spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTTarife diferite în azilurile statului

Tarife diferite în azilurile statului

Situație neobișnuită înregistrată în județ, unde beneficiarii unităților medico-sociale plătesc tarife diferențiate, deși ar trebui să beneficieze de aceleași servicii. Aspectele au ieșit la iveală marți, pe 31 ianuarie a.c., în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean (CJ), când aleșii județeni au trebuit să voteze costul mediu lunar de întreținere și contribuția lunară datorate de beneficiari, aparținători sau reprezentanții legali ai acestora pentru Unităţile de Asistenţă Medico-Socială Suliţa, Suharău, Mihăileni, Flămânzi, Ștefănești și Săveni.

Diferențele de tarife au fost sesizate de consilierul liberal Viorel Iliuță, care a remarcat că așa-zisul cost mediu lunar de întreținere oscilează între 3.473 lei la Flămânzi și 4.671 lei la Mihăileni.

„Încurajăm cheltuielile mari sau poate chiar risipa tocmai pentru a se asigura un buget mare în anul în care urmează. Până la urmă cine achită acești bani? Banii aceștia sunt achitați de către Consiliul Județean, prin subvenție, respectiv din veniturile proprii ale unităților de asistență medico-sociale. Dar cine asigură veniturile proprii ale unităților medico-sociale? Beneficiarii serviciilor, după caz, sau întreținătorii legali ai acestora”, a spus Viorel Iliuță.

„Cu cât mai mari sunt aceste venituri proprii, de fapt cu atât mai mult plătesc cetățenii asistați”

Este drept, UAMS-urile nu au același număr de beneficiari și nici același număr de angajați, cifrele fiind diferite de la un caz la altul. Doar că Ministerul Sănătății asigură, prin Direcția de Sănătate Publică, cheltuielile de personal aferente medicilor și asistenților medicali, precum și cheltuielile cu medicamente și materiale sanitare, iar Consiliul Județean se ocupă de cheltuielile de personal (n.r. – pentru celelalte categorii de personal), precum și cheltuielile pentru hrană și bunuri și servicii necesare întreținerii și funcționării unităților de asistență medico-socială, restul fiind din venituri proprii.

Practic cu cât mai mari sunt aceste venituri proprii, de fapt cu atât mai mult plătesc cetățenii asistați sau după caz cei care îi întrețin. Există diferențe mari între costul mediu lunar de întreținere de la 3.900 la 4.600 de lei – Săveni respectiv Mihăileni – iar contribuția lunară pentru persoanele asistate este diferită de la 968 până la 1109.

Cu alte cuvinte un cetățean care este într-un colț al județului plătește mai mult, sau după caz mai puțin, decât un cetățean care este vecin. Pare că aceste diferențe nu sunt justificate în cadrul aceluiași județ pentru că până la urmă nu cred că varza sau cartoful costă cu mult mai mult într-o zonă a județului decât în cealaltă zonă a județului sau utilitățile la fel”, a arătat Viorel Iliuță. Din acest motiv, el a solicitat o mai mare atenție asupra modului cum se cheltuie banii publici și chiar a venit cu o sugestie.

Astfel, consilierul liberal a propus să fie excluse extremele și să se facă o medie a sumelor rămase. Mergând pe acest calcul, media ar fi o contribuție de 1.035 de lei lunar.

Diferențe apărute din mai multe cauze

Doar că președintele CJ, Doina Federovici, a opinat că diferențele de tarife apar întrucât cheltuielile cu bunuri și servicii includ mai multe variabile, de la hrană, întreținere, gospodărire, obiecte de inventar, echipamente și cazarmament, care depind automat de numărul beneficiarilor, iar valorile au fost aprobate de către plenul CJ în varianta prezentată de executiv.

Care va fi contribuția lunară pentru persoanele asistate

Prin urmare, contribuția lunară de întreținere pentru persoanele asistate în UAMS Suliţa va fi de 1.031,00 lei, la UAMS Suharău de 968 lei, la UAMS Mihăileni de 1.024,00 lei, la UAMS Flămânzi de 1.109,00 lei, la UMAS Ștefănești de1.075,00 lei, iar la UAMS Săveni de 986 lei.

Costurile se plătesc de către beneficiari în cuantum de 60% din valoarea veniturilor personale lunare, iar diferența de către susținătorii legali, dacă aceștia din urmă realizează un venit lunar pe membru de familie mai mare decât salariul minim brut pe țară. Cei care nu au venituri beneficiază de gratuitate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...