sâmbătă, mai 11, 2024
AcasăPrima PaginăInfractori scăpaţi de bâlbele justiţiei

Infractori scăpaţi de bâlbele justiţiei

Anchete tergiversate cu anii și dosare penale la sertar, pentru care nimeni nu dă vreo explicație. Cam așa se întâmplă de câțiva ani în județ, unde cercetările sunt blocate chiar de către cei care ar trebui să aplice legea. În acest fel, unii infractori ajung să comită fărădelegi, cu sprijinul indirect al anchetatorilor.

Cel mai bun exemplu este al unui bărbat din comuna Cristești. În noaptea de 7 spre 8 noiembrie 2018 acesta a fost victima unui agresiuni. Acum în vârstă de 47 de ani, Ioan I. se îndrepta în noaptea cu pricina spre casă. Bărbatul mergea pe bicicletă, când a fost ajuns din urmă de un autoturism din care au coborât cinci agresori. Fără vreun motiv, aceștia au tăbărât pe bărbat și l-au lovit cu pumnii și picioarele. Abia când victima a căzut la pământ și nu a mai dat niciun semn de viață, atacatorii au renunțat pe moment la agresiune. Au urcat în mașină, au mers o distanță, dar au revenit.

Plin de răni, bărbatul a reușit să se târască și s-a ascuns după un gard, așa că indivizii s-au „descărcat” pe bicicleta care rămăsese la locul faptei. Zgomotul a atras atenția unor localnici, incidentul având loc chiar în fața casei lor. Sătenii au urmărit chiar mașina agresorilor.

Documente şi listă cu martori duse la poliţie

Ajutat de un prieten, bărbatul a ajuns în aceeași noapte la spital, unde a fost internat de urgență și supus unor intervenții chirurgicale. A fost operat la o mână, unde i s-au montat și două șuruburi, dar și la cap, unde suferise numeroase alte plăgi. Scăpat cu viață, bărbatul a făcut plângere la poliție. Ba mai mult, a aflat că din grupul atacatorilor ar fi făcut parte doi frați Rotaru și alți doi frați Popescu. Însă, deși a fost agresat de cinci indivizi, numele ultimului atacator a rămas necunoscut.

Bărbatul i-a indicat pe suspecți şi a depus tot felul de documente medico-legale. Acesta a depus chiar și o listă cu martori, sperând că agresorii vor fi trași la răspundere cât mai repede. Doar că lucrurile au stagnat, deși bărbatul a pus pe masa anchetatorilor toate informațiile și probele.

Lămuriri cerute în instanţă

În 2021, după un an de la deschiderea dosarului penal, văzând că nu se mai întâmplă nimic în anchetă, bărbatul a apelat la serviciile unui avocat. Acesta a solicitat lămuriri de la procurori. Răspunsul a fost unul sec, fără vreun fel de justificări.

„Urmare solicitării dvs. cu referire la dosarul penal nr. 239/P/2019, vă facem cunoscut faptul că, la data de 27.05.2020, dosarul a fost trimis cu delegare la Postul de Poliție Cristești. Prin ordonanța din data de 14.06.2019, în cauză, a fost pusă în mișcare acțiunea penală față de inculpații Rotariu Paul, Popescu Valentin-Constantin, Popescu Mihai Emanuel și Rotariu Adrian. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de «lovire sau alte violenţe», prev. de art. 193 Cod penal și «conducerea unui vehicul fără permis de conducere», prev. de art. 335 alin. 1 Cod penal”, se menționa în răspunsul primit în februarie 2021. Părea să fie un semn că lucrurile au intrat pe făgașul normal.

Dar a fost o vagă impresie. Asta pentru că a urmat încă un an și jumătate de așteptări. Așa că în septembrie a.c. Ioan I. s-a adresat din nou Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani, unde a trimis un nou memoriu. „Din 2019 s-au efectuat câteva lucrări în dosar. Din comunicarea neoficială cu lucrătorii de poliție, am înțeles că făptuitorii au recunoscut și doreau, la un moment dat, să se împace cu mine. Mai ales după începerea urmăririi penale împotriva lor. Însă iată că au trecut circa patru ani, fără ca dosarul să fie soluționat”,a arătat Ioan I.

Dosar urnit după ce a ajuns în presă

Sătul să tot aștepte, bărbatul s-a adresat și instanței de judecată. Acesta a depus o contestație privind durata exagerat de mare a cercetărilor. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Botoșani, pe 4 octombrie. Surprinzător, în momentul în care reporterii „Monitorul” au început să se intereseze de dosar, cazul a fost trimis în instanță. Astfel, pe 13 octombrie, dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Botoșani, principalii suspecți fiind trimiși în judecată pentru loviri.

Însă din cinci agresori, după cum relata victima, s-a ajuns la doi inculpați – Mihai Emanuel Popescu și Adrian Rotariu. Ce s-a întâmplat cu ceilalți doi, este greu de spus. Chiar și așa, până la începerea procesului propriu zis mai este cale lungă. Asta deoarece dosarul trebuie să treacă mai întâi prin verificările din Camera preliminară.

