spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăLocal BTHristos a Înviat! Biserici pline în noaptea de Înviere (video)

Hristos a Înviat! Biserici pline în noaptea de Înviere (video)

Astăzi este Sărbătoarea Paştelui, cu semnificaţie primordială în religia creştină. Celebrăm Trecerea Mântuitorului Iisus Hristos, prin Jertfă şi Credinţă, către Viaţa Veşnică.

Mii de botoşăneni au înfruntat ploaia şi au umplut bisericile din oraş pentru a lua Lumina adusă de la Ierusalim. Oamenii s-au adunat, cu mic cu mare, în curţile lăcaşurilor de cult, cu lumânări în mâni şi umbrele pentru a se adăposti de ploaie.

Una dintre bisericile care s-a dovedit a fi neîncăpătoare în noaptea Învierii a fost Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel. Aici oamenii au aşteptat inclusiv pe trotuarele din jurul lăcaşului de cult.

Oameni mai puţini la Pacea şi la Eternitatea

La Biserica din curtea Cimitirului Pacea, însă, numărul credincioşilor a fost mult mai mic faţă de anii precedenţi. Dacă în anii trecuţi oamenii stăteau inclusiv pe trotuare şi pe stradă, în acest an acest lucru nu s-a mai întâmplat.

La fel s-a întâmplat şi la Biserica din curtea Cimitirului Eternitatea. Şi aici în acest an numărul credincioşilor a fost mult mai mic faţă de anii trecuţi.

Poliţiştii au „reuşit” să dea traficul peste cap în zonă după ce au blocat accesul pe Strada Eternităţii chiar din Strada I.C. Brătianu. Deşi nu era nici o maşină parcată pe acea stradă oamenii legii nu au putut motiva măsura luată. Astfel s-a ajuns în situaţia în care Strada Eternităţii era complet goală, în timp ce pe strada I.C. Brătianu s-a creat un ambuteiaj cu sute de maşini.

Slujbe marcate de incidente

Seara nu a fost lipsită de incidente. Astfel, la Biserica „Sfântul Spiridon” din municipiu s-a blocat ușa lăcaşului de cult în timpul slujbei Din fericire incidentul a fost remediat în scurt timp, iar preotul a reuşit să intre în Biserică.

Un alt incident a avut loc la Biserica Duminica Mare din municipiul Botoşani. Aici preotul Vasile Ştefan a suferit o criză lipotimică în timpul Slujbei care a fost întreruptă timp. La faţa locului a fost solicitată o ambulanţă, iar cadrele medicale i-au acordat primul ajutor preotului.

După aproximativ 10 minute slujba a fost reluată.

După ce preoții au împărţit Lumina Sfântă, majoritatea credincioșilor s-au îndreptat spre cimitire pentru a duce lumină la mormintele celor care au trecut la cele veșnice. Aleile au prins viaţă în plină noapte, sute de oameni mergând cu Lumină la mormintele celor dragi, aşa cum este obiceiul de Înviere. După ora 2:00 preoții sfințesc coșurile cu bucate aduse de credincioși.

Lumină primită de botoşăneni şi la Londra

Credincioșii botoșăneni stabiliți în Londra s-au adunat în număr uriaș la Biserica „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți”, din Colindale, pentru a marca una dintre cele mai importante sărbători pe care le are creștinismul. Paștele este sărbătoarea în care celebrăm Trecerea Mântuitorului Iisus Hristos, prin Jertfă şi Credinţă, către Viaţa Veşnică.

Încă de la orele amiezii, enoriașii, cu mic cu mare, au adus panere pline cu bucate tradiționale pentru a le sfinți. Prin respectarea acestei tradiții, aceștia spun că se simt mai aproape de casă.

„Sunt stabilită în Londra de 12 ani, iar în toți acești ani doar o singură dată am petrecut Paștele acasă, în țară. Suntem fericiți că avem o biserică ortodoxă românească aproape de zona în care locuim pentru că așa putem merge să ne rugăm pentru noi și pentru cei apropiați. Ne face să ne simțim aproape de casă. Dorim tuturor creștinilor un Paște Fericit și multă sănătate. Hristos a Înviat!”, a transmis Ana-Maria Cute, o dărăbăneancă  prezentă la slujba de Înviere.

La ora 12.00, sute de enoriași din toate colțurile țării noastre au venit să ia lumina sfântă și să cânte „Hristos a Înviat”.

 – Redacţia

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
21.6 ° C
21.6 °
21.6 °
49 %
4.3kmh
10 %
Dum
19 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...