vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTDate confidenţiale postate la liber pe site-ul primăriei

Date confidenţiale postate la liber pe site-ul primăriei

Ignoranţa angajaţilor de la stat face de multe ori ca legile să fie încălcate chiar de cei care ar trebui să le aplice.

O astfel de situaţie a fost înregistrată şi la Primăria municipiului Botoşani. Astfel, o serie de date cu caracter personal ale botoşănenilor au ajuns să fie postate, la liber, pe site-ul primăriei municipiului Botoșani. Este vorba despre datele necesare planului urbanistic precum nume, prenume, adresă, număr de telefon, planul casei, etc.

Situaţia i-a fost adusă la cunoştinţă primarului Cosmin Andrei de către reporterii „Monitorul de Botoşani”. Iniţial acesta nu a ştiut despre ce este vorba, dar ulterior a revenit cu un răspuns.

„Am verificat. La preluarea datelor din vechiul site al primăriei s-au afișat și datele din anul 2021. Pentru anul 2022 datele sunt anonimizate. Am corectat şi datele, nu mai sunt publice”, a declarat Cosmin Andrei.

Date protejate de lege

Pe lângă pericolul evident la care erau expuşi cei în cauză, aceste date sunt protejate de Regulamentul General de Protecția Datelor (RGPD). Acesta interzice ca datele cu caracter personal să fie făcute publice.

Potrivit legii datele cu caracter personal sunt orice informații care se referă la o persoană fizică identificată sau identificabilă. Informațiile diferite care, adunate, pot duce la identificarea unei anumite persoane constituie și ele date cu caracter personal.

RGPD protejează datele cu caracter personal indiferent de tehnologia utilizată pentru prelucrarea datelor respective – este „neutră din punct de vedere tehnologic” și se aplică atât prelucrării automate, cât și prelucrării manuale, cu condiția ca datele să fie organizate potrivit unor criterii predefinite ( de exemplu, în ordine alfabetică). De asemenea, nu contează cum sunt stocate datele – într-un sistem de TIC, prin supraveghere video sau pe hârtie; în toate aceste cazuri, datele cu caracter personal sunt supuse cerințelor de protecție formulate în RGPD.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...