Suspect implicat într-o crimă

Grav este că în tot acest timp unul dintre suspecții din cazul agresiunii, Adrian Rotariu, a comis o altă faptă mult mai gravă. La un an și câteva luni de la agresiunea comisă asupra lui Ioan I., el a ucis un om în noaptea de 1 spre 2 februarie 2020. Scandalul a pornit în parcarea unui bar din comună, după ce un sătean a lovit cu mașina autoturismul altui localnic. Șoferii s-au luat la ceartă, iar Vasile S, de 43 de ani, a intervenit pentru a aplana conflictul. În acel moment, el a fost lovit cu pumnul de Adrian Rotariu, care avea 19 ani.

Dezechilibrat, bărbatul a căzut la pământ, iar Adrian Rotariu l-a mai lovit o dată cu piciorul în gât. Leziunile au fost extrem de grave, iar victima a decedat la scurt timp. În urma incidentului violent, Rotariu a fost acuzat de lovituri cauzatoare de moarte și condamnat definitiv, în noiembrie 2020, la şase ani de închisoare cu executare.

„Se pare că, tocmai din cauza lipsei de reacție a organelor de poliție, unul dintre autori a mai săvârșit și o infracțiune deosebit de gravă, astfel încât îmi este inexplicabilă pasivitatea organelor de cercetare penală și lipsa de diligență din dosarul în care am fost victimă”, a adăugat acum Ioan I.

Întâmplător sau nu, și în cazul crimei principalul martor al apărării a fost Mihai Emanuel Popescu, coinculpat în cazul agresiunii comise asupra lui Ioan I. Astfel, pe baza declarației acestuia, Adrian Rotariu a invocat scuza provocării, solicitând circumstanțe atenuante. Asta pentru că victima ar fi lovit prima dată în scandalul iscat între șoferi. Totuși, dacă s-ar fi intervenit prompt în cazul agresiunii comise asupra lui Ioan I., anchetatorii poate că ar fi evitat crima din noaptea de 1 spre 2 februarie 2020.

Cazuri similare în judeţ

Astfel de tergiversări nu sunt singulare. În ultimele trei luni, mai mulți indivizi trimiși în judecată pentru comiterea mai multor infracțiuni au scăpat de dosarele penale pentru că a intervenit prescripția răspunderii penale. Asta pentru că dosarele au fost trimise în judecată prea târziu, la ani de zile de la comiterea faptelor. Astfel, pe 30 octombrie 2016, un tânăr fără permis a condus un Audi, radiat din circulație, pe Aleea Parcul Tineretului din municipiu, unde a provocat un accident cu pagube. A doua zi, a plecat din nou cu aceeași mașină, iar pe strada Vâlcele a provocat un al doilea accident cu pagube. A dus mașina la un atelier de reparații, unde autoturismul a fost recondiționat, fără autorizație de reparație de la poliție.

Șoferul și mecanicul auto au fost anchetați, dar au fost trimiși în judecată abia în 2021. Prin urmare, în septembrie a.c. instanța a dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii răspunderii penale. Tot anul acesta, alte peste 50 de persoane s-au adresat instanțelor de judecată din Botoșani, Dorohoi, Darabani și Săveni din cauza nemulțumirilor legate de lentoarea anchetelor. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în zona municipiului Botoșani, în zeci de dosare judecătorii stabilind termene pentru finalizarea cercetărilor.

De zece ori mai puţine patrule pe străzi

Este drept, situațiile au fost diferite, de la un caz la celălalt. Dar și procurorii nu pot trimite în judecată, dacă ancheta polițiștilor nu este gata. Asta pentru că polițiștii sunt cei care trebuie să adune probele. Pe de altă parte, polițiștii se plâng de lipsa personalului. Astfel, la începutul acestei luni, comisarul șef (r) Iulian Buciuleac, președintele filialei Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual – filiala Botoșani a dat ca exemplu cazul Secției Rurale de Poliție nr. 3 Hlipiceni, unde a activat ca șef de secție până la începutul lunii. Dacă la înființarea structurii erau 36 de funcții polițiști, din care 34 erau ocupate, în prezent se lucrează cu numai 14 polițiști. Iar asta la o populație la aproximativ 35.000 de locuitori.

Aceeași situație ar fi și în municipiul Botoșani unde, dacă în anii 1990 și până în 2000 erau circa 30 de patrule pe toate schimburile, în prezent se lucrează cu 3-4 patrule și asta cu sprijinul Poliției Locale. Cele mai afectate compartimente ar fi tocmai acele servicii operative, dar o parte dintre polițiștii care activau aici au preferat să meargă în celelalte structuri, căutând posturi mai liniștite. Asta și pe fondul lipsei dotărilor, a deficiențelor din organizarea poliției, a legislației deficitare, dar și a amânărilor succesive în majorarea salariilor.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
15.1 ° C
15.6 °
12.7 °
57 %
2.8kmh
49 %
sâm
19 °
Dum
15 °
lun
15 °
mar
16 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru încurajarea sportului se semnalizează clar că există și surse alternative de apă.

EDITORIAL

Analizând toate trăsăturile și caracteristicile cu care oamenii au fost înzestrați de către Divinitate, constatăm lesne o corespondență clară cu lumea animalelor în ceea...

EPIGRAMA ZILEI

Elena ce mișca partide În cazul lui, și-a schimbat genul Că altfel, nu-l putea ucide; Deci asasin a fost ... elenul! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...