sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTBebeluş renegat de mama de 16 ani

Bebeluş renegat de mama de 16 ani

Drama mamelor minore şi eşecul tot mai evident al serviciilor sociale ies din nou la iveală printr-un nou caz dramatic, de această dată de la Maternitatea Botoşani.

O copilă de doar 16 ani a dat naştere unui bebeluş, pe care ulterior l-a abandonat în spital. Fără a avea nici cele mai mici cunoştinţe despre responsabilitatea de a fi mamă şi fără un sistem social care să îi trezească sentimentele materne, tânăra a lăsat copilul în grija unor străini, fără a ezita.

Fata de 16 ani a născut în urmă cu câteva zile un băieţel perfect sănătos. În cazul mamelor minore se impune efectuarea unei anchete sociale în familie, pentru a se stabili dacă tânăra mămică, şi bebeluşul ei, se pot întoarce în sânul familiei şi pot avea parte de un mediu prielnic. În acest caz s-a descoperit că fata face parte dintr-o familie cu numeroase probleme psihice. Mama fetei este singura care apare în acte şi este diagnosticată cu o afecțiune psihică. Din acest motiv, femeia nu poate fi de încredere să se ocupe de copii, nici de fată, nici de nepoţel.

Adulţi împiedicaţi de lege să îngrijească bebeluşul

Dramatic este faptul că singurul care ar fi dorit să aibă grijă de bebeluş era tatăl adoptiv al minorei. Problema este însă, că acesta nu figurează în niciun act ca fiind tatăl sau tutorele ei, astfel că nu putea lua nici minora şi nici copilul ei în grijă. Până să înţeleagă acest lucru şi pentru că nici nu i s-a explicat prea clar, bărbatul a apelat chiar şi serviciul 112, unde a reclamat faptul că DGASPC ameninţă că îi ia copilul. Cei de la 112 au recomandat, însă, ca bărbatul să se adreseze chiar către DGASPC.

Tatăl copilului, care are 22 de ani, ar fi dorit şi el să ia copilul, însă acesta nu este căsătorit legal, astfel că nu putea lua bebeluşul. Cei de la Protecţia Copilului au propus, după finalizarea anchetei sociale, ca mama şi bebeluşul să meargă într-un centru maternal. Copila a refuzat, însă, acest lucru, plecând din spital. Bebeluşul a rămas pentru a fi preluat de un asistent maternal profesionist.

Că sistemul social de protecţie eşuează tot mai des o arată chiar familia din care face parte această mamă minoră. O soră de-a ei este deja în sistemul de protecţie, însă nimeni nu a putut lua vreo măsură legată care să preîntâmpine cazul de acum.

Zeci de cazuri asemănătoare

Potrivit statisticilor, în anul 2022 au născut la Botoşani 55 de mame minore. Dintre acestea 29 au 17 ani, 14 au 16 ani, alte şapte au 15 ani, iar cinci copile au devenit mame la doar 14 ani. 25 de bebeluşi au fost băieţei, iar 30 fetiţe. Anul acesta au născut deja 14 mame minore. Dintre acestea zece au 17 ani, iar patru au 16 ani. Trei dintre copii au fost abandonaţi anul trecut în Maternitate de către acestea. Anul acesta, numărul a ajuns deja la doi bebeluşi abandonaţi.

Cu toate acestea, reprezentanţii Maternităţii Botoşani spun că măsura de plasament la asistent maternal profesionist nu este considerată abandon, ci „intervenţie ca măsură de protecţie”. Cert este că mama şi-a lăsat copilul în spital, fără ca acesta să mai necesite îngrijiri medicale şi nici nu a interesat-o soarta ulterioară a micuţului.

Salon de maternitate împărţit de mamă şi fiica minoră

Mamele minore continuă să reprezinte un fenomen la nivelul județului Botoșani. O situaţie de-a dreptul inedită a fost înregistrată la mijlocul anului trecut la Maternitatea Botoșani. În acelaşi salon au fost cazate două paciente, mamă şi fiică, ambele dând naştere unor bebeluşi.

Ambele sunt dintr-un oraş din judeţul Botoșani şi au ajuns la Maternitate în primele zile din iunie. Fiica este minoră, are doar 14 ani şi a născut pe 4 iunie un băieţel de 3.500 de grame, pe cale naturală. Colegă de salon cu aceasta este nimeni alta decât mama ei, respectiv bunica bebeluşului, care a dat şi ea naştere unui copilaş.

Femeia, de 38 de ani, este la al patrulea copil deja, născând tot un băieţel, cu o zi mai târziu decât fiica ei, tot pe cale naturală. Practic, în acelaşi salon femeia avea doi copii şi un nepot, în timp ce minora era colegă de salon cu frăţiorul ei abia născut.

„Aceste mame trebuie susținute suplimentar”

Situația este cu atât mai critică, cu cât mai puțin de două procente dintre mamele adolescente spun că au interacționat cu serviciile publice de asistență socială, potrivit unei anchete sociologice realizate de Salvați Copiii România în 2020.

„Distanța mare față de cabinetele medicale și lipsa resurselor pentru a plăti transportul, precum și lipsa de informații cu privire la ce servicii medicale ar trebui accesate în timpul sarcinii, împiedică multe adolescente însărcinate din zonele rurale defavorizate să meargă la medic și de multe ori acestea așteaptă până când situația se înrăutățește sau recurg la auto-medicație în timpul sarcinii. Aceste mame trebuie susținute suplimentar, astfel încât nici ele, nici nou-născuții să nu fie puși în situații de risc”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

De cele mai multe ori părinţii nu se chinuiesc să le explice copiilor ce presupune începerea vieţii sexuale şi cum se pot proteja, iar la şcoală profesorii abia pot ţine pasul cu programa şcolară. Uneori, până şi orele de dirigenţie, singurele în cadrul cărora se poate face educaţie sanitară, se transformă în ore de matematică sau română.

Singurii care au ajuns să mai facă astfel de lecţii sunt cei de la Direcţia de Sănătate Publică, însă sunt prea puţini pentru a ajunge în toate colţurile judeţului. În aceste condiţii sute, poate chiar mii, de copii sunt condamnaţi să trăiască în aceeaşi ignoranţă ca părinţii sau bunicii lor, mulţi deveniţi părinţi, la rândul lor, la 14 sau 15 ani.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...