spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTExaminator auto învins la judecată de un elev

Examinator auto învins la judecată de un elev

Decizie fără precedent a instanțelor de judecată în cazul unui botoșănean care a fost declarat respins la proba practică pentru obținerea permisului de conducere.

Magistrații au anulat rezultatul probei și au obligat Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Botoșani să reia examinarea candidatului. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. Dincolo de acestea, cazul demonstrează că orice cetățean poate contesta un act administrativ încheiat de o instituție care îl defavorizează.

Depunctat pentru greşeli pe care nu le-a comis

Posesor al permisului de conducere, Stelian Orzoi a dorit să obțină și permisul pentru categoria CE, care îi dădea dreptul să lucreze și pe ansambluri de vehicule. Așa că, după ce a urmat orele de curs aferente, el s-a înscris la SPCRPCÎV Botoșani pentru examinare.

Fiind șofer de mai mulți ani, a trecut destul de ușor de sală, iar pe 14 martie 2022 a susținut proba practică. Atunci s-ar fi întâmplat și ceva ce l-a intrigat. După numai 35 de minute, examinatorul a întrerupt proba și l-a declarat respins. Motivul – o serie de așa zise greșeli, pe care bărbatul susține că nu le-ar fi comis, dar pe care examinatorul le-a menționat în fișă. Și nu ar fi fost o singură eroare, ci mai multe.

Astfel, botoșăneanul a fost depunctat cu 6 puncte pentru o presupusă „folosire incorectă a drumului, cu sau fără marcaje”, 9 puncte pentru „neasigurarea la schimbarea direcției de mers/părăsirea locului de staționare”, 21 de puncte pentru „neacordarea priorității vehiculelor și pietonilor care au acest drept (la plecarea de pe loc, în intersecții, în sens giratoriu, stație mijloc de transport în comun prevăzută cu alveolă, stație de tramvai fără refugiu pentru pietoni, trecere de pietoni)” și cu 21 de puncte pentru „intervenția examinatorului pentru evitarea unui pericol iminent/producerea unui eveniment rutier”.

Greşeli recunoscute şi de poliţişti

Știind că a procedat corect, Stelian Orzoi a contestat mai întâi rezultatul la SPCRPCÎV Botoșani. Și, surpriză, conducerea instituției a recunoscut, pe 1 aprilie 2022, că în urma vizualizării înregistrării video a probei practice, „au fost identificate diferenţe între greşelile comise de candidat şi cele consemnate de examinator pe anexa de examinare”. Ca urmare a acestui fapt, conducerea SPCRPCÎV Botoșani a anulat proba practică și i-a oferit posibilitatea bărbatului să susțină o nouă probă practică într-un interval de 30 zile.

Nemulţumit de modalitatea de soluţionare a contestaţiei, Stelian Orzoi, care știa că nu se face vinovat de niciuna dintre toate acele presupuse încălcări bifate de examinator, s-a adresat Tribunalului Botoșani, solicitând în esenţă ca instanța să constate că rezultatul probei practice este diferit de cel acordat de către examinator şi pe cale de consecinţă să oblige instituţia la eliberarea permisului de conducere categoria CE. Ca probă, el a solicitat inclusiv vizionarea înregistrării audio-video a examinării.

Calificativ anulat în instanţă

În timpul procesului, reprezentanții SPCRPCÎV Botoșani au invocat că bărbatul ar fi depășit punctajul maxim de penalizare (20 puncte) și de asta ar fi fost declarat respins înaintea expirării timpului aferent susținerii probei, care trebuia să fie, potrivit legii, minimum 45 de minute. Cu toate acestea, judecătorii au analizat la rândul lor probele, iar în final i-au dat dreptate botoșăneanului.

Nu în totalitate, pentru că instanța nu a dispus emiterea permisului de conducere, ci continuarea examinării cu încă cel puțin 10 minute. Prin urmare, bărbatul are șanse acum să fie declarat admis.

„Întrucât din probele administrate în cauză – susţinerile părţilor, înregistrarea video a probei practice – rezultă cu certitudine că depunctarea acordată de examinator în cadrul probei practice nu corespunde situaţiei de fapt, existând diferenţe între greşelile comise de candidat şi consemnările din Anexa de examinare, se apreciază că în cauză se impune anularea calificativului „Respins” acordat reclamantului în data de 14 martie 2022”, se menționează în hotărârea Tribunalului Botoșani. Ba mai mult, judecătorii au obligat SPCRPCÎV Botoșani la plata cheltuielilor de judecată, care însumează 1.835 de lei.

„Oamenii să învețe să se lupte pentru drepturile lor”

După această victorie, fie ea și parțială, Stelian Orzoi, care în prezent este plecat la muncă în străinătate, spune că a inițiat întregul demers nu atât pentru el, cât pentru ceilalți tineri care se vor prezenta în viitor la examenul pentru obținerea permisului de conducere.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că funcționarii publici, indiferent de instituțiile în care lucrează, sunt la dispoziția cetățenilor, și nu invers. Iar cei care știu că nu au greșit, trebuie să se bată pentru drepturile lor. Este primul pas în eliminarea corupției și a celor corupți. Eu, indiferent de rezultatul examinării, voi conduce, dar mă gândesc la tinerii care poate au avut dreptul să obțină permisul de conducere, dar au fost respinși pe nedrept, pentru că așa a dorit un examinator sau altul. Oamenii trebuie să învețe să se lupte pentru drepturile lor. E singurul mod în care pot fi îndreptate lucrurile”, a spus Stelian Orzoi.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...