vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTFermieri acuzaţi de fraude europene

Fermieri acuzaţi de fraude europene

Doi fermieri botoşăneni sunt acuzaţi că au luat ilegal sume consistente din banii europeni.

Fraudele cu subvențiile acordate prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) continuă să fie scoase la lumină de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Iar sumele obținute de cei bănuiți că ar fi pus la cale astfel de inginerii financiare sunt din ce în ce mai mari.

Astfel, unul dintre fermieri, din comuna Gorbănești a fost trimis în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Suceava, după o presupusă fraudă în valoare de peste 2 milioane de lei. Totul s-ar fi derulat prin intermediul unei cooperative agricole, în baza unor documente nereale. Astfel, potrivit anchetatorilor, în perioada 2021-2022 și în perioada 2010- 2017, Liviu Stelian Filip, în mod repetat, ar fi folosit și ar fi prezentat la Centrul Județean APIA Botoșani mai multe documente și declarații false și inexacte, în baza cărora ar fi obținut, în mod necuvenit, în numele Cooperativei Agricole Zoovet Gorbănești, subvenții agricole în valoare totală de 2.373.367 lei.

„La data de 31 mai 2010, Cooperativa Agricolă Zoovet Gorbănești a încheiat un contract de concesiune cu primăria comunei Gorbănești, având ca obiect concesionarea pășunii comunale în suprafață de 594 ha, având obligația contractuală de a menține suprafața de pășune concesionată în bune condiții agricole și de mediu, urmând ca banii obținuți cu titlu de subvenție pe suprafață să fie folosiți de cooperativă, pentru efectuarea lucrărilor de întreținere a pășunii comunale”, au arătat procurorii.

Gaură de peste două milioane de lei

În baza acestui contract, susțin procurorii, în perioada 2010-2017, cooperativa ar fi obținut subvenții de la APIA în valoare totală de 2.125.708 lei, depunând în acest scop mai multe documente și declarații false. De la declarații de împuternicire și de eligibilitate întocmite în fals prin contrafacerea semnăturilor unor persoane înscrise în tabel, până la atestarea unor mențiuni necorespunzătoare privind calitatea de membri cooperatori a unor persoane. Totodată, ar fi fost măsluite inclusiv cifrele care arătau numărul de animale pe care-l deține cooperativa, dar și o serie de angajamente și declarații. Ba mai mult, banii cu pricina nu ar fi fost folosiți în scopul pentru care au fost acordați.

„În perioada respectivă, pe pășunea comunală Gorbănești nu s-ar fi efectuat, în realitate, nicio lucrare de întreținere, iar cooperativa nu și-ar fi îndeplinit obligația de întreținere a pășunii comunale în condițiile prevăzute în contractul de concesiune”, susțin procurorii DNA. Ulterior, în perioada 2021-2022, tot Cooperativa Agricolă Zoovet Gorbănești, prin reprezentantul său legal Liviu Stelian Filip, ar fi depus la APIA Botoșani alte documente și declarații false și inexacte obținând pe nedrept suma de 247.659 lei.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 2.373.367 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Printre suspecţi este şi un jandarm

La aceeași instanță a ajuns și un alt dosar penal, instrumentat de această dată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari. Este vorba de o altă fraudă, în care ar fi fost implicat Sorin Volintiru, plutonier în cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, originar din Botoșani, dar și o rudă de-a acestuia, Constantin Volintiru, ambii bănuiți tot de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Frauda ar fi avut loc prin intermediul programului național „Tânărul fermier”. Potrivit procurorilor, în perioada 2012-2018, cei doi fermieri ar fi depus la APIA și la AFIR mai multe documente în care erau consemnate date false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică sau pentru îndeplinirea condițiilor de eligibilitate în cadrul în cadrul Măsurii 112 – Instalarea tinerilor fermieri. Prin aceste demersuri, susțin anchetatorii, cei doi ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 415.639 lei, o parte din contractele de arendare fiind încheiate în fals sau întocmite cu persoane care apar ca fiind decedate la data încheierii. Și în acest caz APIA și AFIR s-au constituit părți civile.

În ambele dosare, procurorii DNA au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin persoanelor implicate. Cazurile au ajuns pe rolul Tribunalului Botoșani, însă până la pronunțarea unei sentințe definitive, cei trimiși în judecată vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...