spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTCuplu acuzat de sclavie sexuală

Cuplu acuzat de sclavie sexuală

Botoșaniul este văzut în continuare ca o sursă importantă de victime sexuale, mai ales că sărăcia și lipsa educației sunt cele mai frecvente cauze în traficul de persoane din România.

Dovadă este un caz cutremurător scos la iveală de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani și procurorii biroului teritorial Botoșani al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Asta după ce o tânără a ajuns să fie exploatată sexual de un cuplu din Botoșani. Victima era supravegheată permanent, iar toate întâlnirile cu clienții erau înregistrate audio și trimise proxeneților.

În mai puțin de patru luni, tânăra, a cărei identitate nu va fi divulgată, a avut peste 150 de clienți, iar traficanții ar fi obținut de pe urma ei aproape 40.000 de lei. Pentru a nu o scăpa de sub control, traficanții ar fi inventat și două contracte de împrumut a unor sume mari de bani pe numele victimei.

Victime racolate de cuplu din medii defavorizate

Drama a început în urmă cu mai bine de cinci ani când tânăra, pe atunci în vârstă de numai 17 ani, care provenea dintr-o familie numeroasă, aceasta mai având trei frați, a părăsit mediul familial, motivat de lipsa resurselor financiare. A început să lucreze ca barman, iar după mai multe tentative de a-și găsi un viitor, în februarie 2021 a fost recrutată de un cuplu din Botoșani, care administra un bar din municipiu, și a ajuns să practice prostituția în folosul celor doi.

Investigațiile au început o lună mai târziu, în martie 2021, când polițiștii și procurorii au primit o serie de informații cum că acel cuplu din Botoșani, Constantin B. și Ionela B., ar fi recrutat, începând cu anul 2015, cinci victime minore și majore, profitând de starea vădită de vulnerabilitate a acestora și le-au exploatat prin obligarea la practicarea prostituției pe teritoriul Germaniei și a municipiului Botoșani. Prin urmare, anchetatorii au solicitat de la instanță autorizație pentru supravegherea tehnică a suspecților, mai exact interceptarea convorbirilor telefonice purtate de cei doi. Iar ce a urmat a întrecut așteptările.

Cuplul, care tocmai o racolase pe tânăra cu pricina, a fost urmărit pas cu pas. „În fapt, activitatea de prostituție s-a efectuat pe un fond de constrângere fizică și morală, victima aflându-se sub stricta supraveghere a celor doi, în perioada în care nu se întâlnea cu clienții”, spun anchetatorii.

Partide de sex înregistrate pe telefon

Tânăra fusese cazată de fapt în apartamentul bărbatului, în zona Grivița, avea un cont pe o platformă online prin care anunța că asigură servicii sexuale și era transportată cu un taxi. Activitatea de preluare a clienților era dirijată însă de femeie, care răspundea la apelurile telefonice, stabilea prețul, după care o trimitea pe tânără la apartamentul special închiriat în acest sens de pe Aleea Zorilor sau la diferitele locații solicitate.

Cuplul o instruise de la bun început să înregistreze cu telefonul mobil întâlnirile cu clienții și implicit actele sexuale cu aceștia. Înregistrarea era inițiată la intrarea clientului în apartament, fără cunoștința acestuia, cuprinzând atât actul sexual, dar și expunerea și stabilirea tarifelor.

Clienţi şi prieteni ameninţaţi

În schimb, bărbatul era cel care asigura așa-zisa protecție. În luna martie 2021, de exemplu, un tânăr a apelat la serviciile tinerei, doar a fost nemulțumit de ce a primit și s-a certat cu aceasta. A doua zi, botoșăneanul a fost contactat pentru o discuție, dar când a ajuns la locul indicat a apărut și Constantin B., care, fără a coborî din mașină, i-a cerut socoteală pentru altercația avută, avertizându-l și amenințându-l să nu mai calce în apartamentul din Aleea Zorilor. Și nu este singurul incident.

Victima își făcuse profil pe Facebook și Tik Tok, iar în luna mai 2021 l-a abordat online pe un tânăr de 17 ani cu care a purtat mai multe discuții, ea spunându-i că ar dori să-l cunoască și că se simte singură. La un moment dat, tânăra i-ar fi spus că este prostituată, însă, după numai câteva zile, adolescentul a fost căutat de bărbat, care l-a avertizat să nu mai vorbească cu fata. Ba mai mult, Constantin B. i-a cerut să-i trimită capturile de ecran cu toate conversațiile purtate cu victima.

De altfel, tot bărbatul a fost cel care s-a întâlnit și cu tatăl și fratele tinerei, pe care i-a păcălit că fata ar fi plecată în Germania și le-ar fi oferit 300 de euro, vorba vine trimiși de victimă din banii obținuți din munca în străinătate.

În schimb, tatăl tinerei susține că în primăvara lui 2021 a fost sunat de către fiica sa, care a început să plângă spunându-i că nu mai suportă, după care a închis precipitat telefonul.

