spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTBolnavi condamnaţi la navetă pentru viaţă (video)

Bolnavi condamnaţi la navetă pentru viaţă (video)

Medicina de familie este în prag de colaps în judeţ. Tot mai multe localităţi nu au medic de familie, unele de un deceniu, chiar. Oamenii nu au uneori nici bani să meargă la ocazie la medicul din altă comună.

medic de familieÎn plus, aproape jumătate dintre medicii de familie din judeţ sunt în prag de pensionare. „În prezent, în judeţul Botoșani avem patru localităţi care nu au deloc medic de familie. Adăşeni, Dimăcheni, Manoleasa şi Răuseni. În total sunt 23 de posturi vacante de medici de familie. În celelalte localităţi încă îşi mai desfăşoară activitatea un medic de familie şi a preluat şi pacienţii de pe listele medicilor care au încheiat activitatea”, a spus Alina Mustiaţă, preşedinte director general al CAS Botoşani.

„Au plecat din cauza drumului”

Mai grav este că 74 dintre cei 147 de medici de familie din judeţ au vârsta de peste 60 de ani. Una dintre localităţile cele mai afectate de lipsa unui medic de familie este Adăşeni, unde cei peste 1.300 de locuitori nu au un medic de familie de mai bine de un deceniu.

„Pentru aproximativ zece ani a funcționat medicul care acum este la Avrămeni, în perioada 2008-2010, a rămas asigurat un cabinet medical în incinta școlii. Ulterior am construit din fondurile primăriei acest dispensar și sediul poliției, în schimb a plecat medicul din cauza drumului, era nevoit să facă naveta. Și de 10 ani lumea pleacă la Avrămeni, sunt bătrâni, majoritatea sunt pensionari. Pentru oameni este foarte greu. Practic au plecat din cauza drumului, din cauză că populația este mică, avem 1.380 de locuitori și majoritatea sunt arondați la Avrămeni. Și e foarte greu cu naveta”, a spus primarul Constantin Dresleucă.

De opt ani stă dispensarul nefolosit”

Acesta admite că situaţia este cu atât mai gravă cu cât populația este îmbătrânită.

medic de familie„Apelează la mașină, la asistentul comunitar, care este ca «mama» lor, îi ajută foarte mult, le aduce medicamente acasă, rețete, dar pentru un consult sau altceva apelează la alte mijloace de transport pentru a se deplasa la medicul de familie. Am făcut demersuri, am fost și personal la Casa de Asigurări, am discutat, sunt posturi scoase la concurs, dar nu vin medici. Am asigurat că este spațiu, condiții sunt. De opt ani stă dispensarul nefolosit. Din discuțiile pe care le-am avut cu medicul de la Avrămeni, ar vrea să vină cineva din Moldova, dar asta este de vreun an de zile și nu se mișcă nimic. Oamenii când mă întâlnesc, mă întreabă dacă nu aduc medic, eu ce să le spun? Am făcut demersuri, în limita legală, dar speranțele nu se arată a fi spre bine”, a mai spus primarul.

„Dacă nu ar fi doamna asistentă, mori”

„De mult nu mai avem medic, tare e greu. Suntem bătrâni, nu avem cu ce ajunge acolo. O mașină îți ia un milion. Din pensie plătim și medicamente, lumina, câte și mai câte. A fost domul doctor, m-a vizitat, că mi-a fost tare rău, am fost răcită, și m-a consultat. Apoi mi-a adus doamna asistentă medicamente. Dacă nu ar fi doamna asistentă mori, că n-ai încotro. Nu am pe nimeni, copiii mi-au murit, omul la fel. Când mi-a fost rău vecinii au dat telefon la domnul doctor și a venit. N-am pe nimeni, foarte greu”, a spus o bătrână din localitate.

În ultimii patru ani, un singur medic de familie a încercat să presteze în localitate, însă după câteva navete Botoşani-Adăşeni pur şi simplu a renunţat la tot. Disperaţi, oamenii din localitate sunt în stare să şi doneze o casă unui medic care eventual ar dori să vină în comuna lor. Aproape 1.400 de oameni se bazează acum pe asistentul comunitar, care merge 12 km pe jos până la Avrămeni, acolo unde este medic de familie, să ia reţete pentru bolnavii bătrâni şi fără rude din comună.

Femeia este cea care le trece pragul bătrânilor din comună, le verifică tensiunea, iar dacă se simt rău sunt îndrumați la medic sau este chemată o ambulanţă. „Pentru bătrâni este foarte greu. Ați văzut cum e drumul și e foarte greu pentru un bătrân să meargă la un medic. Eu merg zi de zi, la ei acasă, apoi la medicul de familie, apoi la farmacie. Nu poţi amâna de pe o zi pe alta”, a spus Alina Axinia, asistentul medical comunitar din comună.

„Până la Botoșani costă vreo 200-250 lei drumul”

Oamenii uneori sunt nevoiţi să şi amâne vizita la medic, pentru că efectiv nu au bani să ajungă la un consult.

medic de familie„Ultima oară la medic am fost acum vreo săptămână și ceva, când am fost la Avrămeni. Am fost cu o mașină, am plătit. Am dat 50 de lei. Depinde de cum găsești șoferul, unul 40 de lei, altul 50, dus-întors. Am plătit și până la Botoșani ca să iau medicamente. Până la Botoșani costă vreo 200-250 lei, depinde de șoferul pe care-l găsești. Doamna asistentă îmi face programare la medic. Acum nu am bani să-mi fac programarea, nu am pe nimeni, poate-mi mai trebuie și mie o pâine, o apă minerală. Mai am un vecin care-mi aduce apă, lemne, mai face focul. În afară de doamna asistentă și cu medicul de acolo, nu mă mai ajută nimeni”, a spus un alt bătrân din comună.

Potrivit unui raport al instituţiei Avocatul Poporului pe anul trecut, la Botoşani sunt 2.472 de bolnavi la fiecare cabinet de medicină de familie. O medie mai mare este înregistrată doar în Constanţa şi Sălaj.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
42 %
3.2kmh
100 %
joi
23 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...