Pentru salvarea unor bolnavi se cheltuiesc sume cât pentru alte zeci de pacienţi. Medicii spun că în astfel de situaţii nu se mai gândeşte nimeni la economie, când vine vorba despre tratamente.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Cea mai mare unitate sanitară din Moldova, Spitalul Judeţean „Mavromati” din Botoşani, a avut în 2022 o serie de cazuri care au pus la grea încercare bugetul unităţii. Astfel, deşi Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) alocă o sumă fixă pentru fiecare pacient tratat în Spitalul Județean de Urgenţă (SJU), uneori sumele necesare depăşesc cu mult aceste tarife.
Un clasament al celor mai scumpe tratamente la unitatea sanitară botoşăneană arată în unele cazuri sume foarte mari. Astfel, pentru tratarea a doar zece pacienți, au fost consumate peste 1,2 milioane de lei. Aproape un sfert de milion de euro. Prin comparaţie, cu aceeași sumă de bani ar fi putut fi trataţi toţi pacienții internaţi în clădirea principală a SJU, timp de o săptămână.
Dintre cele zece cazuri, nu mai puţin de jumătate sunt din sfera chirurgicală. Cei cinci pacienți au totalizat şapte luni de spitalizare şi un cost al tratamentului de aproape 600.000 de lei.
Cele mai scumpe tratamente au fost pentru un bebeluş
Una dintre explicaţiile pentru costurile mari ale acestor zece pacienți ar fi şi perioada îndelungată pe care au petrecut-o în spital. Spre exemplu, cazul care a fost internat cel mai mult timp este şi cel mai scump din 2022. Un bebeluş cu encefalopatie neonatală a stat internat aproape cinci luni, din decembrie 2021 până în mai 2022. Decontul final a fost de peste 190.000 de lei, aproape 40.000 de euro.
De cealaltă parte, însă, cazul care a costat cel mai mult raportat la ziua de spitalizare a fost unul al secției de hematologie. Un pacient cu o boală gravă de sânge a stat în spital 14 zile. În acest timp au fost consumaţi peste 86.000 de lei pentru el. Adică 6.150 de lei în fiecare zi.
Un alt pacient, cu pancreatită, a stat în spital 23 de zile, costul pe ziua de spitalizare fiind de aproape 1.000 de euro. Decontul final în acest caz a fost de peste 105.000 lei. Tot în secția de chirurgie a fost internat un caz cu probleme la intestin. În cele 25 de zile de spitalizare decontul a fost de peste 90.000 de lei, sau 3.600 de lei pe zi.
“Când vine vorba de viaţa unui om, niciun efort uman şi financiar nu este prea mare”
Reprezentanţii unităţii sanitare spun că la niciun pacient nu se face rabat de la tratament. Tocmai de aceea uneori se ajunge la sume atât de mari, în încercarea de a salva fiecare viaţă.
„Prin contractul cu Casa de Sănătate, noi primim 2.370 de lei pentru fiecare caz rezolvat. Asta nu înseamnă că ne limităm a această sumă de bani pentru tratarea unui bolnav. Atunci când vine vorba de viaţa unui om, niciun efort uman şi financiar nu este prea mare. Colectivul medical şi tot personalul spitalului a dat dovadă de acest lucru în nenumărate cazuri”, a spus economista Doina Caba, managerul SJU Mavromati.
Practic, balanţa financiară se echilibrează la final de an. Asta pentru că pentru o parte dintre pacienții trataţi în spital nu se cheltuieşte suma de 2.370 de lei, alocată de CAS.