Victimă ţinută în teroare

Anchetatorii s-au întrebat de la bun început de ce tânăra nu face nimic pentru a scăpa. Răspunsul a venit tot în timpul interceptărilor. Amenințarea permanentă a victimei de către cuplu, cu aplicarea violenței fizice, a menținut asupra acesteia o stare de teroare și de dependență față de cei doi. Iar confirmarea a venit mai târziu.

Astfel, pe 3 iunie 2021, procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Botoșani au efectuat trei percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate două laptopuri, o tabletă, 2 camere foto/video, 12 telefoane mobile, 20 de carduri SIM, 1 memory stick, 150 de grame de bijuterii din metal de culoare galbenă, sumele de 14.800 de lei, 1.520 de euro, 1.160 de lire sterline, mai multe cuțite, macete, securi, săbii. Doar că într-unul dintre apartamente, anchetatorii au găsit și două contracte de împrumut încheiate între traficanți și tânără, în calitate de împrumutat, unul pentru suma de 25.000 lei, iar celălalt pentru 8.000 euro, ambele cu scadență în 2021.

Anchetatorii au bănuit atunci că tânăra fusese practic constrânsă prin intermediul acelor datorii fictive, dar și prin impunerea unor sancțiuni financiare pentru abateri minore, menite a îngreuna plata datoriilor invocate de cuplu. Ba mai mult, în urma descinderilor, fata a fost găsită în apartament și examinată medico-legal, pe corpul ei fiind găsite mai multe vânătăi.

Fata a încercat să-i acopere pe traficanţi

Paradoxal, când a fost audiată, tânăra a susținut că practică prostituția, dar independent, încercând să-i salveze pe cei doi traficanți. Doar că anchetatorii au reușit să-l găsească și pe clientul nemulțumit și amenințat de bărbat, dar și pe tânărul care dialogase cu fata pe Tik-Tok, inclusiv pe taximetristul care o transporta pentru întreținerea de raporturi sexuale, pe fratele și tatăl victimei. Ori, puse cap la cap, toate aceste mărturii au arătat cum se întâmpla totul și că de fapt tânăra era exploatată.

La toate acestea se adaugă noianul de interceptări făcute în timpul investigațiilor, când cei doi traficanți au fost surprinși discutând toate aspectele legate de exploatarea fetei. Ba mai mult, perchezițiile informatice asupra telefoanelor mobile au dus la recuperarea unui număr de aproximativ 150 de fișiere audio conținând înregistrări ale rapoartelor sexuale întreținute de victimă cu clienții săi. Fișierele audio au fost realizate și trimise de tânără concubinei bărbatului prin aplicația Whatsapp, aceasta reprezentând o modalitate de supraveghere și control a veniturilor realizate în activitatea de prostituție.

Zeci de mii de lei câştigaţi de cuplu

De altfel, pe baza acestora s-a stabilit că tânăra a obținut, din raporturile sexuale întreținute în perioada 08 februarie 2021-28 mai 2021, aproape 43.000 de lei, sumă care ar fi ajuns la traficanți.

Surprinzător, și în această situație fata a încercat să-i scape pe cei doi, susținând că acele contracte de împrumut, întocmite la notariat, ar fi fost încheiate „în joacă” și că așa-zisele „amenzi” erau de fapt pedepse la „un joc cu amenzi”.

„Spuneam o sumă, celălalt trebuia să o plătească. Precizez că erau sume cuprinse între 200 lei și 3.000 lei. De regulă aceste sume nu erau și plătite în realitate”, a susținut fata în fața anchetatorilor. În schimb, imediat după descinderi, tânăra a fost evaluată de către un psiholog din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, care a concluzionat că există o mare probabilitate de instalare/manifestare a sindromului Stockholm (n.r. – victima captivă începe să se identifice cu răpitorii, ca un mecanism defensiv).

Cuplu trimis în judecată

Acuzați de trafic de persoane, cei doi suspecți, Constantin B și Ionela B., au fost trimiși în judecată. Doar pentru cazul cu tânăra găsită în apartament, pentru că în cazul celorlalte victime ancheta a fost disjunsă. Dosarul este încă pe rolul Tribunalului Botoșani, iar conform principiilor de drept cuplul va beneficia de prezumția de nevinovăție. De altfel, ei au respins acuzațiile de la bun început, susținând că tânăra se prostitua în interes propriu.

Cu toate acestea, anchetatorii sunt convinși că victima a fost constrânsă. „În afara datoriilor invocate de cei doi inculpați, materializate în contracte de împrumut autentificate la notarul public, datorii nerecunoscute de victimă, aceasta trăia în apartamentul bărbatului într-un regim de strictă supraveghere a vieții private, materializată prin controlul deplasărilor, controlul vieții sociale atât în planul real dar și în zona virtuală, specifică aplicațiilor Facebook, Tik Tok”, susţin anchetatorii.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
15.3 ° C
15.6 °
12.1 °
58 %
1.3kmh
100 %
mie
15 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...