expoziții permanente proprii, ci doar expoziții temporare în spațiile deținute de celelalte muzee din județ.

„Va fi un mic impediment pentru iubitorii de istorie, dar sperăm ca în trei ani să revenim într-un spațiu renovat și modernizat”, a adăugat Aurel Melniciuc.

Clădirea Muzeului Județean de Istorie va fi eliberată în vederea demarării lucrărilor de reabilitare și restaurare. Aceasta va începe imediat ce proiectul constructorului va primi toate avizele, iar Compania Națională de Investiții va da ordinul de începere a lucrărilor. Reabilitarea Muzeului presupune lucrări de amploare de consolidare a fundației, structurii, dar și înălțarea mansardei, pentru a se putea amenaja aici spațiile administrative.

De asemenea, se vor reface tencuiala, finisajele și elementele decorative. La finalul lucrărilor, spațiul expozițional va fi extins de la 17 săli la 23 de săli de expunere. În plus se vor crea noi spații pentru ateliere creative și săli multimedia. Valoarea totală a proiectului se ridică la 36 de milioane de lei, din care partea de cofinanțare a Consiliului Județean este de aproximativ 577 de mii de lei.

Clădirea în care se află muzeul a fost ridicată în perioada premergătoare primului război mondial, după proiectul arhitectului Petre Antonescu. De-a lungul anilor, imobilul a găzduit Prefectura, Consiliul Județean, biroul medicului șef al județului, biroul medicului șef veterinar, cel al inspectorului șef de poliție, instituția de coordonare a învățământului și a cultelor, iar din 1977 adăpostește Muzeul Județean de Istorie.

Deja ai votat!
Articolul precedentLecția de citire
Articolul următorMiercuri
Botoșani
câțiva nori
29.1 ° C
29.6 °
27.2 °
50 %
2.9kmh
20 %
vin
29 °
sâm
31 °
Dum
33 °
lun
34 °
mar
33 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În sfârșit, bucureștenii se simt ca acasă la noi în oraș.

EDITORIAL

„Și eu cred într-o Românie normală!” – așa scria pe ușa cabinetului parlamentar din Săveni al senatorului PSD Lucian Trufin. O deviză care ar...

GÂNDUL ZILEI

Prima preocupare a unui om inteligent atunci când întâlneşte un adversar puternic nu trebuie să fie dorinţa de a-l învinge ci de a-i folosi...

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...