spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTBotoșăneni inundați periodic cu dejecții

Botoșăneni inundați periodic cu dejecții

Calvarul botoșănenilor, care sunt inundați periodic cu dejecții din cauza problemelor din rețeaua de canalizare a orașului, pare să fie fără sfârșit.

Un bărbat care locuiește pe strada Primăverii, în zona filialei bibliotecii județene (n.r. – vizavi de sediul CAR învățământ), a sesizat că săptămâna trecută ar fi refulat canalizarea afectând inclusiv sediul instituției de cultură.

„Toate subsolurile sunt pline și nivelul apei tot crește. Am sunat la RAJ Apa (n.r. – actualmente Nova Apaserv), dar nu a intervenit nimeni. Nimeni nu ia nicio măsură”, s-a plâns botoșăneanul.

Oamenii sunt revoltați că nu sunt luați în seamă, deși la mijloc ar putea să fie vorba inclusiv de o problemă de sănătate publică. Botoșănenii spun că situația nu este nouă și că au sesizat de mai multe ori că, din cauza înfundării canalelor colectoare sau a conductelor din rețeaua de canalizare, apele reziduale refulează prin subsolurile blocurilor. Așa se face că subsolurile unor blocuri sunt insalubre, iar deseori aerul devine irespirabil, din cauza mirosului pestilențial.

În plus, locatarii spun că plătesc lună de lună un serviciu de care nu beneficiază, taxa pentru canalizare fiind încasată regulat, pe bază de factură, de operatorul de apă, fie că rețeaua funcționează sau nu. Iar nepăsarea cu care sunt tratați derivă din faptul că societatea care administrează rețeaua de canalizare nu este sancționat de fiecare dată pentru problemele ridicate de oameni.

Rețea de canalizare veche de 30 de ani

De partea cealaltă, directorul societății Nova Apaserv, Liviu Ștefan, recunoaște că, din cauza neîntreținerii corespunzătoare a rețelei de canalizare timp de aproape 30 de ani, aceasta s-a colmatat, iar rețelele interioare nu mai pot evacua. Au existat situații în care s-au înlocuit conducte pe zeci de metri, dar rețeaua tot nu funcționa din cauza blocajelor. Iar acum, curățarea întregii rețelei de canalizare presupune niște costuri incredibile.

„Chiar dacă mai sunt întârzieri, noi intervenim peste tot. Din cauza lipsei utilajelor și a personalului, se acționează în funcție de priorități. Noi am ajuns să închiriem utilaje, dar solicitările sunt atât de multe încât nu reușim să le acoperim pe toate într-un timp optim care să-i mulțumească pe toți”, a spus Liviu Ștefan.

Potrivit acestuia, situația s-a agravat în ultima perioadă întrucât, pe fondul neîntreținerii rețelei de canalizare, s-au format depuneri care au crescut ca volum în fiecare an. „Vreau să vă spun că sunt mulți factori care au influențat această situație – de la deșeurile care sunt aruncate în canalizare de oameni, până la șantierele în care s-a lucrat în municipiu. Toate acele depuneri de noroi și praf de pe străzi, ori materialul antiderapant folosit în timpul iernii, toate ajung în canalizarea orașului, care este deja colmatată”, explicat Liviu Ștefan.

Amendă uriașă pentru Nova Apaserv

Doar că problemele sunt din ce în ce mai multe. Situații identice au fost înregistrate și în zona Sucevei, dar și pe strada Colonel Victor Tomoroveanu, unde mai multe locuințe aflate la parterul blocurilor au fost inundate cu dejecții din cauza refulării canalizării. În iulie 2021, inclusiv subsolul Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din municipiu a fost inundat tot din cauza unei avarii survenite în rețeaua de canalizare a orașului.

În luna septembrie 2022, Nova Apaserv a fost amendată și de Garda de Mediu cu 40.000 de lei, după ce comisarii de mediu au constat că operatorul de apă-canal nu a realizat în totalitate și la termen măsurile impuse la un control anterior și care vizau întreținerea și repararea rețelelor și sistemelor de canalizare-epurare. Astfel, Nova Apaserv nu deținea autorizație de mediu pentru rețeaua de canalizare extinsă, care prelua apele uzate fecaloid menajere din localitatea Cătămărăști Deal.

În plus, la data controlului, apele uzate fecaloid menajere erau deversate atât în Calea Națională cât și prin golirea de preaplin într-un șanț colector deschis, pe raza municipiului Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...