sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTTraficant de minore lăsat în libertate

Traficant de minore lăsat în libertate

Un botoșănean bănuit că a făcut parte dintr-o grupare infracțională specializată în trafic de persoane a fost condamnat de Tribunalul Botoșani la doi ani închisoare. Acuzat de trafic de minore, Dumitru Nemțuc a fost găsit vinovat, dar nu va ajunge la pușcărie, întrucât instanța a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o perioadă de patru ani.

Pronunțată pe 17 mai a.c., hotărârea Tribunalului poate fi atacată cu apel.

Ademenită cu o ofertă de muncă

Cazul a ieșit la iveală după ce una dintre victimele grupării din care făcea parte și botoșăneanul a reușit să fugă de sub controlul traficanților și a relatat autorităților prin ce a trecut.

Racolată de membrii grupării, prin false promisiuni privind obținerea unui loc de muncă în Italia ca dansatoare în club, tânăra a fost transportată în Italia, unde a fost vândută pe 500 de euro, i-a fost oprită cartea de identitate, după care a fost obligată să se prostitueze pe o autostradă, timp de cinci zile.

Membrii grupării aveau roluri precise, victimele fiind de regulă tinere vulnerabile, provenind din familii sărace ori dezorganizate din județ, care erau păcălite prin promisiuni mincinoase de câștiguri importante, prin oferirea unor locuri de muncă în străinătate bine plătite și care nu necesită o pregătire specială. Printre traficanți s-a aflat și fiul unui fost polițist din comuna Hlipiceni.

Fapte confirmate de poliţia italiană

Dusă în Italia în martie 2012, victima a realizat că nu prea are cum să scape din mâinile traficanților, iar într-una din zile l-a contactat pe internet pe fostul polițist, căruia i-a trimis un mesaj pe Facebook, spunându-i că a fost vândută de către fiul său.

Pe 30 martie 2012, când se afla la locuința unor femei pentru a le ajuta la curățenie, tânăra a profitat de neatenția acestora și a fugit, ulterior luând legătura cu poliția italiană. Adusă în țară, victima a sesizat pe 16 mai 2012 Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Suceava. Tot atunci au început și cercetările, colaborându-se inclusiv cu autoritățile judiciare din Italia.

Autoritățile din peninsulă au confirmat atunci relatările tinerei, comunicând că i-au identificat și pe unii dintre membrii grupării. Astfel, după ce au cumpărat-o de la Lucian Listar, traficanții o duceau pe tânără pe autostradă pentru a se prostitua, îi controlau permanent activitatea prin patrulări la fața locului și încasau câștigurile acesteia rezultate din practicarea prostituției.

Autoritățile italiene au reținut că fapta a fost comisă cu violență, întrucât traficanții au privat-o pe victimă de libertate, „exercitând un control constant asupra sa, nelăsând-o niciodată singură și împiedicând orice mișcare liberă de-a sa, în localitatea Trescore Balneario și în zonele limitrofe, în perioada 25-30 martie 2012”.

Victimă identificată după un mesaj

De altfel, investigațiile au fost demarate în urma unei sesizări a Chesturii din Enna. Tânăra, care se afla în Bergamo, a fost localizată cu ajutorul numărului de celular, în localitatea Trescore Balneario, fiind găsită într-un magazin de fierărie unde se ascunsese.

Fata, care părea foarte șocată, i-a condus pe carabinieri la apartamentul închiriat de membrii grupării. În momentul intervenției, în apartament se afla unul dinspre suspecți, care s-a baricadat în casă, astfel că autoritățile italiene au spart un geam și au pătruns în locuință, unde au găsit cartea de identitate a botoșănencei care se afla într-un sertar, alături de un pistol electric.

Fiu de poliţist condamnat

Investigațiile au început destul de repede, iar în noiembrie 2014 Lucian Listar, fiul fostului poliţist, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. La rândul său, un sucevean din Câmpulung Moldovenesc, Siliviu Asăndoiaie, a primit o pedeapsă de un an şi 10 luni de închisoare cu suspendare, iar Florin Adi Ungureanu, zis „Calu”, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, toți recunoscând faptele.

În schimb, alți trei membri ai grupării, Constantin Ovidiu Sava, Cătălin Aionițoaie și Dumitru Nemțuc au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT în vara lui 2018. Primii doi au mers și ei pe recunoașterea faptelor și au scăpat cu suspendarea executării pedepselor, ambii primind câte o condamnare de doi ani închisoare pentru trafic de persoane.

Sentinţă la un deceniu după comiterea faptelor

În schimb, în cazul lui Dumitru Nemțuc, cauza a fost disjunsă pentru că acesta nu a recunoscut în totalitate faptele reținute în rechizitoriu. Prin urmare, procesul în cazul lui s-a derulat separat, până anul acesta. Astfel, Dumitru Nemțuc a fost acuzat că în cursul lunii aprilie 2013 i-ar fi făcut cunoștință unui alt membru al grupării cu minora B.M.G. și l-a determinat pe acesta s-o adăpostească la pensiunea sa în vederea exploatării sexuale prin determinarea la practicarea prostituției.

Ulterior, în repetate rânduri, a primit-o pe minoră la cabana unde era cabanier, în scopul exploatării sexuale a acesteia, obligând-o să practice prostituția, profitând de starea de neputință și de vulnerabilitate în care se afla victima. Acum, și el a fost condamnat, tot cu suspendare. Doar că hotărârea de condamnare dispusă pe 17 mai de Tribunalul Botoșani a venit după ce instanța a amânat pronunțarea sentinței din ianuarie 2022. De atunci, judecătorul care a avut dosarul a amânat hotărârea de la o lună la alta, sentința venind după un deceniu de la comiterea faptelor.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...