spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTHaos total cu bugetul de pensii

Haos total cu bugetul de pensii

♦ Premierul susţine că e posibilă înlocuirea limitei de 9,4% din PNRR pentru pensii, deşi acest procent ar permite majorări la pensii duble faţă de cele avansate acum.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat ieri, la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că s-a „convenit” înlocuirea limitei de 9,4% prevăzută în PNRR pentru bugetul de pensii cu un „indicator de disciplină financiară”.

„Am convenit că este posibilă înlocuirea acestui indicator cu un altul care să țină cont de studiul Băncii Mondiale și de un indicator de disciplină financiară”, a spus Ciucă, fără a oferi alte detalii.

Întrebat de ziariști ce înseamnă concret ce înseamnă acest indicator de disciplină financiară, Nicolae Ciucă a precizat că în cadrul întâlnirii cu șefa Comisiei Europene nu a intrat „în detalii”, dar au fost „convenite elementele de principiu prin care să continuăm implementarea PNRR”.

„Am dat aceste exemple cu jalonul de la pensii, de la decarbonare sau jalonul de la transport astfel încât să înțeleagă de principiu care e intenția, obținând acordul dumneai ca la nivelul comisiilor de specialitate, tehnic, să fie stabilite toate aceste detalii”, a explicat Ciucă.

USR îl acuză pe premier că nu a realizat nimic

Fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea a precizat că premierul Nicolae Ciucă nu a realizat nimic în vizita pe care a efectuat-o în aceste zile la Bruxelles, în discuţiile cu oficialii europeni. Referitor la indicatorul de 9,4% din PIB din reforma pensiilor din PNRR, Ghinea a precizat că este cel mai puţin constrângător, iar astfel pensiile ar putea creşte imediat cu 27%, însă coaliţia de guvernare se ceartă dacă pensiile să fie majorate cu 10% sau 15%.

„«Schimbarea PNRR» atinge noi culmi de gargară. S-a mai dus unu la Bruxelles ca să propună… nimic. Mai e puţin şi facem un an de guvernare PSD-PNL. Încă dinainte de formarea guvernului, au vorbit despre schimbarea PNRR. Deci de mai mult de un an, Coaliţia schimbă PNRR pe gură doar, nu s-a făcut nici un demers potrivit regulamentului european: cerere scrisă cu argumente. Marcel Ciolacu a fost la Bruxelles spunând că îl schimbă. Nu a urmat nimic. Marcel Boloş a fost la Bruxelles spunând că îl schimbă. Nu a urmat nimic. Azi, premierul Ciucă e la Bruxelles. După ce s-au lăudat acasă că îl schimbă, de la Bruxelles totul e mult mai nuanţat: nu se poate schimba, dar de fapt se propune un indicator diferit de 9,4% din PIB. Care alt indicator? Citat din conferinţa de presă de adineauri: «Am discutat că este posibil să înlocuim cu alt mecanism». La întrebarea unui reporter: Am discutat principii, nu aveam aceste detalii”, a scris Cristian Ghinea, ieri pe Facebook.

El a adăugat că indicatorul discutat cu reprezentanţii Comisiei Europene privind pensiile şi prevăzut în PNRR este cea cel mai puţin constrângător şi nu are de ce să fie înlocuit cu un indicator de disciplină financiară, cum a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

„Procentul de 9,4% permite o creştere de 27% imediat a pensiilor. Ei se ceartă dacă să crească cu 10% sau cu 15%. Este penibil, este jenant pentru şeful unui guvern membru al Uniunii Europene”, a explicat Ghinea.

Ciucă susține creșterile, dar condiţionat

Premierul Nicolae Ciucă a declarat ieri, la Bruxelles, că susține creșterea pensiilor cu 15% și majorarea salariului minim la 3.000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2023, dar toate aceste măsuri trebuie analizate în perspectiva modului în care va arăta bugetul pentru anul viitor.

„Avem pe masă o decizie a Comisiei prin care 10% din fondurile coeziune din cadrul 2014-2020 pot fi folosite astfel încât să se combată sărăcia energetică, să fie sprijinite persoanele vulnerabile, să fie sprijinite IMM-urile, să se asigure locuri de muncă.

Avem nevoie ca pe baza bugetului și a fondurilor UE să facem modificările necesare pentru a vedea cum putem sprijini bugetul cu acești bani, ce bani ne rămân pentru a putea să ne ducem în creșterea pensiilor cu 15%, dacă se poate cu mai mult de 15%, și cu salariului minim la 3.000 de lei”, a spus acesta.„Este o cifră pe care am discutat-o și o susțin cu toată puterea mea, dar avem nevoie de concretețea bugetului pe masă”, a spus Ciucă.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
81 %
1.3kmh
66 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...