vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTNeveste protejate cu angajări politice. Aneta Gireadă se mută la APIA

Neveste protejate cu angajări politice. Aneta Gireadă se mută la APIA

Centrul Județean APIA Botoșani continuă să fie un pol de atracție pentru politicienii care încearcă să se pună la adăpost de schimbările politice. Cel mai recent caz ar fi cel al fostului subprefect al județului, Aneta Gireadă (PNL), care a renunțat în urmă cu câteva zile la funcția de șef al Cancelariei prefectului, pentru a reveni pe funcția de consilier, clasa I, grad profesional superior, în cadrul Compartimentului Impozite și taxe din Primăria comunei Mihai Eminescu. Doar că acest pas ar fi unul intermediar, întrucât Aneta Gireadă ar urma să se transfere în cadrul Centrului Județean APIA Botoșani.

Informațiile au început să circule încă de săptămâna trecută, însă, deși reporterii „Monitorul” au dorit să afle un punct oficial de vedere și din partea Anetei Gireadă, aceasta nu a putut fi contactată. Ba mai mult, deși a fost căutată și la serviciu, la Instituția Prefectului, aceasta a evitat contactul cu jurnaliștii, colegii ei de serviciu invocând că ar fi implicată „în mai multe activități”.

„A venit și și-a dat demisia din funcție”

În schimb, informația a fost confirmată de prefectul Sorin Cornilă (PNL), care a recunoscut că Aneta Gireadă s-a prezentat la el la cabinet încă de vineri, 5 august, pentru a-i aduce la cunoștință că intenționează să renunțe la funcție.

„Dumneaei mi-a spus că a depus o cerere de transfer la APIA încă din luna martie, iar luni a venit și și-a dat demisia din funcție, plecând pe postul de la Primăria comunei Mihai Eminescu. A fost decizia dumneaei”, a spus prefectul Sorin Cornilă, care a recunoscut că după demisia Anetei Gireadă vor urma schimbări și la nivelul cancelariei.

Astfel, de vineri, pe funcția de director al Cancelariei prefectului va fi numită Cătălina Acatrinei, iar Sorin Adronache va trece pe funcția de consultant, Mirabela Dumitru rămânând pe funcția de secretar Cancelarie.

Transfer secret

Pe ce funcție va ajunge Aneta Gireadă la APIA este greu de spus, din cauza secretomaniei care domină în toate instituțiile publice, mai ales atunci când au loc astfel de mutări cu încărcătură politică.

Cert este că transferul ar fi fost aprobat inclusiv de șeful Centrului Județean APIA Botoșani, Stelian Liviu Zaharia.

În luna iunie, însă, APIA Botoșani a scos la concurs și o funcție de consilier, clasa I, grad profesional debutant în cadrul Serviciului Control pe teren, la care s-au înscris patru persoane, postul fiind adjudecat de unul dintre candidați care a obținut 176,66 de puncte.

Concursul a avut loc la Botoșani, însă numele celui în cauză nu a fost făcut public, rezultatele fiind afișate pe baza unor coduri unice. Concursul a costat într-o lucrare scrisă și un interviu, rezultatele finale fiind afișate pe 27 iulie.

Puneri „la adăpost”

De regulă, astfel de schimbări au loc tocmai când cei înrolați politic vor să se pună la „adăpost”. În fapt, funcția de șef al Cancelariei prefectului este o funcție politică, iar o eventuală rocadă la șefia Guvernului, între PNL și PSD, așa cum prevede protocolul actualei coaliții guvernamentale, ar presupune și schimbarea prefectului, care ar urma să vină cu echipa proprie.

Interesant este că dacă acest transfer al Anetei Gireadă la APIA va fi perfectat, aceasta va deveni colegă în cadrul instituției cu actuala soție a prefectului Sorin Cornilă. Acesta a susținut, însă, că nu s-a gândit la o astfel de ipoteză, mai ales că soția sa urmează să intre în concediu de creștere a copilului.

„Acum este în concediu prenatal, dar va depune cât de curând dosarul pentru a intra în concediu de creștere a copilului”, a spus prefectul Sorin Cornilă. Dar și parcursul Florinei Dorina Secrieru, soția prefectului Sorin Cornilă, a ridicat o serie de semne de întrebare. Aceasta a fost mai întâi angajată a Spitalului de pneumoftiziologie Botoșani ca șef Serviciu economic, pe când director al unității era Cristina Brahrin (PNL), după care a dat concurs pentru un post de funcționar public în cadrul Primăriei orașului Flămânzi, condusă de liberalul Dan Oloeriu, de unde s-a transferat mai apoi la APIA Botoșani, în 1 aprilie 2021, pe postul de șef Birou Inspecţii, Supracontrol.

Rocadă cu soţul la primărie

Oricum, Aneta Gireadă a avut o evoluție fulminantă, în mai puțin de o jumătate de an ea trecând pe trei funcții, unele posturi fiind scoase la concurs de Primăria comunei Mihai Eminescu, acolo unde ea a ocupat funcția de primar. Rezultatele ultimului concurs au fost, însă, anulate, întrucât acesta a fost organizat chiar în ziua în care Aneta Gireadă era învestită în funcția de subprefect.

