spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTAmator de droguri scăpat ieftin după ce s-a făcut militar

Amator de droguri scăpat ieftin după ce s-a făcut militar

Un dorohoian care și-a amenajat într-o garsonieră un adevărat solar pentru a cultiva cannabis a rămas fără instalația pe care a construit-o cu migală. Ba mai mult, s-a ales și cu o amendă penală de  3.750 lei. Aceasta reprezintă echivalentul a 150 zile-amendă (25 lei ziua amendă) pentru cultivarea, producerea, deținerea de droguri de risc fără drept, pentru consum propriu.

Sentința a fost pronunțată pe 5 ianuarie a.c. de către magistrații Tribunalului Botoșani, însă nu este definitivă.

Bogdan Mihai P., care este tehnician dentar ca profesie, a intrat în atenția structurilor de combatere a crimei organizate după ce s-a apucat să cumpere semințe de cannabis de pe un site care vinde pliculețele cu pricina drept „suvenir”, posesia semințelor de cannabis sigilate fiind legală. Doar că bărbatul nu s-a mulțumit cu atât, ci a închiriat o garsonieră de pe Aleea Caisului din Dorohoi, unde și-a amenajat o micro-seră. A cumpărat un cort, apoi l-a „utilat” cu tot felul de instalații, de la ventilatoare, la dezumidificatoare, lămpi, prize programabile și termometre digitale. A pus semințele în ghivece, iar când plantele au răsărit, a început să le îngrijească cu migală.

Microseră descoperită după ridicarea unui pachet

Era, însă, pandemia de Covid-19, iar circulația persoanelor fusese restricționată, așa că activitatea lui a început să dea de bănuit. Pe fir au intrat și polițiștii de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Botoșani, care au început să se intereseze de „îndeletnicirile” dorohoianului. Ce a ridicat cele mai mari suspiciuni a fost faptul că în octombrie 2021, el a apelat la ajutorul unui amic din Botoșani, pe care l-a rugat să ridice un pachet.

În fapt, în coletul care a costat 320 de lei se aflau 22 de semințe de cannabis. Așa au aflat anchetatorii că, în perioada octombrie 2021-ianuarie 2022, Bogdan Mihai P. a cultivat plante cannabis în garsoniera cu pricina, a recoltat părțile vegetale frunze inflorescențe, pe care le-a uscat și depozitat.

Investigațiile au durat până pe 5 ianuarie 2022, când polițiștii de la SCCO, sub coordonarea procurorilor de la Biroul teritorial Botoșani al Direcției de Investigare a Infracționalității Organizate și Terorism (DIICOT), au descins la locuințele dorohoianului. Atunci a fost descoperită micro-sera, dar și mai multe borne și recipiente din plastic cu capac în care se aflau peste 200 grame cannabis, grindere de tocat, câteva țigări cu marijuana, pipe cu urme de cannabis, dar și patru plante aflate pe „rod”.

Droguri cumpărate de pe internet

Prins cu toate acestea, Bogdan Mihai P. nu a mai avut cum să o întoarcă și a recunoscut că a cultivat plantele de cannabis ca un „hobby”, iar inflorescențele rezultate erau destinate strict consumului personal „în scop de relaxare și în scop motivațional”. Anchetatorii i-au ridicat însă și telefonul mobil, iar urmare a percheziției informatice efectuate în telefonul mobil al inculpatului au fost extrase fișiere text aferente unor conversații avute cu un prieten stabilit în Marea Britanie.

Din conținutul conversaţiilor rezulta clar că dorohoianul era interesat de consumul de droguri pentru diferitele efecte ale acestuia. Investigațiile au continuat și așa s-a aflat că, pe lângă coletul primit în octombrie 2021, dorohoianul mai făcuse alte două achiziții de pe site-ul cu pricina, pe 29 iunie și 4 august 2021, ambele colete fiind primite la domiciliu.

Trimis în judecată pentru cultivarea, producerea, deținerea de droguri de risc fără drept, pentru consum propriu, bărbatul a recunoscut și în fața judecătorilor că este consumator de droguri așa că el a fost judecat în formulă simplificată. Ce a mai cântărit în fața instanței a fost faptul că după percheziţiile făcute de DIICOT, dorohoianul a absolvit programul de instruire iniţială pentru soldaţii rezervişti voluntari, având încheiat cu Ministerul Apărării Naţionale un contract pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar. Prin urmare, Bogdan Mihai P. nu a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, ci la plata unei amenzi penale de 3.750 de lei. Totodată, instanța a dispus confiscarea și distrugerea tuturor echipamentelor care compuneau miro-sera, dorohoianul având de achitat și cheltuielile judiciare care se apropie de 4.000 de lei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...