spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTOperaţii complexe efectuate în premieră la Botoşani

Operaţii complexe efectuate în premieră la Botoşani

Operaţii complexe efectuate în premieră la Spitalul Județean de Urgenţă (SJU). O echipă de ortopezi a început efectuarea operaţiilor de protezare de genunchi, o intervenţie extrem de laborioasă, dar şi costisitoare.

Operaţiile efective au început de anul trecut. Până în prezent echipa de medici are peste 20 de intervenţii, toate cu o evoluţie foarte bună postoperatoriu. Alături de medicul Radu Malancea mai operează medicii Eduard Harabagiu, Radu Ioan Malancea şi Victor Fetcu.

„Până în prezent suntem o echipă de patru medici care execută aceste operaţii. O altă echipă este specializată în artroscopie. În felul acesta acoperim aproape orice tip de intervenţie în specialitatea noastră. Această intervenţie se adresează pacienţilor care suferă de gonartroză. Tratamentele nechirurgicale precum medicaţia şi utilizarea unor elemente ajutătoare la mers (baston, cârje, cadru de sprijin) nu mai dau rezultate după un timp, iar singura salvare este intervenţia chirurgicală de protezare a genunchiului. În astfel de situaţii chinul bolnavului este foarte mare, durerile sunt insuportabile”, a precizat medicul primar în ortopedie şi traumatologie Radu Malancea, şeful secţiei Ortopedie din cadrul SJU.

Potrivit acestuia, aceste operaţii de înlocuire a articulaţiei genunchiului sunt o procedură sigură şi eficientă care duce imediat la eliminarea durerii, corectarea deformării piciorului şi reluarea activităţilor obişnuite. În câteva zile pacienții putând începe recuperarea medicală.

Descrierea procedurii

Genunchiul este format din capătul inferior al femurului, capătul superior al tibiei şi rotulă (patelă). Locul în care aceste trei oase se îmbină este acoperit cu un cartilaj articular. Acesta este neted, protejează oasele şi le permite să se mişte uşor. Înlocuirea articulaţiei genunchiului poate fi denumită mai corect „refacerea suprafeţei” genunchiului deoarece doar cartilajul articular este în realitate înlocuit.

Procedura de artroplastie a genunchiului implică trei sau patru etape de bază. Suprafeţele deteriorate ale cartilajului articular sunt îndepărtate împreună cu o mică parte din osul de dedesubt.

Cartilajul îndepărtat este înlocuit cu implanturi metalice care recreează suprafaţa articulaţiei. Aceste elemente metalice de cele mai multe ori se cimentează în os. Un distanţier din plastic este inserat între componentele metalice pentru a asigura o suprafaţă lină de alunecare. În funcţie de caz, suprafaţa articulară a rotulei poate sau nu fi refăcută. Refacerea acesteia se face cu ajutorul unei componente din plastic. „Toate aceste componente formează proteza de genunchi. O intervenţie durează câteva ore şi este nevoie de trei medici, plus echipa de asistenţi, ca totul să decurgă fără probleme”, a completat medicul Radu Malancea.

Când se recomandă intervenţia?

Dacă suferiţi de gonartroză şi vă confruntaţi cu următoarele probleme, cel mai probabil aveţi nevoie de o proteză de genunchi.

  • Durerea de genunchi sau rigiditatea acestuia vă limitează activităţile zilnice, inclusiv mersul pe jos, urcatul scărilor, coborâtul şi urcatul din/în maşină.
  • Durerea se accentuează la mersul pe jos şi simţiţi nevoia să folosiţi un baston sau cârje pentru deplasare mai uşoară.
  • Durere moderată sau severă de genunchi care nu cedează în timpul repausului diurn său nocturn.
  • Deformarea genunchiului – arcuirea genunchiului spre interior sau exterior(picioare în X sau în paranteză).
  • Simptomele nu dispar cu alte tratamente nechirurgicale, precum medicaţia antiinflamatorie, infiltraţiile intraarticulare, fizioterapia, sau alte intervenţii chirurgicale.

Cine poate fi candidat pentru intervenţia de protezare a genunchiului?

Nu există contraindicaţii absolute legate de vârstă în ceea ce priveşte artroplastia totală de genunchi. Recomandarea pentru operaţii se bazează pe gradul de durere şi dizabilitate date de boală şi nu pe vârsta.

Majoritatea pacienţilor care suferă operaţii pentru înlocuire a articulaţiei genunchiului au vârste cuprinse între 50 şi 80 de ani. Protezarea genunchiului a fost efectuată cu succes la pacienţi de toate vârstele – de la adolescenţi cu artrită juvenilă până la pacienţi în vârstă, cu artroză. „În general căutăm persoane mai vârstnice. Pentru că durata de viaţă a unei proteze de genunchi este mai scurtă decât cea de şold, spre exemplu. De preferat după 60-65 de ani să fie pacienții. Cel mai tânăr pacient ca să zic aşa, a fost de 50 de ani până acum. Cel mai în vârstă aproape 80. Dar avem deja programări şi chiar din alte judeţe”, a mai spus medicul Radu Malancea. Acesta spune că în prezent sunt condiţiile, atât din punct de vedere al sălii de operaţii, cât şi a fondurilor, pentru efectuarea acestor intervenţii. Asta pentru că preţul pentru o astfel de proteză este începând de la 7.000 de lei şi până la peste 10.000 de lei. Mai mult, fiecare firmă care produce proteze de genunchi are şi propriile truse de montare, care nu sunt compatibile cu alte modele. O astfel de trusă costă aproximativ 10.000 de euro.

Prima proteză de genunchi a fost pusă în anul 1968. De atunci, inovaţiile în domeniul materialelor şi tehnicilor chirurgicale au contribuit semnificativ la îmbunătăţirea performanţelor acestei intervenţii, artroplastia totală de genunchi reprezentând una dintre cele mai de succes proceduri în toată medicina.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...