spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTSemne bune pentru agricultori. Primele tomate din serele botoșănenilor au ajuns la...

Semne bune pentru agricultori. Primele tomate din serele botoșănenilor au ajuns la vânzare (video)

Anul 2023 ar putea fi unul bun pentru agricultorii botoșăneni. Cel puțin așa preconizează reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Botoșani.

„Pe ansamblu, culturile agricole înființate în toamna anului 2022 și cele înființate în primăvara anului 2023, prezintă o stare de vegetație bună, pentru culturile însămânțate în perioada optimă, existând și suprafețe cultivate care au intrat nedezvoltate în iarnă, cu o stare de vegetație care necesită atenție”, a spus directorul DAJ Botoșani, Cristian Delibaș.

Informațiile au fost făcute publice în cea mai recentă ședință a Colegiului prefectural de joi 25 mai a.c., în care s-a făcut și o scurtă analizată a celor trei programe derulate de Ministerul Agriculturii – Tomate, Usturoiul și Cartofi de consum.

Cultivatorii s-au îndreptat spre legume de câmp şi solarii

Potrivit lui Cristian Delibaș, pe toate cele 41.700 de hectare însămânțate în toamna lui 2022 cu grâu, secară, orz, orzoaică sau rapiță, culturile au răsărit în totalitate, iar în primăvara acestui an au fost arate și însămânțate în mare parte alte 221.280 hectare, cultivatorii îndreptându-se în principal spre legume de câmp și solarii (7.700 de hectare), mazăre (2.000 hectare), ovăz (3.400 hectare), orzoaică de primăvară (1.100 hectare) sfeclă de zahăr (3.100 hectare), floarea soarelui (43.000 hectare), sorg (80 hectare), cartofi (6.500 hectare), soia (17.000 hectare), porumb boabe (98.100 hectare), fasole boabe (1.000 hectare), usturoi (600 hectare), plante de nutreț (35.000 hectare), celelalte culturi acoperind cam 980 de hectare.

Directorul executiv al DAJ Botoșani a arătat că și pe cele 1.680 hectare ocupate cu viță de vie și 2.519 hectare de livezi au fost efectuate tratamentele fitosanitare, iar lucrările de tăiere pentru rodire au fost efectuate în condiții optime.

„Ponderea cea mai mare o are porumbul pentru boabe, dar și plantele tehnice, respectiv soia, floarea soarelui, arătând orientarea producătorilor agricoli spre culturi care vor deveni surse financiare constante, fiind cerute de industria de procesare”, a mai spus Cristian Delibaș.

Potrivit acelorași surse, în ceea ce privește asigurarea seminţelor necesare înfiinţării culturilor de primăvară, s-a observat preocuparea producătorilor agricoli pentru folosirea seminţelor certificate, cu calităţi biologice superioare, deși, din cauza preţului ridicat al seminţelor certificate, mai există cultivatori care folosesc şi seminţe din producţia proprie, ceea ce duce la producţii scăzute şi calitatea produselor inferioară.

Peste 100 de beneficiari s-au înscris în Programul Tomata

Cristian Delibaș susține că în Programul Tomate din decembrie 2022 s-au înscris 112 potențiali beneficiari, iar primele roșii recoltate de aceștia au început să fie vândute de săptămâna aceasta pe piața din Botoșani. Valorificarea producției trebuie să se realizeze însă până la data de 30 iunie inclusiv.

„Ca element de noutate, se va efectua o singură verificare, după notificările transmise în scris de către potențialii beneficiari, cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, care va viza identificarea suprafeței înființate, precum și evaluarea producției de tomate înainte de recoltare”, a completat șeful DAJ Botoșani.

În ceea ce privește Programul Usturoiul, s-au înscris 122 potențiali beneficiari, sprijinul financiar fiind de 3.000 euro/ha cultivat cu usturoi și plata se acordă proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Cererile se depun la DAJ până pe 31 mai 2023.

În schimb, în Programul Cartofi, la care s-a dat startul la începutul acestei luni, s-au înscris doar 16 potențiali beneficiari, sprijinul financiar fiind de 200 euro/ha cultivat cu cartofi de consum.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...