Toate aceste schimbări au avut loc practic în intervalul octombrie 2020 – martie 2021, după ce Aneta Gireadă a preferat să facă rocada cu soțul ei, Verginel Gireadă, la conducerea Primăriei Mihai Eminescu. Astfel, după mandatul de deputat din perioada 2012-2016, Verginel Gireadă nu a mai reușit să intre în Parlament și a revenit în cadrul Primăriei Mihai Eminescu, ca șef al Serviciului pentru Situații de Urgență.

O funcție parcă prea mică, dacă se ține cont că în intervalul 2004-2012 el a condus comuna. Așa se face că la alegerile din toamna lui 2020, Aneta Gireadă a făcut un pas în spate pentru a-i face loc soțului în lupta pentru fotoliul de primar.

Tactica a funcționat, iar Verginel Gireadă a ieșit victorios și s-a instalat în funcția de edil.

Evoluţie fulminantă

Imediat ce rezultatele alegerilor locale au fost validate, iar Verginel Gireadă a fost învestit în funcția de primar, Aneta Gireadă a trecut pe o funcție de execuție, respectiv cea de referent clasa a III-a, grad profesional superior, în compartimentul de contabilitate al Primăriei, deținută înainte de a candida la funcția de primar. Se întâmpla în octombrie 2020, dar lucrurile nu s-au oprit aici pentru că, după numai o lună, în noiembrie 2020, Aneta Gireadă a trecut pe funcția de consilier gradul I, grad profesional asistent, în Compartimentul contabilitate al Primăriei.

Ba mai mult, în martie 2021, primăria a organizat un nou concurs, de data aceasta pentru funcția de consilier, clasa I, grad profesional superior, în cadrul Compartimentului Impozite și taxe din Primărie. Aneta Gireadă a fost singurul candidat și chiar a obținut 98 de puncte la interviu. Doar că acest interviu a fost organizat pe 4 martie, adică fix în ziua în care ea a fost învestită în funcția de subprefect, hotărârea de numire în funcția de demnitar public fiind publicată în Monitorul Oficial cu o zi înainte.

Concurs şi învestire în aceeaşi zi

Practic, pentru Aneta Gireadă ziua de 4 martie a fost una extrem de încărcată. Astfel, interviul pentru noua funcție din Primărie a avut loc la ora 12, iar rezultatul a fost anunțat o jumătate de oră mai târziu, ea fiind declarată admisă. O oră mai târziu, Aneta Gireadă participa la festivitatea de învestire în funcția de subprefect. Și, în timp ce Aneta Gireadă depunea jurământul în Palatul Administrativ, rezultatul concursului era postat pe site-ul Primăriei.

„A fost o simplă coincidență, pentru că acel concurs din cadrul Primăriei Mihai Eminescu fusese anunțat cu mai mult timp în urmă, conform legii, iar la data respectivă nu știam că urma să fiu propusă pentru funcția de subprefect. Ulterior, prefectul județului nu a dat aviz de legalitate pentru hotărârea privind validarea rezultatului concursului, iar procedura a fost anulată”, a spus Aneta Gireadă. Cu toate acestea, pe site-ul primăriei nu fost nicio mențiune cu privire la anularea concursului.

Ba mai mult, în CV-ul prezentat pe site-ul Instituției Prefectului, Aneta Gireadă menționa că în martie 2021 a devenit consilier, clasa I, grad profesional superior, în cadrul Compartimentului Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Mihai Eminescu. „Îl aveam deja scris, iar după anularea concursului nu l-am mai modificat”, a explicat Aneta Gireadă. A susținut un al doilea concurs pentru aceeași funcție, în august 2021.

Carieră începută cu un post de casier

În CV se mai menționează că aceasta a făcut treapa I de liceu la A.T.Laurian” (1980 – 1982), după care a urmat cursurile școlii de cooperație (1982-1984) și apoi treapta a II-a de liceu la Liceul „Alexandru cel Bun” (1984-1987). De la finalizarea liceului și până în 1996 nu se știe nimic despre cariera sa.

În noiembre 1996 s-a angajat ca și casier tehnician, iar în 1999 a devenit contabil la o asociație de proprietari din municipiu. În 2010 s-a înscris la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, unde a absolvit cursurile Facultății de Economie, iar din 2014 și până în 2016 s-a înscris la cursurile de master de la aceeași universitate. Tot din 2010, ea a devenit funcționar public în cadrul Primăriei comunei Mihai Eminescu.

Salarii care pornesc de la 10.000 de lei

De ce se bat toți politicienii pentru astfel de funcții la APIA, este lense de înțeles dacă se aruncă o privire peste statul de plată. O situație prezentată de APIA Botoșani cu salariile brute pe luna martie 2022 arată că cei care dețin funcții de conducere, de la director și până la șef serviciu, primesc un salariu de bază de 10.000 de lei, la care se adaugă sporul pentru condiții vătămătoare de peste 1.500 de lei.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11 ° C
11.1 °
8.2 °
61 %
1.8kmh
99 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta Consiliului Județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...